....

....

«Η κυβέρνηση ξεκινά την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων»


Το ξεκίνημα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, για τα σχέδια παράδοσης του νέου υπερσύγχρονου 4ου κτιρίου του Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε ιδιώτες για να παρέχουν ιατρικό τουρισμό.
«Στο νέο, υπερσύγχρονο 4ο κτίριο που άνοιξε χωρίς πρόσθετο προϋπολογισμό και νέο μόνιμο προσωπικό, αναπτύσσονται υπηρεσίες που μπορούν να «πωληθούν» ως τουριστικό προϊόν. Αγοράζεται η νέα ξενοδοχειακή και τεχνολογική υποδομή που είναι αναγκαία για τον ιατρικό τουρισμό (νέα κρεβάτια και λοιπός εξοπλισμός)» δήλωσε ο Κ. Αρσένης και προσέθεσε:
«Στην συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), ο νέος διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε ότι η ανάπτυξη των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού στο ΠΓΝΙ θα προχωρήσουν «όσο πιο άμεσα γίνεται». Για το σκοπό αυτό θα δεσμευτούν «όσες κλίνες του νοσοκομείου χρειαστεί», για να τις αξιοποιήσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Σε απάντηση σε ερώτηση που αφορούσε σε αυτές τις εξελίξεις, ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας ανακοίνωσε στη Βουλή το ξεκίνημα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων. Παρότι κλήθηκε ξανά και ξανά να δεσμευτεί ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει τις υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων, έμεινε να επαναλαμβάνει ότι θέλει δημόσια πρόσβαση στα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκουν οι υποδομές».
Και καταλήγει ο βουλευτής: «Τη στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει την περιστολή δημοσίων δαπανών, προτείνει την αύξηση του κόστους της δημόσιας υγείας για τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυξάνει μέσω ιδιωτικοποιήσεων τα πάγια κόστη για το δημόσιο, κλείνοντας το μάτι στην ιδιωτικοποίηση και της δημόσιας ασφάλισης, αφού βέβαια την χρεοκοπήσουμε για τα καλά πρώτα».
Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό  Υγείας:
Πληροφορούμαστε από Δελτίο Τύπου του ΠΑΜΕ (11/10/2019), ότι ο νέος διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας – που περιλαμβάνει  τα νησιά του Ιονίου, τη Δ. Ελλάδα και την Ήπειρο – σε πρόσφατη επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (11/10/2019), ανήγγειλε  την ανάπτυξη των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού στο ΠΓΝΙ. Για το σκοπό αυτό, θα δεσμευτούν «όσες κλίνες του νοσοκομείου χρειαστεί», για να τις αξιοποιήσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης θα είναι ιδιαίτερα αρνητικά για τον κοινωφελή χαρακτήρα της δημόσιας υγείας, αφού δεσμεύουν πλέον το καλύτερο προσωπικό, εξοπλισμό και μεγάλο αριθμό κλινών και εγκαταστάσεων για τις ανάγκες κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων. 
Είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, ενώ ενισχύονται οι φόβοι αυτοί από τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις προτάσεις που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (16/10/2019), για μετατροπή των Νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Δεσμεύεται ότι θα απορρίψει τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ; 

tvxs.gr

2 σχόλια:

  1. Άντε και στο ΕΚΑΒ, σιγά-σιγά να ετοιμαζόμαστε!
    Να δουν ορισμένοι τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα. Τόσα χρόνια παλεύουν γι' αυτό.
    Και τώρα βέβαια κάνουν την πάπια.
    Πάει "η ανάπτυξη του ΕΚΑΒ", πάνε οι "Ακαδημίες", παν' οι ελπίδες, τα όνειρα σβήσαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι και στο ΕΚΑΒ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.