....

....

Ασφαλιστικό: Έρχεται ο λογαριασμός για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες




Η τακτική του Καραγκιόζη: Οι αγρότες «κερδίζουν» έως 173 ευρώ φόρο και πληρώνουν 1.000 ευρώ παραπάνω σε ασφάλιστρα!
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων του περασμένου Σεπτεμβρίου, ακόμη και για τους μικρούς επαγγελματίες, έδειχνε αρκετά τολμηρό για να είναι πραγματικό επί… συντηρητικής διακυβέρνησης.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πληρώνουν φόρο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Και έτσι θα έχουν κέρδος 1.300 ευρώ το χρόνο καθώς πλήρωναν 2.200 ευρώ αφού ο φορολογικός συντελεστής ήταν 22% (που θα διατηρηθεί και στο μέλλον για τα εισοδήματα όμως από 10.000 μέχρι 22.000 ευρώ). Για τους αγρότες το όφελος είναι μηδαμινό καθώς σπάνια αγρότης (κτηνοτρόφος ή καλλιεργητής) έχει καθαρά κέρδη πάνω από 8.636 ευρώ που αποτελεί το αφορολόγητο όριο. Και σε κάθε περίπτωση μιλάμε για «όφελος» 173 ευρώ (φορολογικός συντελεστής 9% από 22% για το τμήμα του εισοδήματος από 6.637 έως και 10.000 ευρώ).
Μέχρι που ήλθαν τα αποκαλυπτήρια: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με βάση το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζει ο κ.Βρούτσης θα πληρώνουν από τις αρχές του 2020 ασφάλιστρα με νέες ασφαλιστικές πλάσεις. Οι οποίες θα κλιμακώνονται από 220 ευρώ το μήνα, η χαμηλότερη, συν 10 ευρώ για ασφάλιση έναντι του λουκέτου (για επιδότηση ανεργίας) και έως 550 ευρώ (ανώτερη ασφαλιστική κλάση).
Όπα! Μα σήμερα το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από 7.800 ευρώ το χρόνο (650 ευρώ το μήνα) και κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές κάθε μήνα 175 ευρώ, συν 10 για την προστασία από την ανεργία. Άιντε, 185 ευρώ στο σύνολο!
Και οι αγρότες με τους σχεδιασμούς Μητσοτάκη-Βρούτση από 114 ευρώ το μήνα το 2019, θα πληρώνουν πάνω από 176 ευρώ (σ.σ. στην καλύτερη περίπτωση που η ΝΔ επιλέξει ένα πιο ευνοϊκό υπολογισμό για τους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα, ας πούμε μηνιαία ασφάλιστρα στο 80% της κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης που τώρα θεσπίζεται για τους λοιπούς ασφαλισμένους).
Απλώς λοιπόν και προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι στους μικρούς και πολύ μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, πρώτα ανακοινώθηκαν οι φοροελαφρύνσεις (από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ) και μετά θα φέρνουν το ασφαλιστικό μπουγιουρντί (με το νομοσχέδιο Βρούτση τον Ιανουάριο του 2020 ή και νωρίτερα με το νέο φορολογικό…)
Έτσι, με το ένα χέρι η κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει φορολογικές ελαφρύνσεις στους μικρούς επαγγελματίες της τάξης ακόμη και 1.300 ευρώ το χρόνο και από την άλλη τσέπη τους αυξάνει κατά 50 έως και 80 ευρώ το μήνα τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (560 έως και 720 ευρώ επιπλέον το χρόνο).
Και εάν ο λογαριασμός είναι, γκρόσο-μόντο, θετικός για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για του αγρότες όμως που «κερδίζουν» μόλις 173 ευρώ το χρόνο από τις φοροελαφρύνσεις Μητσοτάκη (σ.σ. και αυτά μόνο ελάχιστοι που έχουν καθαρό εισόδημα πάνω από 8.636 ευρώ το χρόνο) και επιβαρύνονται με 1.000 ευρώ το χρόνο από το ασφαλιστικό του Βρούτση, ποιος θα απολογηθεί; Εκτός και εάν η ΝΔ πιστεύει ότι οι αγρότες μας κονομάνε. Οπότε να περάσουν από τα χωράφια και τους στάβλους να τους δείξουν την… πραμάτεια τους.
Και γιατί τα κάνει όλα αυτά;
1.Γιατί κάποιος πρέπει να πληρώσει τις τεράστιες ασφαλιστικές ελαφρύνσεις στους πολύ μεγάλους επιχειρηματίες. Και εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «ξεσκίσει» οικονομικά όποιον ελεύθερο επαγγελματία έβγαζε πάνω από 12.000-15.000 ευρώ το χρόνο, τώρα ακόμη και όποιος κερδίζει 70.000 ευρώ (καθαρά) θα δύναται να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές της τάξης των 220 ευρώ το μήνα (ελεύθερη επιλογή ασφαλίστρων και όχι με βάση τις παλαιές ασφαλιστικές κλάσεις του ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ οι οποίες αυξανόταν ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης).
Ουσιαστικά, έτσι η κυβέρνηση καταργεί την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση αφού μόνο κατ’ όνομα αυτή (η υποχρεωτικότητα) διατηρείται. Και αυτό γιατί ο «έχων και κατέχων» ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να ξεμπερδεύει με τον ΕΦΚΑ καταβάλλοντας απλώς ένα χαρτζιλίκι. Και η κύρια μάζα του 1,2 εκ. των μικρών και πολύ μικρών επαγγελματιών, επιστημόνων, μικρεμπόρων, επιτηδευματιών και αγροτών (από ένα σύνολο 1,5 εκ. ασφαλισμένων-ελευθέρων επαγγελματιών), θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και διπλάσια ποσά για να στηρίξουν τις συνταξιοδοτικές παροχές του ΕΦΚΑ (την ομαλή καταβολή των σημερινών συντάξεων).
Παράδειγμα: Επιχειρηματίες με εισόδημα 6.500 ευρώ καθαρά το μήνα (78.000 το χρόνο) θα πληρώνει ασφάλιστρα 220 ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 175 θα πηγαίνουν για κύρια σύνταξη (και 55 υπέρ ΕΟΠΥΥ-Υγεία). Δηλαδή στο εν λόγω παράδειγμα ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το 2% των κερδών υπέρ ΕΦΚΑ όταν οι λοιποί ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το 20%…
2.Οι “φοροελαφρύνσεις” του περασμένου Σεπτεμβρίου (φορολογικός συντελεστής 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ) αποδεικνύονται τελικά προπέτασμα καπνού προκειμένου ο κ.Μητσοτάκης να περάσει την απαλλαγή των ραντιέρηδων και μετόχων οι οποίοι, πλέον, θα… επιβαρύνονται με φόρο 5% (και 29% μαζί με τον φόρο του 24% που πληρώνουν οι επιχειρήσεις επί των κερδών τους), από συνολικό φόρο 38% σήμερα (28% στις επιχειρήσεις και 10% στα διανεμόμενα κέρδη) και 44% (29% και 15% αντίστοιχα) πριν την προηγούμενη χάρη του ΣΥΡΙΖΑ προς τους μεγάλους επιχειρηματίες όταν τους μείωση το ποσοστό φορολόγησης των μερισμάτων από 15% στο 10%…
Βλέπετε η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να απαλλάξει του φόρου τα διανεμόμενα κέρδη (σ.σ. ενώ ένας μισθωτός πληρώνει φόρο έως και 44%, συν 10% τέλος αλληλεγγύης), αντί να απαλλαγούν της φορολογίας τα επενδυόμενα κέρδη που προκαλούν ανάπτυξη και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης!
Κοντολογίς, με το ασφαλιστικό Μητσοτάκη-Βρούτση έχουμε συν 55% στα ασφάλιστρα (τουλάχιστον για τους αγρότες που από 114 ευρώ θα πληρώνουν κατ ελάχιστον 176 ευρώ το μήνα). Και στην καλύτερη των περιπτώσεων οι ελεύθεροι επαγγελματίες μετά από 40 χρόνια ασφάλισης θα λαμβάνουν σύνταξη στα όρια της φτώχειας…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.