....

....

Εκλογές στην Σαξονία-Άνχαλτ: Το τελευταίο μεγάλο τεστ πριν τις εθνικές εκλογές



Οι εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή 6 Ιουνίου στο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας θα είναι άλλο ένα τεστ για τα κόμματα, το τελευταίο, εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η απερχόμενη καγκελάριος Μέρκελ ελπίζει σε ένα καλό αποτέλεσμα σε μια περιοχή που η ακροδεξιά σαρώνει τα τελευταία χρόνια. Το ακροδεξιό AfD αναμένεται να δοκιμάσει την ψυχραιμία της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU) αναμένεται να διατηρήσει τις δυνάμεις της στο κρατίδιο, με τον πρωθυπουργό Ράινερ Χάζελοφ, που διοικεί εδώ και δέκα χρόνια, να επιζητεί την ανανέωση της θητείας του. Η Ένωση βγήκε λαβωμένη από τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις τον Μάρτιο σε Ρηνανία-Παλατινάτο και Βάδη Βυρτεμβέργη όπου SPD και Πράσινοι, αντίστοιχα, κέρδισαν την ψήφο των πολιτών. Επομένως αυτή η νίκη θα είναι σημαντική για την προεκλογική της εκστρατεία.

Αν και στα συγκεκριμένα κρατίδια η Ένωση δεν είναι παραδοσιακά δημοφιλής, η επίδοσή της αντανακλά την γενικότερη πτώση της στην πολιτική σκηνή. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από λόγους: η αποχώρηση της Μέρκελ από την ενεργό πολιτική αποξενώνει όσους ψηφοφόρους ήταν οπαδοί της καγκελαρίου, αλλά δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη ιδεολογική συνάφεια με την CDU.

Έπειτα, μια σειρά από οικονομικά σκάνδαλα με εμπλεκόμενους βουλευτές τόσο της CDU, όσο και της CSU, απογοητεύουν την εκλογική πελατεία, που φαίνεται να προτιμά τους Πράσινους, σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η πτώση δημιούργησε τριγμούς στο κόμμα, με συνιστώσες παρατάξεις της Ένωσης να λοξοκοιτάνε προς τα ακροδεξιά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο, η Werte Union (Ένωση Αξιών) είναι προνομιακός συνομιλητής με το AfD. Ο επικεφαλής Άρμιν Λάσετ την προειδοποίησε ότι μπορεί να αναλάβει δράση αν δεν συντονιστεί με την γραμμή της Ένωσης.

Σε άνοδο η ακροδεξιά

Στις προηγούμενες εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ, το AfD συγκέντρωσε σχεδόν το ¼ των ψήφων, ενώ φαίνεται ότι θα επαναλάβει μια παρόμοια επίδοση και τώρα, παρά το γεγονός ότι το τοπικό παρακλάδι δεν διαθέτει προσωπικότητες, ενώ θεωρείται ότι ανήκει στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Το AfD θέριεψε μετά το 2015, εκμεταλλευόμενο την μεταναστευτική κρίση, με την ρατσιστική δράση του να μπαίνει στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών. Πρόσφατα, διακηρύττει την αντίθεσή του στα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας…

Το κόμμα έχει μεγάλη επιτυχία στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας, με τα ποσοστά του να είναι τρεις φορές μεγαλύτερα απ’ ότι στη Δυτική. Επωφελείται από την γενική αίσθηση του πληθυσμού ότι είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες και ότι το κεντρικό κράτος τους έχει εγκαταλείψει, 30 χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας. Η διαφορά του AfD από την CDU, της τάξης των τριών-τεσσάρων μονάδων, δεν είναι μη ανατρέψιμη.

Μάλιστα, μερικές τοπικές δημοσκοπήσεις δείχνουν το AfD πρώτο. Μια ενδεχόμενη νίκη του σε αυτές τις εκλογές είναι σίγουρο ότι θα γείρει την πολιτική σκηνή της Γερμανίας ακόμα δεξιότερα.


documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.