....

....

"Να δημιουργήσουμε δίκτυο υπεράσπισης της δημόσιας περίθαλψης"...



Υγειονομικές μονάδες της Πάτρας επισκέφθηκε σήμερα ο πρώην υπουργός Υγείας και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ότι...
«στόχος των περιοδειών που έχουμε ξεκινήσει είναι να δώσουμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια το σήμα στο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου συστήματος υγείας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του είναι παρόντες, συνεχίζουν να παρακολουθούν και να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο ΕΣΥ».

Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι, «επιζητούμε μία συστηματική σχέση διαλόγου με το ανθρώπινο δυναμικό που στηρίζει τη δημόσια περίθαλψη, ενώ, παράλληλα, αυτός ο διάλογος μάς βοηθά στο να συζητήσουμε με ειλικρίνεια, λάθη, κενά και παραλείψεις, που σίγουρα υπήρξαν την προηγούμενη περίοδο».

Ακόμη, ο Αν.Ξανθός επεσήμανε ότι «απευθύνουμε κάλεσμα σε προοδευτικούς, σε αριστερούς υγειονομικούς, σε κάθε εργαζόμενο του δημόσιου συστήματος υγείας, που πραγματικά πονά τη δημόσια περίθαλψη, να συζητήσει μαζί μας για το πώς θα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υπεράσπισης του δικαιώματος στην καθολική κάλυψη υγείας, αλλά και στην υπεράσπιση του πολύτιμου αγαθού που είναι η δημόσια περίθαλψη».

Αναφερόμενος στην πολιτική στον τομέα της Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι «οι άνθρωποι του συστήματος υγείας, δηλαδή οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύθηκε με "νύχια και με δόντια"».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «το σύστημα υγείας, παρά τα προβλήματα, τις ελλείψεις, την ταλαιπωρία του προσωπικού αλλά και των πολιτών, εξακολουθεί να είναι όρθιο, αξιόπιστο, λειτουργικό και κυρίως προσβάσιμο».

Ασκώντας κριτική στην σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρατήρησε ότι «βλέπουμε μία συστηματική ολιγωρία στο να αντιμετωπιστούν κρίσιμες εκκρεμότητες και να προχωρήσουν παρεμβάσεις που είχαν δρομολογηθεί και πάγωσαν λόγω της εκλογικής διαδικασίας, όπως για παράδειγμα, η προκήρυξη περίπου 940 μονίμων γιατρών του ΕΣΥ και η οποία πάγωσε λόγω των εκλογών».

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «η νέα ηγεσία του υπουργείου υποσχέθηκε ότι θα τις επαναπροκηρύξει, αλλά έχουν περάσει τέσσερις μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα».

Επίσης, είπε ότι «έχουμε έτοιμες ολοκληρωμένες κρίσεις μονίμων γιατρών που μπορούν να διοριστούν άμεσα στα νοσοκομεία, αλλά η νέα ηγεσία επικαλούμενη διάφορα τυπικά προβλήματα και υποτίθεται παρατυπίες έχει καθυστερήσει τέσσερις μήνες τον διορισμό τους παρ΄ ότι ελέγχθηκαν δεν βρέθηκαν προβλήματα».

Συνεχίζοντας, ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι μαζί με τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά κυρίως με το έντιμο και αξιοπρεπές δυναμικό του ΕΣΥ να προβάλουμε μία σταθερή αντίσταση αν επιχειρηθεί να υλοποιηθεί ένα σχέδιο αποδόμησης, αποδιοργάνωσης, απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ».

Απαντώντας σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε ότι «ενισχύσαμε τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ και πριν ένα χρόνο βγάλαμε μία προκήρυξη με 460 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας». Είπε ότι ιδρύθηκαν και λειτουργούν σήμερα 127 τοπικές μονάδες υγείας και ανέφερε ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει πολύ επαινετικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται αυτή η μεταρρύθμιση, ενώ αντίστοιχα σχόλια έχουν κάνει και οι κοινοτικοί».

Όσον αφορά την λειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, ο Ανδρέας Ξανθός είπε: «Είχαμε μία κλινική η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν έπαιζε το ρόλο της ως καρδιοχειρουργική κλινική, αλλά αντιμετώπιζε, κυρίως, περιστατικά θωρακοχειρουργικής φύσης και αυτή η οριακή λειτουργία επιδεινώθηκε πάρα πολύ μετά την αποχώρηση του διευθυντή. Έγινε μία πολύ σημαντική προσπάθεια αυτά τα χρόνια να ενισχυθεί με εξειδικευμένους και έμπειρους γιατρούς. Δώσαμε θέση στο πανεπιστήμιο, η οποία καλύφθηκε και θα έλθει να αναλάβει διευθυντής ένας αναπληρωτής καθηγητής».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «προκηρύξαμε θέση μόνιμου γιατρού του ΕΣΥ η οποία καλύφθηκε και έχει σταλεί προσωπικό για εκπαίδευση», ενώ κλείνοντας για αυτό το ζήτημα, είπε: «Αποδέχομαι την κριτική περί καθυστερήσεων»...





Πηγή: ΑΜΠΕ
nonews-news.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.