....

....

Νέες επιθέσεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ. Ανάγκη επείγουσας νομοθέτησης.

Νέες επιθέσεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ. 
Ανάγκη επείγουσας νομοθέτησης.

Η θρασυδειλία είναι το κύριο χαρακτηριστικό της επίθεσης σε υγειονομικούς λειτουργούς των επειγόντων, μεταξύ των οποίων κυριαρχούν οι επιθέσεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ
Το φαινόμενο δεν είναι νέο αλλά εντείνεται διαρκώς είτε πρόκειται για μεμονωμένους διασώστες είτε για εργαζομένους των ΤΕΠ
Εννοείται ότι στόχοι τραμπουκισμών καθίστανται μονίμως οι πλέον ευάλωτοι εργαζόμενοι και οι λιγότερο υπεύθυνοι για
την όποια δυσλειτουργία. 
Συχνά μάλιστα, όπως στην πρόσφατη περίπτωση, τα θύματα απλώς έχουν υπερασπιστεί την δημόσια περιουσία, την υπηρεσιακή λειτουργία ή ακόμη και την ασφάλεια των ασθενών.
Κυριαρχεί η προσωπική αλητεία των δραστών, που χρειάζονται προφανώς πολύ πιο αυστηρή αντιμετώπιση, αλλά συμβάλλουν και άλλοι ευρύτεροι παράγοντες όπως:
  • Η αλλοτρίωση των σύγχρονων κοινωνιών με την υποχώρηση της αλληλεγγύης και την αύξηση των κάθε είδους αντικοινωνικών συμπεριφορών.
  • Η ελλιπής αστυνόμευση ή έστω η επιλεκτική κατεύθυνση της προς τα εκεί που επιβάλουν οι επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης.
  • Η επιδείνωση των παρεχομένων υπηρεσιών από το υποχρηματοδοτούμενο σύστημα που αυξάνει τις σχετικές εντάσεις (αν και συχνά αυτές λειτουργούν ως απλό πρόσχημα).
  • Η γενικότερη αδιαφορία για τις συνθήκες εργασίας, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Στα πλαίσια αυτά και με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο στην Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου επανερχόμαστε με τρία ερωτήματα/προτάσεις:

1. Το 2019 είχε προταθεί από την διοίκηση του ΕΚΑΒ στο Υπουργείο η ακόλουθη νομοθετική ρύθμιση: «Η παρ. 1 του άρ. 66 του ν. 4557/2018 αντικαθίσταται ως ακολούθως: 1. Η τέλεση των εγκλημάτων των άρθρων 308 έως 311, 333, 361 και 361Α του Ποινικού Κώδικα σε βάρος υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και του ΕΚΑΒ κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της, συνιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση».

Ο τότε υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός είχε δεσμευτεί να κατατεθεί ως άρθρο στο επόμενο ν/σ του Υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνοντας μάλιστα κι όλους τους λειτουργούς των επειγόντων. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να μπει σε κανένα ν/σ λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. 
Αργότερα ο σημερινός Υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας, ενημερωμένος και επισήμως για την εκκρεμότητα, εξήγγειλε την άμεση θεσμοθέτηση της.
Μέχρι τώρα ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτε. 
Δεδομένης της συνεχούς επιδείνωσης των αιτίων, της μεγάλης αύξησης των συμπτωμάτων αλλά και των θρυλούμενων αλλαγών στο σύστημα εφημέρευσης που θα επιβαρύνουν σημαντικά την λειτουργία του Οργανισμού μας, επανερχόμαστε στην πρόταση περί της άμεσης υλοποίησης της ίδιας πρότασης, την οποία μέχρι τώρα όλοι θεώρησαν δίκαιη και απαραίτητη.

2. Η διοίκηση είχε αποφασίσει (με επίσημη απόφαση του ΔΣ/Δεκέβριος 2018) ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το ΕΚΑΒ θα παρευρίσκεται στο δικαστήριο ως ενάγων δεδομένου ότι το υπηρεσιακό συμφέρον του θίγεται καταφανώς από τέτοιες συμπεριφορές (αναστάτωση, χαμένες εργατοώρες, πλήγμα στο ηθικό των εργαζομένων, έκθεση άλλων άσχετων περιστατικών σε κίνδυνο από την δυσλειτουργία κ.ο.κ.) 
Επιπλέον ο ευρισκόμενος σε υπηρεσία υπάλληλος δεν μπορεί να θεωρείται υποδεέστερος από τις υλικές ζημιές. 
Δεν μπορεί λοιπόν η υπηρεσία να κάνει λιγότερα για εμάς από όσα θα έκανε για ένα σπασμένο παμπρίζ ή για ένα καθρέφτη!!! 
Αυτό τηρήθηκε πράγματι σε όλες τις περιπτώσεις κατά το 2019 αλλά όχι και στην πρόσφατη περίπτωση με αστείες δικαιολογίες. 
Στην πράξη η εμπλοκή της Υπηρεσίας καθόλου δεν πλεονάζει δεδομένου ότι αχρηστεύεται έτσι το κύμα απειλών που διαδέχεται συχνά την κακοποίηση. 
Αυτό γίνεται προκειμένου να εξασφαλιστεί η σιωπή του ατυχούς εργαζομένου, η οποία μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο τραυματική. 
Αντιθέτως, η εμπλοκή του Οργανισμού στον δικαστικό αγώνα εξουδετερώνει τέτοιες συμπεριφορές των δραστών η του περιβάλλοντός τους.

3. Στα θέματα Υγιεινής & Ασφάλειας οτιδήποτε θετικό είχε αναδειχθεί κατά την προηγούμενη περίοδο (συνήθως ύστερα από προτάσεις των εργαζομένων) γίνεται συστηματική προσπάθεια να εξαφανιστεί.

Όσα ήδη αναφέραμε έρχονται να προστεθούν: 
  • Στην ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης του στόλου
  • Στην μη υλοποίηση της απόφασης του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, για Πανελλήνια ημερίδα Υγιεινής & Ασφάλειας κατά την «Ημέρα θυσίας του Διασώστη» το 2020 στην Θεσσαλονίκη.
  • Στην ματαίωση των προγραμματισμένων ημερίδων για την ψυχολογική υποστήριξη, τα τροχαία ατυχήματα και την ανωτατοποίηση.
  • Στην εγκατάλειψη της επιλογής των αναγκαίων αλλαγών στον εξοπλισμό των Peugeot αμέσως μετά την διετή εγγύηση ώστε να γίνει αυτός πιο φιλικά για τον χρήστη.
  • Στις αλλαγές στις στεγάσεις της Αθήνας.
  • Στην απομάκρυνση πιθανών εστιών πυρκαγιάς όπως τα προς απόσυρση οχήματα μέσα από το parking του ΕΚΑΒ (όπως επισημαίνει σχετικό πόρισμα της Πυροσβεστικής).
  • Στην απομάκρυνσης του χαρτοβασιλείου από διαδρόμους, υπόγεια κ.λ.π. μέχρις ότου επέλθει το "ηλεκτρονικό κράτος" του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
  • Επίσης δεν υπάρχουν νέα από τις προσφυγές (ΕΣΡ κ.ά.) για την απαράδεκτη επιθετική συμπεριφορά των ΜΜΕ σε δύο περιπτώσεις, πολιτική που πολύ απέχει από την προσωπική πολιτική δημοσίων σχέσεων την οποία παρακολουθούμε να εξελίσσεται απρόσκοπτα παρά όλα όσα αναφέραμε παραπάνω.

Εντύπωση προκαλεί επίσης και η αιδήμων σιωπή πολλών συνδικαλιστών που είχαν παλιότερα αναγορεύσει σε «πρώτα θέματα», ζητήματα όπως το περιβόητο «χιλιάρικο» ή τα σαράβαλα της Σωτηρίας (καθυστέρηση απόσυρσης όταν αυτά μετακινήθηκαν προσωρινά σε μέρος εμφανές μεν αλλά ασφαλές) ή ειδοποιούσαν τα πρόθυμα κανάλια μόλις έσκαγε ένα λάστιχο ή κοβόταν κάποιο λουρί. 

Τότε επιχειρείτο η διαπόμπευση του ΕΚΑΒ για κάθε ασήμαντο αφορμή, ενώ τώρα σιωπητήριο και το "λουρί της μάνας" ….

8 σχόλια:

  1. Καλά αφού ο καυγάς ήταν τάχα για το ΙΧ του συναδέλφου (εν ώρα υπηρεσίας) τότε γιατί διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία του;

    Γιατί έστειλε δικηγόρο η ασφαλιστική εταιρεία του Σωματείου Κρήτης;

    Γιατί έγινε στάση εργασίας κι ασχολήθηκε όλη η Κρήτη μηδέ του κ. Αυγενάκη εξαιρουμένου;

    Όλοι αυτοί σε μια ιδιωτική διαφορά ανακατεύτηκαν;

    Κακά τα ψέματα έλαμψε δια της απουσίας του το ΕΚΑΒ και μάλιστα συνέπεσε την ίδια ημέρα να βγουν πλήθος φωτογραφίες με την φιλεργατική διοίκηση «σε άριστο κλίμα» . Με όλες τις διοικήσεις οι ίδιοι άνθρωποι, την ίδια παράσταση …..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ.ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΟ ΤΕΛEΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΣΕΣ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ.ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΣΟΥ.ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΦΕ ΝΑ ΞΕΛΑΜΠΙΚΑΡΕΙΣ

      Διαγραφή
    2. Το θάρρος μου να γράφω επώνυμα, ξεπερνάει τον φόβο σου να κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία!!! Σε λυπάμαι γιατί κάποιοι όταν βαπτιζόσουν κέρναγαν στο καφενείο!!! Που να ήξεραν ότι κάποια μέρα θα ντρεπόσουν και για το όνομα που σου έδωσαν!!!

      Διαγραφή
    3. ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΠΩΝΥΜΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ ΨΕΥΔΗ,ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ,ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣ.ΤΟ ΕΚΑΒ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ.ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΟΛΕΥΤΕΙΣ ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΟΣ.ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΨΕΥΔΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ.ΜΑΘΕ ΟΤΙ Η ΑΝΨΝΥΜΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ.ΝΤΡΟΠΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΕΣΥ ΜΕ ΟΤΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ.ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΘΕΣΟΥΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΝΕΣΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ

      Διαγραφή
    4. Όποιος κατέχει την αλήθεια, την καταθέτει επωνύμως και χωρίς άγχος, όχι να κατηγορεί ανώνυμα, όσους επώνυμα λένε αυτό που πιστεύουν!!!
      Με την κουκούλα στο κεφάλι, λέει πολλά κανείς...

      Διαγραφή
  2. Δεν μπορούν άραγε οι συνδικαλιστές μας, πολλοί εκ των οποίων έχουν φωτογένεια, να καλέσουν και μια συν/ξη τύπου με ένα πλήρες ιστορικό όλων των επιθέσεων κατά τα τελευταία χρόνια και για το πως ακριβώς κατέληξαν αυτές οι υποθέσεις; Ούτε οι βιασμοί δεν έχουν μικρότερο ποσοστό καταγγελίας και καταδίκης.

    Βέβαια δεν πρόκειται να τους βραβεύσει κανένα κόμμα αλλά μπορεί για μια έστω φορά να είναι χρήσιμοι στους συναδέλφους τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την είπες τώρα νέε… Πόσοι συνδικαλιστές δουλεύουν έξω; Γιατί αυτό που λες είναι πρόβλημα μόνο των «αόρατων διασωστών» που δεν είχαμε βύσμα και τρώμε στην μάπα τον κάθε αλήτη. Είδες ποτέ να έχει τέτοιο πρόβλημα κανείς εξ όλων των στεγασμένων που αποτελούν τους εκλεκτούς των συνδικαλιστικών πελατειών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εεεε ναι!
    Τώρα που έφυγαν οι άγριοι και οι χοντροπετσοι από τα υπουργεία και ήρθαν οι ήμεροι και οι μαλακοι, οι γεμάτοι γλύκα, με κατανόηση, οι άνθρωποι της συζήτησης, οι φιλόξενοι, αυτοί που κάθε φορά που βλέπουν ΕΚΑΒιτες εκφράζουν την αγάπη τους, τώρα που ανέλαβαν, όλα θα γίνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.