....

....

Θωμάς Σαραφίδης: «Μόνο τα επείγοντα είναι υποχρέωση του ΕΚΑΒ, όχι τα εξιτήρια» – 10 ασθενοφόρα ανά βάρδια στη Δ. Μακεδονία για 280.000 κατοίκους

Θωμάς Σαραφίδης: «Μόνο τα επείγοντα είναι υποχρέωση του ΕΚΑΒ, όχι τα εξιτήρια» – 10 ασθενοφόρα ανά βάρδια στη Δ. Μακεδονία για 280.000 κατοίκους

Ο Θωμάς Σαραφίδης, πρόεδρος του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιολόγος, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos για την αποχή του ΕΚΑΒ στις δευτερογενείς διακομιδές, η οποία αναστάλθηκε μέχρι την ολοκλήρωση της διαμεσολάβησης. Αν πάραυτα δεν επιλυθούν τα θέματα, οι κινητοποιήσεις από τις 6 Απριλίου θα συνεχιστούν, γιατί εντελώς παράνομα και παράτυπα οι διασώστες εξυπηρετούν μη επείγοντα περιστατικά εις βάρος της δημόσιας υγείας και με πειθαρχικές κυρώσεις στον κλάδο.
Πέρα από το επείγον ό, τι άλλο ασχολείται ο διασώστης είναι αλλότριο καθήκον ανάφερε ο ίδιος, όπως η γραμματειακή υποστήριξη, το να βγάζει ο διασώστης τα σκουπίδια, να κουβαλάει σεντόνια και κατσαρόλες για τα νοσοκομεία, να πηγαίνει σε ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια για θεραπείες, εξετάσεις και να εξυπηρετεί τα εξιτήρια. Ο διαμεσολαβητής έκρινε ότι είναι αναρμόδια η διοίκηση για επίλυση του θέματος σχετικά με την αποχή του ΕΚΑΒ και κάλεσε το υπουργείο Υγείας και Εργασίας για να λυθεί θεσμικά. Ως τότε αναστέλλεται η κινητοποίηση του ΕΚΑΒ, το οποίο απείχε από τις δευτερογενείς διακομιδές ως τις 5 Απριλίου.
Σε επίπεδο περιφέρειας λειτουργούν ως και 10 ασθενοφόρα στη βάρδια, 1 στην Καστοριά, 2 στην Φλώρινα, 3 ή 4 στην Κοζάνη, 1 Πτολεμαΐδα και 1 ή 2 στα Γρεβενά, τα οποία εξυπηρετούν 6 κέντρα υγείας και τέσσερα νοσοκομεία. «Δεν είναι στην αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ να αναλάβει τις διακομιδές των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Το πρόβλημα τίθεται από τη στιγμή που το ΕΚΑΒ επικουρικά εξυπηρετεί αυτές τις καταστάσεις» τόνισε. «Αν σε αυτό το διάστημα προκύψει κάτι επείγον ζωής και εμείς εξυπηρετούμε εξιτήριο, είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι στο νόμο, ο εισαγγελέας είναι αμείλικτος. Κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια και εμείς είμαστε εκτεθειμένοι. Αν θέλουν ένα ΕΚΑΒ να κάνει τα πάντα, να αλλάξει ο οργανισμός, το οργανόγραμμα και να αυξηθεί ο αριθμός των διασωστών. Αλλιώς η ΥΠΕ, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν προσωπικό».

Ιωάννα Παπαδημητρίου

ακούστε από το 35ο λεπτό και μετά

prlogos.gr

24 σχόλια:

  1. Ο πρόεδρος, έτσι λέει στη συνέντευξη, ότι υπάρχουν παντού ψεύτες, ανάμεσα σε συναδέλφους, στη διοίκηση, στο Υπουργείο, στο σωματείο της Αθήνας που δεν εκφράστηκε ποτέ κατά των δευτερογενών κτλ κτλ...
    Ωραίος ο δράκος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O δράκος είναι οι ιδιώτες που χρησιμοποιούν ορισμένοι για να τρομοκρατήσουν τους συναδέλφους. Όταν κάνει κινητοποιήσεις η ΠΟΠΕΚΑΒ αμέσως νιώθουν ότι θα πουληθεί το ΕΚΑΒ. Βάλτε μπρος τις μηχανές προπαγάνδας, οι κινητοποιήσεις ξεκινάν, έρχεται το φάντασμα του ιδιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη ξεχάσετε το χειρόφρενο, όταν ξεκινήσετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν ξεκινήσουμε θα το καταλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς το παρόν, ζησε τ όνειρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας τσούζει η ΠΟΠΕΚΑΒ ε; Σε τι ακριβώς διαφωνείς με τις κινητοποιήσεις ή με τα αιτήματα; Φοβάσαι μήπως πληγεί η διοίκηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το φαινόμενο, που οι συνδικαλιστές ή τα συνδικαλιστικά τους όργανα, προτείνουν και διεκδικούν σε συνεντεύξεις και ανακοινώσεις τους, προσλήψεις για άλλους φορείς - οργανισμούς και όχι για αυτόν που εκπροσωπούν, ξεπερνά κάθε προσδοκία για μια ομαλή πορεία προς την ανάπτυξη του οργανισμού μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενώ το άλλο, να νομίζετε ότι αν κανεις εξιτήρια θα γίνουν προσλήψεις είναι λογικό. Το βλέπουμε εδώ και 30 χρονια. Οι προσλήψεις είναι όλο και λιγοτερες, τα περιστατικά αυξανονται, οι αναμονες στα επείγοντα εκτοξεύονται και εσεις στο κοσμο των εξιτηριων. Και όλο αυτό για ένα λόγο, κόντρα στη ποπεκαβ. Οι συνάδελφοι όμως είναι μαζί μας, δυστυχώς για εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι προσλήψεις ήταν ανύπαρκτες το διάστημα της συγκυβέρνησης, γιατί μας είχε για φούντο με βάση υπουργική απόφαση που έλεγε ότι όποιος οργανισμός ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ξεπερνούσαν τα χρέη πάνω από 100.000.000 αυτόματα έμπαινε στη λίστα για πώληση.
    Μετά τη λήξη της συγκυβέρνησης και προσλήψεις έγιναν και ασθενοφόρα ήρθαν είτε με αγορά μέσω ΕΣΠΑ, είτε με τις δωρεές, κάτι το οποίο βλέπουν όλοι οι συνάδελφοι, εκτός των συνδικαλιστών που δεν είπαν ποτέ ούτε ένα... ευχαριστούμε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά τα δείχνουν περιχαρής και με περηφάνεια στους επισκέπτες-τομεάρχες Υγείας της ΝΔ.
    Ευτυχώς που οι συνάδελφοι βλέπουν και καταλαβαίνουν ποιοί θέλουν το ΕΚΑΒ, να εξακολουθεί να υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό το παραμύθι με την δήθεν ιδιωτικοποίηση αλλά μπαγιάτεψε, δεν το ακούει κανείς πλέων. Γιατί αυτό που λες απλά δεν υπάρχει. Οι προσλήψεις που λες είναι ανύπαρκτες με συριζα, είναι τόσο λίγες που δεν γίνανε καν αντιληπτές, αντίθετα μπορώ να πω ότι οι μετατάξεις σε διοικητικούς περίσσεψαν. Και βέβαια οι συνάδελφοι βλέπουν ποιοι θέλουν το ΕΚΑΒ, βλέπουν ποιοι θέλουν να σκορπίσει το ΕΚΑΒ και να συμπράττει με τα νοσοκομεία, να παραμερίσει την επείγουσα προνοσοκομειακή και να γίνει εργαλείο των νοσοκομείων. Οι συνάδελφοι βλέπουν τι πόλεμο δέχτηκαν οι εκπαιδευτικές ομάδες των εργαζομένων. Βλέπουν ότι ζητήθηκαν τα κλειδιά από τα γραφεία των σωματείων. Οι συνάδελφοι βλέπουν με ποιους γίνονται προσλήψεις χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι συνάδελφοι βλέπουν ποιοι έκαναν μέχρι χθες ακτιβιστικό συνδικαλισμό και σήμερα τους φαίνονται οι κινητοποιήσεις παράνομες. Η παράταξη που πρόσκειται στη κυβέρνηση δεν έχει κανένα επιχείρημα απέναντι στη ΠΟΠΕΚΑΒ γιατί η ΠΟΠΕΚΑΒ προσεγγίζει όλα τα θέματα επαγγελματικά και επιστημονικά και σε νομική βάση. Όραμα σας είναι πως να γίνουν τα εξιτήρια για να μην δικαιωθεί η ομοσπονδία, είναι τραγικό και επικίνδυνο και δυστυχώς το πληρώνει ο κόσμος. Ο μπαμπούλας του ιδιώτη δεν πιάνει πάντως, βρείτε άλλο παραμύθι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σου το έχουν πει με πολλούς τρόπους οι υπεύθυνοι του τομέα Υγείας της ΝΔ, όπως και ο αρχηγός της!!!
    Θα αγοράσουμε υπηρεσίες απο ιδιώτες, τι άλλο να σου πούνε;
    Αν χαλάσει ένα μηχάνημα σε νοσοκομείο, δεν θα το αντικαταστήσουμε, είπε ο Μητσοτάκης!!!
    Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν θα το πει και για το ΕΚΑΒ, όταν δεν θα γίνουν προσλήψεις γιατί θα επανέλθει το 1 προς 5 ή αν θα χαλάσουν τα ασθενοφόρα, θα τα αντικαταστήσει και δεν θα αγοράσει υπηρεσίες απο ιδιώτες;;;
    Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει, μήπως και μπορέσει να αντιληφθεί τις εξελίξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σκέφτεσαι εσύ για εμάς, είναι αρκετό. Για πες εσύ τώρα, σε διόρισε κανείς να περιφρουρήσεις τους ιδιώτες; Θα βάλεις φρένο στην επιχειρηματικότητα; Εξάλλου τα ιδιωτικά ασθενοφόρα αυξάνονται μέρα με τη μέρα παίρνοντας βεβαίωση καταλληλότητας από το ΕΚΑΒ. Δεν είδα κανένα νομοσχέδιο που να βάζει φρένο σ αυτό. Νομοθετήστε να μην υπάρχουν ιδιωτικά ασθενοφόρα και για τον Μητσοτάκη θα δούμε όταν έρθει. Μέχρι τότε άσε τον κόσμο να επιλέγει αν θα εξυπηρετηθεί από ιδιωτικό ή δημόσιο ασθενοφόρο όπως σε όλο το κόσμο. Άσε να βγάλει και κανένα παιδί μεροκάματο στα ιδιωτικά ασθενοφόρα, δεν είσαι εσύ που θα αποφασίσεις αν έχει δικαίωμα να δουλέψει ο ιδιώτης. Κάντε νόμο που να τους καταργεί και ύστερα μιλάμε. Παρ όλες τις αυταπάτες του πρωθυπουργού έχουμε ελεύθερη οικονομία στην Ευρωζώνη, μπορεί όποιος θέλει να έχει ιδιωτική υπηρεσία ασθενοφόρων από το 1993 στην Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες δείτε τι θα κάνετε με τις κινητοποιήσεις και οι ιδιώτες λύνονται σε δεύτερο βαθμό, αν σε φοβίζουν τόσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το σοβαρότερο επιχείρημα που κατέθεσε εργαζόμενος του ΕΚΑΒ για τους ιδιώτες, είναι αυτό που μόλις κατέθεσες!!!
    Και νομίζετε ότι αυτό είναι συνδικαλισμός.
    Όσο για τις κινητοποιήσεις που λες, αυτές τελείωσαν πρίν καν αρχίσουν, απλά δεν σου το είπαν ακόμα, για να ελπίζεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γνωρίζεις κάτι για την ΠΟΠΕΚΑΒ που δεν το γνωρίζει το ίδιο το προεδρείο της; Εσύ τι νομίζεις ότι είναι συνδικαλισμός, να διαφωνείς με τα σωματεία και να συμφωνείς με την εργοδοσία; Φυσικά είναι σοβαρό το επιχείρημα. Θα νομοθετήσετε ώστε να καταργηθούν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα ναι ή όχι. Θα εκδώσει κι άλλες βεβαιώσεις καταλληλότητας το ΕΚΑΒ σε ιδιώτες; Πες για να ξέρουν οι συνάδελφοι; Η παράταξη συριζα στο ΕΚΑΒ συμφωνεί με τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ τι να σου πω, ρώτα καλύτερα τους συνδικαλιστές της ΠΟΠ ΕΚΑΒ που ανήκουν στην ΝΔ, αυτοί ξέρουν!
    Έχουν και γραμμή απο το κόμμα, που να οδηγήσουν τις εξελίξεις...
    Και τελικά εσύ ως τι ακριβώς μιλάς, έχοντας φορέσει κουκούλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καμία κουκούλα, αν δεν σ αρέσει μην απαντάς. Ίσως κάναμε αυτή τη κουβέντα σε ένα καφενείο χωρίς να είχαμε καν συστηθεί, τι πάει να πει, ότι θα φορούσαμε κουκούλα στο καφενείο; Θα ήθελες να ξέρεις το όνομα μου ή θα ήθελες κατά βάθος να μην γράφω αυτά που γράφω; Οι συνδικαλιστές που ανήκουν σε κόμμα, ειδικά της ΝΔ, δεν με αφορούν. Εγώ δεν χρειάζομαι κομματική ταμπέλα για να πάω στη δουλειά ούτε για να πω τη γνώμη μου, ούτε για να συνδικαλιστώ. Όσο για τους συνδικαλιστές ΝΔ γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι το κόμμα τους είναι φιλελεύθερο και καπιταλιστικό, οι του συριζα που είναι αριστεροί, θα εισηγηθούν νομοθεσία για να καταργηθούν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα; Θα εισηγηθούν το κενό των ιδιωτών να το καλύψει το δημόσιο ΕΚΑΒ; Το συνδικαλιστικό του συριζα είναι σε θέση να ετοιμάσει μια πρόταση νόμου για το θέμα, γιατί δεν προσφεύγετε σ αυτούς; Αντί να φοβερίζετε τους συναδέλφους κάθε φορά που εξαγγέλλονται απεργιακές κινητοποιήσεις και να υποβαθμίζετε τα αιτήματα που εκφράζουν νόμιμα σωματεία, αναλάβετε λίγο ουσιαστική δράση. Σας περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. με την κουκούλα, μπορεί να λέει ανέξοδα ότι θέλει χωρίς να έχει καμιά ευθύνη για όσα λέει...
    τα υπόλοιπα θεωρώ, ότι είναι δικές σου θεωρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το ΕΚΑΒ που δεν φοράει κουκούλα δίνει τις βεβαιώσεις στους ιδιώτες αβέρτα και ύστερα οι πολιτικοί προϊστάμενοι το παίζουν αντάρτες στο βουνό. Τους νοιάζει δήθεν ότι δεν κόβουν αποδείξεις τα ιδιωτικά. Άσε φίλε πήραμε χαμπάρι τι γίνεται. Σε πείραξε η ανωνυμία μου, λες και εσύ μας είπες το όνομα σου. Όσο και να προκαλέσεις με κουκούλες και τέτοια αριστερούλικα στερεότυπα, η αλήθεια δεν κρύβετε. Καταργήστε με νόμο τα ιδιωτικά ασθενοφόρα στην Ελληνική επικράτεια και ύστερα παίξτε το αριστεροί. Μέχρι τότε καλά θα κάνετε να διευκολύνετε και το έργο τους γιατί οι άνθρωποι επενδύουν τα χρήματα τους και προσφέρουν δουλειά σε συναδέλφους διασώστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι άδειες που δίνονται σε ιδιώτες, όπως θα ξέρεις κουκουλοφόρε, είναι μόνο σε ασθενοφόρα ιδιωτικών κλινικών για τις ανάγκες της κλινικής.
    Τώρα να μας πεις εσύ πως δόθηκαν οι άδειες στην modial;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιατί δεν ρωτάς τη mondial ή τις αρμόδιες υπηρεσίες; Εγώ πιστεύω ότι είναι μια χαρά εφ όσων συνεχίζει να υπάρχει. Υπονοείς ότι είναι παράνομη η άδεια της; έχεις αυτή τη δυνατότητα να κρίνεις εσύ την άδεια λειτουργίας μιας επιχείρησης; Εσύ; Μέσα από αυτό το blogq; Εδώ είναι οι κρατικές αρχές να ελέγξουν. Κατήγγειλε το αν νομίζεις. Τι υπονοούμενα είναι αυτά; Με ενδεχόμενο η επιχείρηση αυτή να πληρώνει φόρο όπως όλες οι επιχειρήσεις, έπρεπε να σε κάνει να τη σέβεσαι. ότι εκεί δουλεύουν άνθρωποι και ζουν οικογένειες πρέπει να σε κάνει λίγο ταπεινότερο. Μην μπερδεύεις το ΕΚΑΒ με τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως υπάρχουν ιδιωτικά νοσοκομεία έτσι συνεχίζουν να υπάρχουν τα δημόσια. Το πρόβλημά σας είναι τα σωματεία και η Ομοσπονδία, δεν μπορέσατε να επικρατήσετε στο Δ.Σ και το γενικό συμβούλιο και έχετε πιλάλα. Ο μόνος τρόπος να γίνει το ΕΚΑΒ καλή υπηρεσία είναι να επικεντρωθεί στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα και τα νοσοκομεία να αναλάβουν τα δευτερογενή. Εσύ πάλι δεν συμφωνείς, μαζευτείτε όσοι πιστεύετε το αντίθετο και κάντε αγώνα για να μην αλλάξει αυτό. Κάντε δημόσιες παρεμβάσεις, αρθρογραφήστε, κάντε σωματεία, κινητοποιήσεις, όλα αυτά υπέρ των δευτερογενών. Τώρα όλος αυτός ο αχταρμάς με ιδιώτες, απολύσεις, Μητσοτάκιδες, ιδιωτικοποιήσεις είναι μπαλοθιές στον αέρα. Το ακούμε 30 χρόνια. Σ αφήνω, θα ξανασχολιάσω όταν αρχίσουν οι κινητοποιήσεις. Αν θέλεις να συνεχίζεις να γράφεις ότι είμαι κουκουλοφόρος γράψε δεν με προκαλείς. Τα στερεότυπα τα χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να προκαλέσουν εντύπωση. Ο κόσμος διαβάζει και κρίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. μπορεί να το ακούς 30 χρόνια, αλλά τώρα έφτασε η ώρα, γιατί τα κάστρα πέφτουν πάντα από μέσα!!!
    ούτε πιλάλα έχω ούτε τίποτα, αν ήθελα θα ήμουν πιστό σκυλάκι στο σύστημα ΠΟΠ ΕΚΑΒ και θα ήμουν στο Δ.Σ. εδώ και πολλά πάρα πολλά χρόνια, όπως αρκετοί σήμερα.
    δεν νομίζω τον υπάλληλο της όποιας ιδιωτικής εταιρίας ασθενοφόρων να τον νοιάζει αν εγώ αύριο θα έχω δουλειά, απεναντίας ίσως θα εύχεται να βρεθώ στη θέση του, οπότε άσε τις large τοποθετήσεις σου για αυτούς τους εργαζόμενους και μην τους χρησιμοποιείς όπως νομίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όταν ο πρόεδρος της ΝΔ λέει, ότι αν χαλάσει π.χ. ο αξονικός ή ο μαγνητικός τομογράφος ενός νοσοκομείου, δεν θα αντικατασταθεί και θα "αγοράσει" τις ανάλογες υπηρεσίες από ιδιωτικό κέντρο, πως ακριβώς θα γίνει αυτό;;
    Θα φεύγει από την ΜΕΘ διασωληνωμένος ο ασθενής, για να πάει σε εξωτερικό εργαστήριο με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν από κάτι τέτοιο, ή μήπως θα δώσει τον χώρο του νοσοκομείου σε ιδιώτη, ώστε να εγκαταστήσει με δικά του χρήματα το ανάλογο μηχάνημα;
    Θα είναι το ΕΚΑΒ αρμόδιο για την μεταφορά, θα είναι ιδιώτες, κι αν είναι το ΕΚΑΒ, είναι στα καθήκοντά του;
    Αν χαλάσει ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ, θα αντικατασταθεί ή θα προτιμηθεί ένας ιδιώτης να αναπληρώσει το κενό;;
    Πλέον, με τέτοιους σχεδιασμούς, μπαίνουμε σε μια ατέρμονη διαδικασία η οποία θα μας εξοστρακίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.