....

....

Κορωνοϊός / Χιλιάδες περιμένουν χειρουργείο, αδιάφορος ο Πλεύρης



Υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις μάς επεφύλασσε ο Θάνος Πλεύρης, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο ο υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε σαν να βρισκόταν σε διαφορετική συνθήκη. Σαν να μην έχουμε περισσότερους διασωληνωμένους από τις διαθέσιμες ΜΕΘ Covid (584 κλίνες για 612 διασωληνωμένους). Σαν να μη θρήνησαν 93 οικογένειες χθες...

Ο Θ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι ο περιορισμός των χειρουργείων δεν αφορά τα έκτακτα περιστατικά και θα γίνει μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητο και όπου κρίνουν οι διοικητές. Ωστόσο η υποκειμενικότητα δίνει άλλοθι για μειώσεις μέχρι και 80% των χειρουργείων, την ώρα που το ΕΣΥ πιέζεται. «Το ΕΣΥ λειτουργεί σε δύο ταχύτητες: η μια ταχύτητα είναι τα Covid περιστατικά και η άλλη ταχύτητα τα non Covid. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια παραπάνω πίεση επειδή αυτό το κύμα είναι το πιο δύσκολο, καθώς η κοινωνία και η οικονομία λειτουργούν κανονικά» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος βλέπει κανονικότητα εν μέσω έξαρσης.

Στην αναμονή για επεμβάσεις σε ΚΑΤ και Κρήτη

Ήδη οι ασθενείς που αναμένουν να χειρουργηθούν είναι χιλιάδες στα νοσοκομεία της χώρας, χωρίς καν να εφαρμοστεί ακόμα η εντολή της Μ. Γκάγκα. Στο ΚΑΤ περιμένουν πάνω από 16.000 ασθενείς, ενώ στην Κρήτη 10.000! Όλοι αυτοί οι ασθενείς, εάν δεν χειρουργηθούν και ανασταλούν περαιτέρω οι επεμβάσεις τους, δίνονται βορά στους κλινικάρχες.

Όχι σε lockdown

Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους και -αν χρειαστεί- τα μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους. Επίσης ανέφερε ότι δεν προβλέπεται για άλλους χώρους η υποχρεωτική επίδειξη rapid test. Ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές που κρατάνε ανοιχτό το σενάριο ενός καθολικού λουκέτου, με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο να μην αποκλείει το ενδεχόμενο, χαρακτηρίζοντας δύσκολα τα επικείμενα Χριστούγεννα.

Συνεχίζονται οι εφιαλτικές εφημερίες

Ξανά με δεκάδες ράντζα και υπεράριθμες κλίνες ξεκίνησε η χθεσινή γενική εφημερία στο "Αττικό" νοσοκομείο. Σύμφωνα με ανακοίνωση των γιατρώντου νοσοκομείου, το "Αττικό" γίνεται πάλι «ακορντεόν», υπερφορτώνονται τμήματα και κλινικές σε βάρος άλλων, δεν επαρκεί πλέον το ανθρώπινο δυναμικό στα τμήματα Covid, ενώ η εκπαίδευση των ειδικευομένων έχει πάει χρόνια πίσω. «Τη χαριστική βολή έρχεται να δώσει η οδηγία για αναστολή του 80% των τακτικών χειρουργείων, που στην ουσία 'βγάζει σε αναστολή' μεγάλο μέρος των συναδέλφων του χειρουργικού τομέα» τονίζουν. Οι γιατροί ξεκαθαρίζουν ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και καλούν την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση του νοσοκομείου και όλου του ΕΣΥ.

Κινητοποίηση για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

Με κύριο αίτημα την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και την επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα σωματεία εργαζομένων στο "Θριάσιο" και στο "Αττικό" πραγματοποίησαν κινητοποίηση στη 2η ΥΠΕ. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν στις ιδιωτικές μονάδες Υγείας «Μετροπόλιταν» στον Πειραιά, «Ευρωκλινική» στους Αμπελοκήπους, «Υγεία» και «Μητέρα» στο Μαρούσι, «Mετροπόλιταν General» στον Χολαργό.

Ακόμα τρεις περιοχές στο βαθύ κόκκινο

Στο επίπεδο 5 του επιδημιολογικού χάρτη αναμένεται να περάσουν σήμερα Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία. Παράλληλα, τα Χανιά μετακινούνται από το κίτρινο στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί). Η Μεσσηνία πέφτει επίπεδο και θα βρίσκεται στο κόκκινο, ενώ η Θεσπρωτία από το επίπεδο 4 υποβιβάζεται στο πορτοκαλί. Οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη αναμένεται να γίνουν σήμερα το μεσημέρι.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι μόνο στα 30 νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας νοσηλεύονται 1.522 ασθενείς σε απλές κλίνες, κλίνες υψηλής ροής οξυγόνου και ΜΕΘ.

avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.