....

....

Διευθύντρια 3ης περιφέρειας ΕΚΑΒ Β. Καφαντάρη: Μείωση διακομιδών προς Πάτρα κατά 35% για πρώτη φορά!



-Αποτέλεσμα της καθημερινή εφημερίας του Νοσοκομείου Πύργου και της συνεργασίας του με τη Ν.Μ. Αμαλιάδας
-Μόνιμα ασθενοφόρο και στο Νοσοκομείο Κ.Υ. Κρεστένων
Σημαντική μείωση των διακομιδών ασθενών προς τα Νοσοκομεία της Αχαΐας, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Διευθύντρια της 3ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ Βασιλική Καφαντάρη παρουσία του Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Κ. Διαμαντόπουλου και του αν. Διοικητή Αμαλιάδας και Κρεστένων Ι. Χουζούρη, μιλώντας για εντυπωσιακά αποτελέσματα που οφείλονται στην καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου Πύργου από το Δεκέμβριο του 2018.
Με τις συνολικές διακομιδές στην Ηλεία (εντός Νομού 5.557, προς Αθήνα 17, προς αλλού 16, δευτερογενείς 3.341, ακυρώσεις 884) ολόκληρο του 2018 να αγγίζουν τις 10.835, οι 1.020 αφορούσαν τη διακομιδή ασθενών από την Ηλεία στην Αχαΐα! Ο αριθμός αυτός, άλλαξε άρδην μετά την καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου Πύργου και την παράλληλη λειτουργία της Ν.Μ. Αμαλιάδας και όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι διακομιδές ασθενών από τις νοσηλευτικές μονάδες της Ηλείας προς την Πάτρα, το πρώτο τρίμηνο του 2019 μειώθηκαν κατά 35% (352 το 1ο τρίμηνο του 2018 σε 231 το 1ο τρίμηνο του 2019). Ενδεικτικό είναι, ότι όταν ο μέσος όρος διακομιδών ανά μήνα το 2018 ήταν 100 ασθενείς, το Φεβρουάριο του 2019 οι διακομιδές που έγιναν προς την Αχαΐα ήταν 53.
«Το Δεκέμβριο του 2018 έγινε μια μεγάλη αλλαγή. Η Παθολογική κλινική του Πύργου εφημερεύει με την Παθολογική κλινική της Αμαλιάδας. Τον Ιανουάριο που δεν ήταν γνωστό αυτό, είχαμε 100 διακομιδές από Ηλεία προς Αχαΐα με το ¼ εξ αυτών να είναι καρδιολογικές διακομιδές και άλλα 60 περιστατικά παθολογικά. Το Φεβρουάριο που μαθεύτηκε ότι τα δυο Νοσοκομεία συνεφημερευουν και δεν ήταν ανάγκη να πάνε στην Αμαλιάδα, οι διακομιδές κατέβηκαν στις 53» είπε η κ. Καφαντάρη, τονίζοντας ότι πρόκειται για εντυπωσιακά αποτελέσματα που συνεχίζονται και τους άλλους μήνες του 2019 έως σήμερα. «Αυτό δείχνει ότι όταν ένα Νοσοκομείο αρχίζει να στελεχώνεται, ότι όταν μπορεί να εφημερεύει αυτόνομο- και αυτό εννοείται ότι είναι το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της περιοχής που είναι του Πύργου- έχουμε και εμείς την πολυτέλεια, να μένει ο κόσμος για νοσηλεία στο Νοσοκομείο του, να μην υπάρχουν έξοδα της οικογένειας προς άλλα νοσοκομεία, αφού οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται εδώ και βέβαια για το ΕΚΑΒ σημαίνει λιγότερες διακομιδές άρα μείωση και του κόστους. Πρόβλημα παραμένουν τα τροχαία που απαιτούν νευροχειρούργο και τα καρδιολογικά- εμφράγματα που είναι και φυσιολογικό καθώς χρειάζονται Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο για στεφανιογραφίες. Εφόσον όμως μπορέσει και γίνει και Μονάδα Στεφανιογραφίας σε ένα Β/θμιο Νοσοκομείο όπως του Πύργου, θα μπορέσουμε και εμείς να μειώσουμε και άλλο τις διακομιδές. Όταν ένα νοσοκομείο δουλεύει καλά, κρατά και τα περιστατικά του και αν συνεχίσουν έτσι, πραγματικά πρόκειται για εντυπωσιακό φαινόμενο».

 

Ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος επισήμανε ότι οι διακομιδές στην Πάτρα αποτελούν «αδύνατο σημείο» του συστήματος υγείας στο Νομό και πως η μείωση τους κατά 35%, αποτελεί ένα κεκτημένο που χρειάζεται να διαφυλάξουν.
«Η αλλαγή του εφημεριακού υποδείγματος με καθημερινή εφημερία του Πύργου και παράλληλη λειτουργία της Αμαλιάδας έχει συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή απαλλάσσοντας τα πληρώματα και τα οχήματα του ΕΚΑΒ από περιττές κινήσεις και περιορίζοντας την ταλαιπωρία ασθενών και συνοδών».
Ακολούθως ο αν. Διοικητής Άκης Χουζούρης χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της σύγκρισης των δυο χρονικών περιόδων, «εντυπωσιακά» τονίζοντας ότι αυτό δείχνει και τη συνεισφορά όλου του προσωπικού των Ν.Μ. Πύργου και Αμαλιάδας. «Είναι μια συνολική προσπάθεια και προσφορά και ίσως μια απάντηση ότι τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία μπορούν να λειτουργήσουν με μια πιο αποτελεσματική λειτουργία. Από εκεί και πέρα μπορούμε να πάμε ακόμα καλυτέρα αν οι εφημερίες για πχ στην Αμαλιάδα γίνονται με στελέχωση προσωπικού όχι ανταγωνιστικά προς τις άλλε ς μονάδες, αλλά με στελέχωση προσωπικού σα Νομός. Αυτό πρέπει να το δουν και οι πολίτες και όσοι είναι σε θέσεις ευθύνης ότι όταν τα περιστατικά μένουν στα νοσοκομεία είναι καλύτερα και για τον ασθενή πρωτίστως και για το ΕΚΑΒ».
Στη διάρκεια της συνέντευξης, η κ. Καφαντάρη, ανακοίνωσε και την τοποθέτηση ασθενοφόρου στην Κρέστενα αλλά και την ενεργοποίηση και δεύτερου ασθενοφόρου για εξιτήρια και επανεξετάσεις (κάθε Τρίτη και Παρασκευή) στον Πύργο.

proini.news 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.