....

....

Αίτημα για την απόκτηση πλωτού ασθενοφόρου για τις διακομιδές

 
Αίτημα για την απόκτηση πλωτού ασθενοφόρου για τις θαλάσσιες διακομιδές των Σποράδων υποβλήθηκε στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρό από τον Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και τον Δήμαρχο Αλοννήσου κ. Πέτρο Βαφίνη, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες Πέμπτη στην Αθήνα.
Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής Μαγνησίας, οι Σποράδες είναι νησιά με μόνιμο πληθυσμό περί τις 13.760 (απογραφή 2011), ο οποίος αυξάνεται σημαντικά κατά τους θερινούς μήνες με τον τουρισμό. Ενδεικτικά, μόνο στο νησί της Αλοννήσου, το οποίο έχει μόνιμο πληθυσμό 2.760 κατοίκους, κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός φτάνει τις 9.000. Επομένως, όπως είπε, υπάρχει πραγματική ανάγκη κάλυψης των νησιών αυτών με πλωτό ασθενοφόρο, ώστε να εξασφαλίζεται αμεσότητα, ταχύτητα αλλά και καλύτερη υγειονομική φροντίδα των ασθενών κατά τις διακομιδές.
Ο Γενικός Γραμματέας, αναγνωρίζοντας την πρακτική αναγκαιότητα της κάλυψης των Σποράδων με πλωτό ασθενοφόρο, δεσμεύτηκε πως μέσα στον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας, αυτοδιοίκηση, 5η ΥΠΕ, ΕΚΑΒ, λιμενικό), ώστε να συντονιστούν οι απαραίτητες ενέργειες και να προχωρήσει η διαδικασία για την τοποθέτηση πλωτού ασθενοφόρου στα νησιά των Σποράδων.
Στη συνάντηση τέθηκε ακόμη το θέμα υποστελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου της Αλοννήσου, στο οποίο αυτή τη στιγμή υπηρετούν 2 οπλίτες ιατροί, 1 χειρίστρια ακτινολογικού, 1 νοσηλευτής και 1 οδηγός ασθενοφόρου και ζητήθηκε να στελεχωθεί περαιτέρω το ιατρείο τουλάχιστον με 1 γενικό γιατρό ή παθολόγο και υπόλοιπο παραϊατρικό προσωπικό (παρασκευαστή εξετάσεων αίματος, μαία κ.α.).
Ο κ. Βαρδαρός από την πλευρά του, ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε νομοθετική ρύθμιση για την παροχή αυξημένων κινήτρων σε ιατρούς για την κάλυψη θέσεων σε άγονες περιοχές, όπως η Αλόννησος, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η δημιουργία κινητών μονάδων υγείας για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, που θα περιλαμβάνουν υπηρεσίες οδοντιάτρου, φυσικοθεραπευτή, μαίας, νοσηλευτή και επισκέπτη υγείας, με στόχο την αποτελεσματικότερη κάλυψη των καθημερινών υγειονομικών αναγκών των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.