....

....

Αυτές είναι οι νέες ΜΕΘ που κατασκευάζονται την τελευταία στιγμή στο “Σωτηρία” και το νοσοκομείο “Νίκαιας” (ΦΩΤΟ)

 


Σε επιστράτευση, αλλά και κατασκευή επιπλέον κλινών Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) προχωρά η κυβέρνηση για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν τον χειμώνα, με τη νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών με Covid-19, που χρήζουν εντατική φροντίδα.

Τριανταοκτώ (38) προϋπάρχουσες κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) γενικών περιστατικών, αυτήν την εβδομάδα θα προστεθούν στις 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, ώστε να εξυπηρετήσουν τις έκτακτες νοσηλευτικές ανάγκες, των πλέον των 69 -μέχρι αυτή τη στιγμή- διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό και μόνο στην Αττική.

Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την κατασκευή επιπλέον 58 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 4 κλινών Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Σωτηρία” και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Πρόκειται για την “εμβληματική”, όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δωρεά των 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” τηςΒουλής των Ελλήνων και των 8 κλινών ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη, της Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες από την κατασκευή της νέας Μονάδας Εντατικής του νοσοκομείου “Σωτηρία”:

 

Φωτογραφία από τις εργασίες στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας:

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας και τα δύο αυτά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και να προσφέρουν σημαντική “ανάσα” ανακούφισης στο ΕΣΥ, το οποίο έχει αρχίσει ήδη να δέχεται τις πρώτες σοβαρές πιέσεις από την πανδημία του κορονοϊού.

Στο θέμα των νέων Εντατικών που προστίθενται συνεχώς από δωρεές στο δυναμικό του ΕΣΥ -η επάρκειά των οποίων κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε σε οριζόντιο lockdown σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης διασωληνωμένων- αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα τόνισε: “Υπάρχει ένα σχέδιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για προσθήκη 22 κλινών, μέσα στον Οκτώβριο συν 67 και μέχρι το Νοέμβριο επιπλέον 41 κλίνες. Και αυτό, μας αυξάνει βεβαίως καθημερινά τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αποκλειστικά για Covid και ταυτόχρονα εκμεταλλευόμαστε και τις δωρεές. Έχουμε τη δωρεά της Βουλής τις 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, έχουμε μια δωρεά στη Νίκαια, έχουμε 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έχουμε κλίνες επιπλέον, να σας πω ακριβώς, 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 νέες κλίνες ΜΑΦ στα ήδη λειτουργούντα Νοσοκομεία της χώρας επιπλέον, που είναι από εξοπλισμό και ανανέωση του εξοπλισμού που έχουμε ήδη πάρει από προγράμματα ΕΣΠΑ”.

ΠΟΕΔΗΝ: “Ευχόμαστε να λειτουργήσουν σύντομα, αλλά δεν φαίνεται πιθανό”

Επιφυλακτική εμφανίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για το εάν οι εργασίες για τις ΜΕΘ που κατασκευάζονται στο “Σωτηρία” και τη Νίκαια, θα προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως δεσμεύτηκε το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι αναφέρουν: “Ευχόμαστε να λειτουργήσουν οι νέες κλίνες σε “Σωτηρία” και Νίκαια άμεσα. Αν και δεν φαίνεται πιθανόν, στο σημείο που βρίσκονται οι εργασίες. Εν τω μεταξύ ασφυκτιούν οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία Αττικής και οι κενές κλίνες για τη Εντατική Νοσηλεία Covid-19, είναι πλέον ελάχιστες”.

“Είναι αδύνατον να έχουμε απευθείας τη μέγιστη δυναμικότητα σε κλίνες Εντατικής για τον κορονοϊό”, εξήγησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επάρκεια των εντατικών ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης και συνέχισε: “Ανά πάσα στιγμή αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Δεν μπορούμε να πάμε αυτή την στιγμή στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορονοϊό, διότι έχουμε και άλλα περιστατικά να αντιμετωπίσουμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα των κλινών Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική σήμερα

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, πάντως, η εικόνα που έχουν σήμερα οι κλίνες Εντατικής Θεραπείας στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό της Αττικής, είναι η εξής:

  • Θριάσιο: 8 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στη Μονάδα και υπάρχει πληρότητα κλινών
  • Αττικόν: 8 ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα. Κενές κλίνες: 3
  • Ευαγγελισμός: 30 ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής του νοσοκομείου. Την Τρίτη 22/9, άνοιξε νέα ΜΕΘ στη Μονάδα Εμφραγμάτων. Η Μονάδα Εμφραγμάτων μεταφέρθηκε σε άλλη πτέρυγα.
  • Σωτηρία: 23 ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες. Κενές κλίνες: 5

Είναι λάθος να μετατρέπονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γενικών περιστατικών σε κλίνες εντατικής νοσηλείας κορονοϊού, καθώς δεν έχουμε επάρκεια σε γενικές ΜΕΘ, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ:

“Έχουμε επισημάνει την έλλειψη κλινών για επείγοντα και βαριά περιστατικά. Σήμερα σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών πέθανε 55χρονη διασωληνωμένη ασθενής χωρίς να μπει σε ΜΕΘ και η οποία δεν είχε κορονοϊό, αλλά διαφορετικό πρόβλημα υγείας. Έχουμε λίστα αναμονής για Μονάδες Εντατικής σε γενικά περιστατικά, ακόμη και σήμερα. Είναι καταστροφή να μετατρέψουμε γενικές ΜΕΘ που είναι ελάχιστες, σε ΜΕΘ Covid-19”,τονίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.