....

....

Η σχέση του Έλληνα με το κεραμίδι του

ΑΠΟΨΗ


Να ξέρετε ένα πράγμα. Το πρώτο πραγματικό stress test της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους ψηφοφόρους δεν ήταν ούτε ο κορονοϊός, ούτε τα ελληνοτουρκικά, ούτε το lockdown, ούτε η εγκληματικότητα ή εγκληματοφοβία, όπως θέλετε πείτε την. Το πρώτο stress test είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ. Καλώς, κακώς, δικαίως, αδίκως… πάντως έτσι είναι.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΕΝΦΙΑ κατέστρεψε τον Βενιζέλο, ότι ο ΕΝΦΙΑ αποτέλειωσε το σχήμα των Σαμαροβενιζέλων, ότι ο ΕΝΦΙΑ πυροδότησε την οργή της μεσαίας τάξης που εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ προς τα πάνω, ότι ο ΕΝΦΙΑ τροφοδότησε τη μεγαλύτερη καζούρα για τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ όταν αντί να τον καταργήσει μετέτρεψε την πληρωμή του σε πατριωτικό καθήκον.

Θα μου πείτε ότι οι αντικειμενικές αξίες είχαν χρόνια να αναπροσαρμοστούν ή να εξορθολογιστούν και συνεπώς ήταν λογικό αυτό να γίνει κάποτε. Συμφωνώ. Θα μου πείτε ότι δεν αυξάνονται οι αντικειμενικές (άρα και ο ΕΝΦΙΑ) σε όλη τη χώρα, μόνο σε ορισμένες περιοχές. Το ξέρω, πλην στον ντόρο και τη φασαρία δεν πρωταγωνιστούν αυτοί που δε θα πληρώσουν παραπάνω, αλλά αυτοί που επιβαρύνονται.

Θα μου πείτε ότι δεν είναι λογικό κάποιος να αξιολογήσει ως χειρότερο τα 200 ή 300 ευρώ που θα πληρώσει παραπάνω ΕΝΦΙΑ μια φορά τον χρόνο, από τις φοροαπαλλαγές, τις μειώσεις εισφορών, τη διαρκή υποβοήθηση μέσα στην πανδημία και τη γενική προοπτική μεγάλης ανάπτυξης της οικονομίας που του δίνει αυτή η κυβέρνηση. Ασφαλώς δεν είναι λογικό, αλλά μη στοιχηματίσετε υπέρ της λογικής του Έλληνα. Το κεραμίδι του, δε συνδέεται πάντα με τη λογική του αλλά με το υποσυνείδητο του και με τα σύνδρομα κατοχής που παρέλαβε απ’ τους παππούδες του.

Θα μου πείτε τέλος ότι δεν είναι απαραίτητο για την κυβέρνηση να αποτύχει σ’ αυτό το stress test. Μπορεί να τα βγάλει πέρα μια χαρά και σ’ αυτό, όπως σε τόσα άλλα. Το δέχομαι και το ελπίζω. Πάντως, αβρόχοις ποσί δε θα περάσει. Να έχουν συνείδηση επ’ αυτού στο υπουργείο οικονομικών και στο Μαξίμου. Μπορεί να μη μας κολακεύει, αλλά το κεραμίδι μας είναι η ψυχή μας…

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.