....

....

Ημερησίως το ΕΚΑΒ διακομίζει 50 περιστατικά στα νοσοκομεία

 


Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις για την αύξηση των περιστατικών covid-19 τις επόμενες εβδομάδες. Πόσοι μεταφέρονται σήμερα με το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν οι μεταφορές ύποπτων περιστατικών αλλά και κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες. Στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμός καθώς όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, οι υπολογισμοί που έχουν γίνει είναι πως σε καθημερινή βάση αν πηγαίνουν για νοσηλεία περίπου 50 ασθενείς, τότε σε έναν μήνα θα χρειασθούν ακόμη και 1.500 απλές κλίνες covid-19. Άλλωστε οι ασθενείς με κορονοϊό έστω κι αν παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζονται διασωλήνωση, παραμένουν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 10 με 15 ημέρες.

Κάτι που σημαίνει ότι σε λίγες εβδομάδες και πριν ακόμη έρθει πιο απειλητικά το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, θα έχουν μπλοκάρει τα νοσοκομεία. Γι αυτό εξάλλου οι συσκέψεις είναι συνεχείς στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να προετοιμασθεί το ΕΣΥ τόσο ως προς τις κλίνες ΜΕΘ όσο και ως προς τις απλές κλίνες covid-19. Ήδη στο υπουργείο Υγείας όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, έχει σημάνει συναγερμός για τρία μεγάλα νοσοκομεία που είναι ακόμη ανέτοιμα ως προς τις απαραίτητες κλίνες, ενώ έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες να ολοκληρωθούν άμεσα οι όποιες προετοιμασίες.

50 ασθενείς την ημέρα με το ΕΚΑΒ

Καθημερινά τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρουν σε νοσοκομεία της Αττικής περί τα 50 με 55 άτομα, που οδηγούνται στις απομονωμένες κλίνες covid-19 έως ότου αποσαφηνισθεί εάν όντως πάσχουν ή όχι από κορονοϊό.

Όπως δηλώνει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος: «Καθημερινά μεταφέρουμε κατά μέσο όρο 50-55 ασθενείς εκ των οποίων έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώνεται ότι περίπου το 1/3 είναι θετικό στον κορονοϊό. Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ πάντως και όλοι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία μας φροντίζουμε να προστατεύουμε από την αρχή όλους τους ασθενείς που μεταφέρουμε με τα ασθενοφόρα όσο και τους συγγενείς που τους συνοδεύουν, με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Γι αυτό άλλωστε και το ΕΚΑΒ είχε και περιορισμένη διασπορά ακριβώς εξαιτίας της προσοχής που δείχνουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Τι συμβαίνει στον Ευαγγελισμό

Πάντως προς ώρας φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ethnos.gr, το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 4 διαφορετικές εντατικές σε διαφορετικά σημεία του κτιρίου. Οι κλίνες μαζί με τις ΜΑΦ αγγίζουν τις 60. Έχουν διατεθεί 24 ΜΕΘ covid-19, ενώ από αυτές καλυμμένες είναι σήμερα οι 20 με ασθενείς με κορονοϊό. Σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες covid-19 στον Ευαγγελισμό υπάρχουν συνολικά 126 από τις οποίες σήμερα καλυμμένες είναι οι 70. Τις επόμενες ημέρες αν παραστεί ανάγκη η Διοίκηση του Ευαγγελισμού θα απελευθερώσει κι άλλες κλίνες ΜΕΘγια ασθενείς με covid-19 ώστε μέχρι τότε να αξιοποιούνται από ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας.

Τι λένε οι γιατροί για τις ΜΕΘ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως από την πλευρά τους (ΟΕΝΓΕ) σημειώνουν ότι το σύστημα υγείας είναι απροετοίμαστο. Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ αναφέρουν: «Η κραυγή αγωνίας έξι διευθυντών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, καθώς επίσης και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και της υπεύθυνης της πτέρυγας Covid–19 στο Π.Γ.Κ.Ν «Νίκαιας», είναι μια επιπλέον απόδειξη της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται, καταρρίπτοντας έτσι το αφήγημα της Κυβέρνησης για δήθεν θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετήσει επιτέλους η Κυβέρνηση τις προτάσεις των νοσοκομειακών γιατρών από την αρχή της πανδημίας, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας».

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.