....

....

«Σωσίβιο» στον κ. Τσακαλώτο έριξε ο κ. Ξανθός για το ανθυγιεινό



Την προκλητική στάση του Υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, που αρνήθηκε να συναντήσει την ΑΔΕΔΥ κατά την διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης  για το θέμα του ανθυγιεινού επιδόματος και να απαντήσει στα αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο, φαίνεται ότι ανέλαβε να «καλύψει» με δήλωσή του ο υπ. Υγείας κ. Ξανθός.
Βεβαίως μικρή σημασία έχουν οι δηλώσεις του Υπ. Υγείας αφού το θέμα αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητά του. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο κ. Ξανθός εξαγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις άλλου υπουργείου και συγκεκριμένα του υπ. Οικονομικών οι οποίες μάλιστα δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο της υγείας!
Είναι προφανές ότι ο κ. Ξανθός δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο που λαμβάνουν το ανθυγιεινό εκτός και αν ως «υπαρχηγός των 53 του ΣΥΡΙΖΑ,» όπως τον εμφανίζουν τα ΜΜΕ, ανέλαβε να απαντήσει στη θέση του κ. Τσακαλώτου για να καλύψει την απαράδεκτη στάση του απέναντι στην ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες.
Στη δήλωση  που εξέδωσε σήμερα ο κ Ξανθός αναφέρει ότι θα συνεχιστεί η καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος σε όσους σήμερα το λαμβάνουν και αυτό θα επιτευχθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Στην ίδια δήλωση κάνει μνεία στο  άρθρο 396 παρ. 12 του ν 4512/2018 σύμφωνα με το οποίο οριζόταν ως καταληκτική ημερομηνία χορήγησης του ανθυγιεινού 1-3-2019 σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Παράλληλα ο Υπ. Υγείας αναφέρει ότι » Το υπουργείο Υγείας έχει διαβεβαιώσει κατ΄ επανάληψη τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, ότι όχι μόνο δεν συζητείται η κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, αλλά προωθείται η διεύρυνση των κατηγοριών που το δικαιούνται με επιπλέον επαγγελματίες υγείας που αδιαμφισβήτητα εντάσσονται σε καθεστώς ανθυγιεινής εργασίας.»
Το αυτονόητα ερώτημα που τίθεται είναι τι πρέπει να πιστέψουμε ότι θα ισχύσει τελικά σχετικά με την χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
Τη θέση που εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Τσακαλώτου, ότι δηλαδή το υπ. Οικονομικών δεν έχει καταλήξει γύρω από το θέμα και γι’ αυτό θα προχωρήσει σε 6μηνη παράταση της προθεσμίας που είχε οριστεί ως καταληκτική (1-3-19) για την καταβολή του επιδόματος ή τη συνέχιση και διεύρυνση που ισχυρίζεται ο κ. Ξανθός; Ακόμα και αν δε δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εργατικά αιτήματα, τουλάχιστον ας προσπαθήσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
Είναι προφανές ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων είναι στα χέρια του Υπ. Οικονομικών το οποίο  δεν δεσμεύεται να νομοθετήσει άμεσα ούτε στην οριστική διασφάλιση της χορήγησης του επιδόματος σε όσους σήμερα το λαμβάνουν ούτε βεβαίως έχει αφήσει ανοικτή την πιθανότητα για την διεύρυνση σε άλλες κατηγορίες και αύξηση του επιδόματος που ζητούν τα συνδικάτα. Αντίθετα, μεταθέτει το ζήτημα αυτό στην νέα κυβέρνηση που θα προέλθει μετά τις βουλευτικές εκλογές προκειμένου αυτή να έχει μεγαλύτερη άνεση να το «διαχειριστεί».
Άλλωστε οι στοχεύσεις σε αυτό το ζήτημα τόσο της τρόικα όσο και όλων των μνημονιακών δυνάμεων είναι γνωστή στους εργαζόμενους στην υγεία. Με πρόσχημα την λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν δήθεν στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε βάθος χρόνου, επιδιώκουν να οδηγηθούμε στον περιορισμό, τη συρρίκνωση και στο τέλος την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε επίσης ασχολίαστο το γεγονός ότι ο κ. Ξανθός επιμελώς δεν απαντά και στα υπόλοιπα αιτήματα που έχουν θέσει τα συνδικάτα του Δημοσίου που σχετίζονται με την επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο δημόσιο, ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά το χώρο της υγείας καθώς και τον έλεγχο των υπηρεσιών για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας από το ΣΕΠΕ.
Ιδιαίτερα στο θέμα της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας το υπουργείο που ο ίδιος ηγείται μπορεί να χαρακτηριστεί ότι κατέχει τον τίτλο του πρωταθλητή με χαρακτηριστικά παραδείγματα την παραβίαση στη νομοθεσία για τα ωράρια, την μη χορήγηση των ημερών ανάπαυσης και τη χρησιμοποίηση εκτάκτων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες «βαφτίζοντάς» τους ότι καλύπτουν πρόσκαιρες και επείγουσες ανάγκες.
Όμως η προσχώρηση του ίδιου και της κυβέρνησης που υπηρετεί στο μνημονιακό μονόδρομο δεν του επιτρέπουν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής όχι μόνο στα θέματα της υγείας αλλά και στα ζητήματα που σχετίζονται με το εισόδημα και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Πέρα από την προσπάθεια να δικαιολογηθεί η πολιτική της Κυβέρνησης με τη δήλωση του κ. Ξανθού, υπάρχει ένας ακόμα λόγος για τον οποίο προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση.
Η αλήθεια είναι ότι μια σειρά εκκαθαριστές της μισθοδοσίας στα νοσοκομεία δήλωναν ότι θα εφάρμοζαν το νόμο που έχει ψηφίσει αυτός και η κυβέρνησή του και από τον Μάρτιο θα περιέκοπταν το ανθυγιεινό επίδομα. Προφανώς δεν είχαν πειστεί από την αφωνία που επεδείκνυε για το θέμα η κυβέρνηση όλα αυτό το χρονικό διάστημα ούτε βεβαίως αρκούνταν στις ερμηνείες που έδιναν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές στα Νοσοκομεία. Ζητούσαν η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα νομοθετικά προκειμένου και οι ίδιοι να διασφαλιστούν. Αυτός είναι και ένας ακόμα λόγος που το υπ. υγείας υποχρεώθηκε να εξαγγείλει αυτό την νομοθετική ρύθμιση του Υπ. Οικονομικών που όπως είναι γνωστό πλέον θα αφορά την εξάμηνη παράταση στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Δείτε τη δήλωση του Υπ. Υγείας κ. Ξανθού

 πηγη ygeionomikoi.gr

4 σχόλια:

  1. Βουλιάζει το καράβι και άρχισαν να πετάνε σωσίβια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχαχαχαχα!
    Ναι, βουλιάζει και ο λαός περιμένουν τους να τους σώσουν οι novartiαιοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιο γελοία διακυβέρνηση δεν υπήρξε. Το ένα φιάσκο μετά το άλλο, όπως την απειλή κατά της δημοκρατίας από συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ. Όπως το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Και κάπου στο "μυαλό" του συριζα υπάρχει και το σκάνδαλο νοβαρτις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απορώ πως αντέχεις και ζεις σε μια τέτοια χώρα, στην οποία, όπως λες, έχουν ανασταλεί τα δημοκρατικά σου δικαιώματα και έχει ξεπουληθεί η... Μακεδονία!!!
    λες και ακούω τον Καλόγερο, από την ΒΕΡΓΙΝΑ tv, εκείνον που έλεγε ότι θα καταστραφεί η γη, μαζί με έναν παπά...
    συνομοσιολογία και freddo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.