....

....

850 κλήσεις στο ΕΚΑΒ Μυτιλήνης κάθε μήνα - "Αυξημένες πιθανότητες να χάσουμε ανθρώπινες ζωές"




Τα ελάχιστα πληρώματα ασθενοφόρων χρειάζονται ώρες για να μεταφέρουν επείγοντα περιστατικα


Τεράστια είναι η έλλειψη διασωστών στις δομές Υγείας των τριών μεγάλων νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, με δραματική συνέπεια καθημερινά να κινδυνεύουν ζωές μονίμων κατοίκων, προσφύγων και μεταναστών.
Σε Λέσβο, Σάμο και Χίο, νησιά που έχουν συνολικά περισσότερους από 170.000 μόνιμους κατοίκους και φιλοξενούν περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες, υπάρχουν αρκετές μέρες το μήνα που εξυπηρετούνται με μόλις ένα ασθενοφόρο στη βάρδια, το οποίο αναγκάζεται να διανύσει τεράστιες αποστάσεις, προκειμένου να μεταφέρει στις δομές υγείας ασθενείς που χαρακτηρίζονται ως επείγοντα περιστατικά.
Το αποτέλεσμα - όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ethnos.gr - είναι ότι θύματα τροχαίων περιμένουν για αρκετή ώρα στο δρόμο και την ίδια στιγμή κρέμεται από μία κλωστή η ζωή τους. Καρδιοπαθείς να φτάνουν έπειτα από δύο ώρες ή και περισσότερο σε κάποιο νοσοκομείο και πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφέρονται με αγροτικά κι άλλα ιδιωτικά αυτοκίνητα στις δομές Υγείας. Και στα τρία νησιά έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές από έλλειψη πληρωμάτων διασωστών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον θάνατο 19χρονου στη Σάμο τον περασμένο Αύγουστο.
Μπορεί στη Λέσβο να υπάρχει Ικανοποιητικός αριθμός ασθενοφόρων ωστόσο εκεί παρατηρείται τεράστια έλλειψη διασωστών. Σε ένα νησί με μεγάλες αποστάσεις, που δέχθηκε τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών -ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 20.000- και οι μόνιμοι κάτοικοί του αγγίζουν τις 85.000, υπάρχουν δύο ή τρία ασθενοφόρα ανά βάρδια, με αποτέλεσμα ακόμα και επείγοντα περιστατικά να χρειάζονται έως και τρεις ώρες για να φτάσουν στο νοσοκομείο.
«Λόγω των μεγάλων αποστάσεων για μία μεταφορά ασθενούς, ο οποίος μένει μακριά από την πόλη, υπό νορμάλ συνθήκες θα χρειαστούν περίπου 1,5 με δύο ώρες. Για τη Μόρια χρειαζόμαστε πενήντα λεπτά, ώστε να φτάσουμε, να βρούμε τον ασθενή και να τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο. Εκεί οδηγούμε και πολύ προσεκτικά, για να μην πατήσουμε κάποιο παιδάκι, τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα. Ο τομέας μας δέχεται 850 σήματα το μήνα, αριθμός τεράστιος για ένα νησί. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα και επείγοντα περιστατικά να περιμένουν για πολύ χρόνο. Παίζουμε με πολύ αυξημένες πιθανότητες να χάσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι χαρακτηριστικό ότι θύματα τροχαίων περιμένουν ακόμα και είκοσι λεπτά στο δρόμο. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και θα κερδίζαμε πολύ χρόνο, αν η Μόρια ήταν περισσότερο οργανωμένη υγειονομικά ή έστω αν το ιατρείο βρισκόταν έξω από τον καταυλισμό», τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, Ασημάκης Βερβέρης.
Κατά τον ίδιο για ολόκληρο το νησί τις πρωινές βάρδιες απασχολούνται τρία ασθενοφόρα, δύο τις απογευματινές και άλλα δύο τις βραδινές. Ο αριθμός των διασωστών φτάνει τους 40, αλλά χρειάζονται άλλοι τουλάχιστον 15, ώστε να καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες.

lesvosnews.net 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.