....

....

Το τέλος της (αυτ)απάτης


Την περασμένη άνοιξη μείναμε στα σπίτια μας για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας, να δώσουμε χρόνο στους επιστήμονες και στο κράτος. Οπως αποδεικνύεται όμως, δεν «μείναμε ασφαλείς» εξαιτίας της κυβερνητικής ανευθυνότητας, της έλλειψης συγκροτημένου σχεδίου και των νεοφιλελεύθερων εμμονών που έχουν αφήσει χωρίς θωράκιση το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.

Η αλλαγή της πορείας της επιδημίας στην Ελλάδα ήταν εμφανής εδώ και εβδομάδες. Οι ειδικοί επιστήμονες, ακόμα και αυτοί που λειτουργούν περισσότερο ως επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης και λιγότερο ως τεχνοκράτες, εξέφραζαν έγκαιρα τον φόβο ότι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού θα είναι ισχυρότερο από το πρώτο και θα προκαλέσει περισσότερες νοσηλείες και θανάτους.

Οι φόβοι δυστυχώς επαληθεύονται. Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται σήμερα ένα βήμα πριν γονατίσουν, οι διευθυντές πνευμονολογικών κλινικών παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο, οι μεταφορές ασθενών από τη μια κλινική στην άλλη καλά κρατούν, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας έχει «φρακάρει» γεμάτο με κρούσματα Covid-19.

Στη Νίκαια βεβαιωμένα κρούσματα δεν νοσηλεύονται, τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία είναι πολύ λιγότερα από τις εισαγωγές, κλίνες εντατικής νοσηλείας για άλλες παθήσεις μετατρέπονται άρον άρον σε ΜΕΘ για τον κορονοϊό, τακτικά χειρουργεία τα οποία ήδη έχουν καθυστερήσει λόγω του πρώτου κύματος αναβάλλονται πάλι.

Η κυβέρνηση εδώ και εφτά μήνες δίνει ψευδή στοιχεία και γεμίζει τις τεράστιες τρύπες με μαθηματικές αλχημείες και αόριστες υποσχέσεις. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε στη ΔΕΘ ότι ήδη υπάρχουν 930 κλίνες ΜΕΘ, ενώ ο ακριβής αριθμός είναι μόλις 657. Η κυβέρνηση διαλαλεί ότι θα φτάσει τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ, αλλά κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι θα χρειαστούν προσλήψεις χιλιάδων νοσηλευτών και γιατρών. Ομως κάποια στιγμή τα ψέματα τελειώνουν.

Σήμερα το μεσημέρι εκτάκτως ο υπουργός Υγείας συναντά τους τομεάρχες Υγείας όλων των κομμάτων για να τους ενημερώσει για την κατάσταση. Κάπου εδώ -λογικά- τελειώνουν οι μαγικές εικόνες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η κατάσταση προδιαγράφεται εφιαλτική για την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν προβλέψεις για πάνω από 1.000 περιστατικά σε ΜΕΘ την ημέρα. Η κυβέρνηση ακούει ή χειροκροτεί την αποτυχία της;

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.