....

....

Φέρνουν ιδιώτες στην ασφάλιση των αγροτών… Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανοίγει το δρόμο για την διάλυση της δημόσιας ασφάλισης


Όπως το περιμέναμε! Δεν άργησε πολύ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αρχίσει τις παρεμβάσεις της στην ασφάλιση ξεκινώντας από αυτή των των αγροτών.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης εξήγγειλε την εμπλοκή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο σύστημα του ΕΛΓΑ με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας του.
Με πρόσχημα το ότι δεν φτάνουν τα έσοδα του Οργανισμού για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σε πιθανές αποζημειώσεις λόγω καταστροφών από καιρικά φαινόμενα, ο υπουργός αποκάλυψε ότι έχει ήδη συζητήσεις με δύο ξένες και κάποιες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες εξέφρασαν το ενδιαφέρον να μπουν στις αγροτικές ασφαλίσεις.
Ο Μάκης Βορίδης εκφραστής της ακροδεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας και ακραιφνής νεοφιλελεύθερος παραδέχτηκε ουσιαστικά χωρίς αιδώ ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι θα θέλουν να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη της περιουσίας τους θα επιβαρυνθούν. Το πόσο δεν το αποκάλυψε.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις παρεμβάσεις της στον ΕΛΓΑ και την άλωση της αγροτικής ασφάλισης από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ανοίγει τον δρόμο για την διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης από το πλέον αδύναμο και ευάλωτο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Με απόλυτη κυνικότητα δήλωσε «είμαι αποφασισμένος να φτιάξει το μηχανισμό των αγροτικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Ο ΕΛΓΑ δεν είναι μηχανισμός κοινωνικής αλληλεγγύης, οφείλει να είναι ένας δίκαιος και αποτελεσματικός οργανισμός αποζημιώσεων για όλους τους αγρότες».
Τόνισε ανενδοίαστα ότι ότι δεν μπορεί να πληρώνουν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι το ίδιο ποσό στον ΕΛΓΑ για την ασφάλισή τους, καθώς κάποιες καλλιέργειες λαμβάνουν σχεδόν κάθε χρόνο αποζημιώσεις, όταν κάποιες άλλες δεν έχουν πάρει ποτέ καμία, μολονότι καταβάλουν τα ίδια ασφάλιστρα. Αυτό ουσιαστικά συνεπάγεται π.χ. αυξημένα ασφάλιστρα για τον κλάδο του ροδάκινου και μειωμένα για τις καλλιέργειες ρυζιού, που εμφανίζουν σπάνια καταστροφές από ακραίες καιρικές συνθήκες.

thefaq.gr

1 σχόλιο:

Από το Blogger.