....

....

Το “μήνυμα” των ΗΠΑ στην κυβέρνηση για τη Novartis

 Το “μήνυμα” των ΗΠΑ στην κυβέρνηση για τη Novartis

Οι κυβερνητικές διαρροές για το περιεχόμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού της φαρμακευτικής πολυεθνικής με τις αμερικανικές αρχές μπορεί να υιοθετούν επιλεκτικά όσα συμφωνήθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, ωστόσο, φέρνουν στο φως την αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το διεθνές σκάνδαλο.

 

Η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης να προσφέρει ακόμα και πολιτικό άσυλο στους προστατευόμενους μάρτυρες αποσκοπούν, αναμφίβολα, στην νομική επιβεβαίωση του συμβιβασμού, καθώς η Novartis καλείται να καταβάλλει αποζημίωση 310 εκατ. ευρώ σχετικά με τα αδικήματα που διέπραξε στην Ελλάδα βάσει των αποκαλύψεων που έκαναν. Η πρόθεση αυτή, όμως, εδραιώνει τις ίδιες τις αποκαλύψεις και δημιουργεί τετελεσμένα για την συνεχιζόμενη έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Πρακτικά, δεν μπορεί κανείς πια να θεωρεί αναξιόπιστους ή και “στημένους” τους προστατευόμενους μάρτυρες, στο πλαίσιο κάποιας πολιτικής σκευωρίας, και την ίδια ώρα οι ίδιες καταγγελίες να θεωρούνται αξιόπιστες ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης και, μάλιστα, να τις αποδέχεται η φαρμακευτική πολυεθνική.


Novartis settles criminal and civil charges, agrees to pay $346M ...
Την διάσταση αυτή επιχειρούν να υποτιμήσουν ή να αποσιωπήσουν τόσο η κυβέρνηση, όσα και μερίδα των ΜΜΕ. Είναι γνωστό πως οι Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Δημήτρης Αβραμόπουλος έχουν υποβάλλει μηνύσεις κατά των συγκεκριμένων μαρτύρων, ενώ κατεβλήθη προσπάθεια να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και έτσι να εκφοβισθούν και να αναιρέσουν όσα έχουν υποστηρίξει. Για την μη αποκάλυψη της ταυτότητάς τους είχε παρέμβει προ καιρού, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σήμερα η “Εστία”, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ.

Το “αφήγημα” των προαναφερθέντων πολιτικών ήθελε τους μάρτυρες μέλη της ίδιας “συμμορίας” με την Ελένη Τουλουπάκη, αφήνοντας να εννοηθεί πως συνεργάστηκαν για να ασκηθούν διώξεις και να “αποδειχθεί” πως κακώς ενεπλάκησαν πολιτικά πρόσωπα. Οι εξελίξεις, όμως, στις ΗΠΑ διαψεύδουν με ηχηρό τρόπο αυτή την “επιχειρηματολογία”, καθώς οι αμερικανικές αρχές (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Εισαγγελία του Νιου Τζέρσεϋ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία των μαρτύρων. Ακόμα και ο Νίκος Μανιαδάκης που αρχικώς είχε προσφερθεί ως προστατευόμενος μάρτυρας αλλά στη συνέχεια άλλαξε καταθέσεις επειδή αξιολογήθηκε ως ύποπτος, φέρεται να έχει καταθέσει αρχικώς στι ΗΠΑ διαφορετικά πράγματα απ΄ αυτά που δηλώνει τώρα.

Η προσφορά πολιτικού ασύλου στους προστατευόμενους μάρτυρες είναι μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και φέρνει σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Δικαιοσύνης που πιέζονται από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σύμφωνα, δε, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό η Novartis είναι υποχρεωμένη να συνεισφέρει τα ίδια στοιχεία που αποδέχθηκε στις ΗΠΑ και ενώπιον των ελληνικών εισαγγελικών αρχών. Καθίσταται, δε, σαφές πως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Novartis Hellas Π. Φρουζής είναι πολλαπλώς εκτεθειμένος απ΄ όσα συμφωνήθηκαν στις ΗΠΑ, καθώς η εταιρεία του καταβάλλει αποζημίωση 310 εκατ. ευρώ για ένα σκάνδαλο με συμμετοχή “αξιωματούχων” (foreign officials), το οποίο δεν αποδέχεται ενώπιον των ελληνικών αρχών…
 
libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.