....

....

Οικονόμου από Λάρισα: Υψηλές παροχές υγείας στον πολίτη, με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα


Ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τον ασφαλισμένο και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών μέσα από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, παρουσίασε το μεσημέρι της Παρασκευής από τη Λάρισα, ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. και βουλευτή επικρατείας Βασίλης Οικονόμου, κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα.
Ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως ο πολίτης ενδιαφέρεται για το επίπεδο υπηρεσιών υγείας που εισπράττει κι όχι το ποιός τις παρέχει.
«Εμείς λέμε ότι αυτό το έργο έχουν – εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις – το ίδιο δικαίωμα να παρέχουν στον πολίτη τις υπηρεσίες υγείας, εξήγησε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «ο πολίτης δεν πληρώνει τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη, για να εξασφαλίσει ράντζο ή ραντεβού ή μετά από 12 μήνες για χειρουργείο. Ο πολίτης απαιτεί αυτά που χρυσοπληρώνει σε παροχές και υπηρεσίες γρήγορα και καλύτερα. Το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει αυτή τη συνθήκη. Εξασφαλίζουμε αυτά που πληρώνει ο πολίτης καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Βάζουμε στο παιχνίδι και τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τις λεγόμενες δηλαδή συμπράξεις, γυρίζουμε λίγο την πυραμίδα, δε θα σας πούμε ότι θα φτιάξουμε νοσοκομεία, θα σας πούμε όμως ότι θα οργανώσουμε και θα δουλέψουμε την πρόληψη, την πρωτοβάθμια υγεία. Θα εξασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες μέσα από το ΕΣΥ, προληπτικές εξετάσεις».
Ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, μαζί με τον αναπληρωτή τομεάρχη κ. Ιάσονα Φωτήλα, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Χρήστο Καπετάνο και τους τοπικούς βουλευτές κ.κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, Χρήστο Κέλλα και Γιώργο Κατσιαντώνη.
Αποτυπώνοντας την κατάσταση που κατέγραψε κατά την επίσκεψή του, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας είναι στο μέσο όρο της χώρας. Το Πανεπιστημιακό ένα από τα πολύ καλά νοσοκομεία της Ελλάδας, αλλά έχει προβλήματα.
Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή κρατιέται όρθιο γιατί υπάρχουν ηρωικές μορφές γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού που υπερβάλουν εαυτόν και κρατούν όρθια τα νοσοκομεία. Η αρχιτεκτονική του σχεδίου μας όμως δε θέλει να βασιστεί σε ηρωισμούς. Εμείς θέλουμε μία κανονικότητα στη χώρα και στο σύστημα υγείας. Εμείς μιλάμε για το δημόσιο σύστημα υγείας. Θέλουμε καλύτερη δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες».
ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση για διαχωρισμό των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε από το onlarissa.gr για τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας, για να απαντήσει πως το νέο μοντέλο διοίκησης θα μετατρέπει τη ΔΥΠΕ σε ένα «μικρό υπουργείο», ενώ στα νοσοκομεία θα καταργηθούν οι διοικήσεις αλλά θα υπάρχει ένας «τεχνοκράτης μάνατζερ».
ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΝΑΝΟΥ
Ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για το διοικητή του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου και υποψήφιο δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνο, ο οποίος απουσίαζε κατά την επίσκεψή του στο νοσηλευτικό ίδρυμα. «Πρώτη φορά το ακούω αυτό, ένας διοικητής να πολιτεύεται. Μπορεί να είναι δικαίωμά του, αλλά δεν είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να κρατάει έναν διοικητική που πολιτεύεται και δεν είναι στη θέση του» εξήγησε.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΜΥ
Σε άλλη ερώτηση του onlarissa.gr για το θεσμό των Τοπικών Ομάδων Υγείας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, απάντησε πως «η Νέα Δημοκρατία για τα ΤΟΜΥ λέει πως το κέντρο αναφοράς για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ο οικογενειακός γιατρός. Έχουμε 10.000 υγειονομικά κέντρα στην Ελλάδα και είναι τα ιατρεία των επαγγελματιών ιατρών. Εμείς θέλουμε το ιατρείο του ιδιώτη να μπορεί να χρησιμοποιεί στην πρωτοβάθμια υγεία. Τα ΤΟΜΥ θα ενσωματωθούν στα Κέντρα Υγείας χωρίς να απολυθεί κανείς πριν τελειώσουν οι συμβάσεις».
Ο ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ
Στον τρόπο χρηματοδότησης του εθνικού συστήματος υγείας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης κ. Ιάσων Φωτήλας. «Δύο είναι οι τρόποι να εξοικονομήσουμε χρήματα: Αυτά που έχουμε να τα κάνουμε να φτουρήσουν περισσότερο. Το δεύτερο είναι πώς θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε πόρους από εκεί που δεν υπάρχουν, αρκεί να καταλάβουμε τη βασική έννοια πως η δημόσια υγεία δεν είναι κρατική υγεία. Η δημόσια υγεία δεν προσδιορίζεται από το ποιός τη δίνει, αλλά το ποιός τη λαμβάνει και το ποιός την πληρώνει. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε κι όλα από αύριο το πρωί θα αρχίσουν να αλλάζουν γιατί υπάρχει πολιτική βούληση» εξήγησε.
Πηγή: onlarissa.gr

1 σχόλιο:

  1. Την ώρα που τα λέει επίσημα ο αρμόδιος για την υγεία της ΝΔ, δεν αντιδρά κανείς, αλλά αντιθέτως, τα παρόντα κομματικά στελέχη - συνδικαλιστές, χειροκροτούν!!! Μόλις όμως διαβιβάζεται περιστατικό να πάει με ασθενοφόρο για εξέταση από νοσοκομείο σε ιδιωτικό εργαστήριο, γίνεται "πόλεμος" από τα ίδια κομματικά στελέχη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.