....

....

Lockdown or no lockdown;

 

Είναι μία δύσκολη απόφαση! Θα πρέπει να κηρύξουν ένα νέο lockdown ή όχι; Οι επιστήμονες έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά στο τέλος οι πολιτικοί έχουν τον τελευταίο. Το lockdown απειλεί με ξαφνικό θάνατο αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά η επιδημία αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την κοινωνία και για το υγειονομικό σύστημα. Φοράτε μάσκες γιατί χανόμαστε! Ακούτε τους ειδικούς. Οι του ιδιωτικού τομέα θα ματώσουμε, αλλά υπάρχει κάτι χειρότερο από την απώλεια χρημάτων: Ο θάνατος.

Δεν μπορεί κάποιος να το προσπεράσει τόσο εύκολα. Με το εμβόλιο να είναι μακρινή μουσική, είναι σαφές ότι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, την εστίαση, τον πολιτισμό, την ενημέρωση, τον αθλητισμό και το εμπόριο ρούχων, παπουτσιών και κοσμημάτων, θα υποφέρουν. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας. Είναι τα εύκολα θύματα αυτής της πανδημίας. Το κράτος μπορεί να προσπαθήσει, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκαταστήσει τις απώλειες.

Ωστόσο, η κρίση αυτή δεν φοβίζει όσο εκείνη των ενυπόθηκων δανείων. Ακριβώς επειδή δεν είναι μία… κρίση μνημονίων. Είναι μία παροδική κατάσταση που θα ξεπεραστεί με την εύρεση του εμβολίου. Χρειάζεται να προσπαθήσουν όλοι να φτάσουν μέχρις εκεί. Στην συνέχεια προβλέπεται ότι η Ευρώπη θα ρίξει πολλά χρήματα για να πάρουν οι οικονομίες και πάλι μπροστά. Ίσως περισσότερα και από όσα έχουν ανακοινωθεί. Το ερώτημα είναι πως αντέχει κανείς μέχρι τότε. Κι εδώ χρειάζεται το κράτος να βρει έξυπνες λύσεις, όπως έκανε με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Αυτή ναι, ήταν μία έξυπνη λύση. Χρειάζονται κι άλλες!

Με επιδόματα; Με επιδόματα! Σας το λέει ένας άνθρωπος που είναι εναντίον των επιδοματικών πολιτικών. Αλλά εδώ μιλάμε για μία έκτακτη ανάγκη και για την μεγάλη προσπάθεια που χρειάζεται να καταβληθεί για να βρεθούμε όλοι μαζί την άλλη μέρα και στο ίδιο σημείο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην συνέχεια θα έρθει μία περίοδος που τα χρήματα θα πέφτουν από τον ουρανό. Το μέχρι τότε είναι το πρόβλημα.

Το lockdown είναι μία δύσκολη απόφαση. Αλλά είναι βέβαιο ότι αν ληφθεί δεν θα υπάρχει άλλη λύση. Το «καλό» είναι ότι η τουριστική περίοδος είναι πίσω μας. Δεν είναι αυτό το στοίχημα της οικονομίας μας. Η κατανάλωση, επίσης, δεν πρόκειται να αυξηθεί αν δεν βρεθεί το εμβόλιο. Έτσι ή αλλιώς. Δεν πρόκειται ο άλλος να αγοράσει καινούργιο παντελόνι μόνο και μόνο για να αλλάξει την γκαρνταρόμπα του αν δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αν δεν ξέρει πόσα χρήματα μπορεί να καταναλώσει. Οι συνέπειες για την οικονομία είναι ήδη μεγάλες ακόμη και χωρίς το lockdown. Το lockdown θα αυξήσει την πίεση σε εταιρείες υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, η πιθανή κατάρρευση του συστήματος υγείας θα έχει πολλαπλάσιες συνέπειες.

Να είμαστε ειλικρινείς! Μπορέσαμε την πρώτη περίοδο. Μπορούμε και στο δεύτερο κύμα. Ας αποδείξουμε για μία φορά ότι είμαστε ώριμοι και δεν χρειαζόμαστε διαρκώς παιδονόμο. Η κυβέρνηση θα πάρει την δύσκολη απόφαση όταν φτάσει στο μη περαιτέρω. Όταν δεν θα μπορεί να κάνει διαφορετικά. Είναι ανάγκη να φτάσουμε εκεί;

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.