....

....

Ξύπνα Βασίλη…

Δήμητρα Ευθυμιάδου δημοσιογράφος

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Το να έχεις έναν ευειδή υπουργό Υγείας, μόλις 45 ετών και μάλιστα ευγενή με όλους, και δη με τους δημοσιογράφους, είναι μάλλον ευχής έργον.
Ο Βασίλης Κικίλιας είναι η χαρά της συζήτησης και της ενημέρωσης για τους δημοσιογράφους τουλάχιστον, δεδομένης και της επικοινωνιακής δεινότητάς του.
Ίσως με αυτήν την προσδοκία τα περισσότερα ΜΜΕ του δίνουν τον χρόνο και το χώρο να προβάλει τις απόψεις του. Άλλωστε είναι μόλις πέντε μηνών υπουργός Υγείας, πιθανώς να σκέφτονται οι περισσότεροι. Ωστόσο από έναν πολιτικό μόλις 45 ετών, αναμένεις πολλά. Και δη από έναν πολιτικό που έχει δρόμο μπροστά του, αλλά και βλέψεις για το αύριο.


Όμως και αυτή η ανοχή, κάποια στιγμή τελειώνει. Και τελειώνει γιατί το ΕΣΥ και γενικότερα το σύστημα υγείας, δεν μπορεί να περιμένει. Ούτε μπορεί να περιμένει τις αστοχίες των …Διοικητών Νοσοκομείων, αλλά ούτε και τις εσωτερικές ισορροπίες της κυβέρνησης.

Τα βήματα…

Άλλωστε προς ώρας ο υπουργός Υγείας, δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ριζοσπαστική τομή. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ξεκινήσει τη δημιουργία των αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία στα πρότυπα του εξωτερικού, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα τα επείγοντα περιστατικά.
Ένα σχέδιο που είχε διαφημίσει πολλάκις η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά μόνο στα… λόγια.


Ο Βασίλης Κικίλιας θα μπορούσε να αποδείξει σε όσους τον κατακρίνουν, ότι μπορεί. Ότι μπορεί να αφήσει τη δική του σφραγίδα στην Υγεία. Φευ όμως…
Θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει με γρήγορες κινήσεις στην ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αξιοποιώντας ακόμη και τις υπάρχουσες δομές (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, πρώην ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία κ.λ.π.). Ούτε αυτό όμως έχει προχωρήσει, ενώ οι σχετικές εξαγγελίες έχουν ήδη ξεχαστεί.


Όπως φαίνεται ότι έχουν ξεχαστεί και οι 800 επιπλέον γιατροί στον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι υποτίθεται ότι θα έκαναν σύμβαση από τον περασμένο Σεπτέμβριο για να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι. Εξάλλου τις είχε προανήγγειλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο. Από την άλλη, εκείνες οι δεσμεύσεις ότι οι καρκινοπαθείς και οι χρονίως πάσχοντες θα εξυπηρετούνταν σε χρόνο εξπρές από το σύστημα υγείας, εντός 24 ωρών, που πήγαν ακριβώς;

Αυτές τις τομές περιμένει κανείς από έναν νέο πολιτικό για να ανασάνει το ΕΣΥ και μαζί του και οι πολίτες. Διότι από πομφόλυγες και υποσχέσεις για βελτίωση των νοσοκομείων, οι Έλληνες έχουν χορτάσει δεόντως.

Και έχει νόημα να αντιληφθεί ο υπουργός Υγείας τις προσδοκίες που έχουν όλοι οι πολίτες από εκείνον, καθώς οι φήμες οργιάζουν το τελευταίο διάστημα ότι ο ίδιος θέλει κάποια στιγμή άμεσα να απεμπλακεί από το υπουργείο Υγείας, μην ανοίγοντας μεγάλα θέματα, ώστε να μετοικίσει σε χρόνο εξπρές σε άλλο υπουργείο.

Πιθανώς ένα υπουργείο με λιγότερα προβλήματα να φάνταζε ιδανικό για το πολιτικό και κομματικό προφίλ ενός φιλόδοξου 45αρη υπουργού. Όμως είναι γνωστό ότι οι επιτυχημένοι, περνούν πρώτα από τα δύσκολα πριν τους έρθουν τα εύκολα…

healthreport.gr 

1 σχόλιο:

  1. Σας πήρανε χαμπάρι Βασίλη!
    Κοντεύει η ώρα που ο βασιλιάς θα εμφανιστεί γυμνός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.