....

....

Β. Καφαντάρη: Στόχος μου η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος

«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε η διοικήτρια του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος, Βασιλική Καφαντάρη για τους σχεδιασμούς, που έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα, για την ενίσχυση του στόλου, για την γρήγορη ανταπόκριση των περιστατικών σε ορεινές περιοχές, για την ψηφιακή αναβάθμιση του κέντρου, ενώ για τους εργαζόμενους τόνισε ότι «έχουν ένα πάρα πολύ μεγάλο βαθμό φιλοτιμίας». 





Ψηφιακή αναβάθμιση και τηλεματική φέρνουν νέα εποχή στο ΕΚΑΒ της Δυτικής Ελλάδος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εκπομπή «Ποντάρω Κόκκινο» η νέα διοικήτρια του ΕΚΑΒ, Βασιλική Καφαντάρη. «Είναι η εξέλιξη του ΕΚΑΒ και θα έπρεπε να είχε γίνει από το 2004. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δουλεύουν με αυτό το σύστημα της τηλεματικής και είναι σε θέση αυτή την στιγμή να βλέπουν τα ασθενοφόρα τους και να τα κινούν όσο γρήγορα χρειάζεται. Θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα μας και για εμένα προσωπικά αυτό είναι ο επόμενος στόχος και δικαίωση αν το καταφέρουμε».
 
Έχουν ξεκινήσει ήδη οι διεργασίες-συζητήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, καθώς είτε θα πάει σε μια κατεύθυνση προγραμματικής συμφωνίας είτε θα μπει στο ΕΣΠΑ. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα ελέγχου του στόλου του ΕΚΑΒ ανά πάσα ώρα και στιγμή, χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά και ένα δορυφορικό σήμα να πιάνει στα νησιά, σε όλα τα βουνά και να φθάνει γρηγορότερα στο τόπο του συμβάντος, το ασθενοφόρο. «Σε αυτό το σύστημα μπορείς να κάνει πολλά πράγματα. Να διασυνδέσεις τα ΤΕΠ των νοσοκομείων, έτσι να έχεις ένα feed back τι έγινε ο ασθενής (έμεινε στο νοσοκομείο, διεκομίσθη σε άλλο), μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό και είναι σημαντικό... Θέλουμε να έχουμε έναν συνολικότερο έλεγχο των αυτοκινήτων, ενδεχομένως έλεγχο του ασθενή μέσα στο ασθενοφόρο, την δυνατότητα να δίνουμε εμείς σαν γιατροί από το κέντρο του ΕΚΑΒ οδηγίες, είτε στον γιατρό, που διακομίζει το περιστατικό, είτε στα πληρώματα».
 
Μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» η διοικήτρια του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος, Βασιλική Καφαντάρη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια, που κάνει για την αντικατάσταση του υπάρχοντος στόλου των ασθενοφόρων, καθώς τα προηγούμενα χρόνια αρκετά ασθενοφόρα με χιλιάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ τους παρουσίαζαν βλάβες, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές, που κατά την διάρκεια διακομιδής ασθενούς, ξέμειναν στον δρόμο.  «Η Αχαία είναι καλά καλυμμένη με 10 ασθενοφόρα και πλέον όλα τα περιστατικά καλύπτονται στα ορεινά. Ο τομέας στα Καλάβρυτα καλύπτεται με ένα νέο ασθενοφόρο. Το Κέντρο Υγείας Κλειτορίας, που δουλεύει σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, εξυπήρετώντας την περιοχή, και βεβαίως βοηθά πολύ το νοσοκομείο Καλαβρύτων, που έχει και αυτό ένα ακόμα ασθενοφόρο. Το πρόβλημα το μεγάλο είναι στην Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά».
 
Ο νομός Ηλείας καλύπτεται από 4 ασθενοφόρα, όμως ο τομέας της Ζαχάρω έχει μόνο δυο άτομα ως προσωπικό, αν και ο γειτονικός νομός καλύπτεται από τον Πύργο, τα ορεινά της όμως είναι ακάλυπτα λόγω των μεγάλων αποστάσεων. Για αυτό τον λόγο το προηγούμενο διάστημα η κ. Καφαντάρη συναντήθηκε με τρεις δημάρχους της Ηλείας, στους οποίους είχαν δωριθεί ασθενοφόρα, αλλά εδώ και χρόνια παρέμεναν ακινητοποιημένα . Τους ζήτησε λοιπόν να συνδράμουν στο έργο του ΕΚΑΒ της περιοχής και η απάντησή τους ήταν θετική. «Φτιάχνοντας τον στόλο του ΕΚΑΒ, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα ασθενοφόρα των δήμων, θα διαθέσουμε εμείς κάποια οχήματα σε Κ.Υ. , που έχουν οδηγούς. Τα Κέντρα Υγείας παίζουν ένα πολύ καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις περιοχές και θα μπορούσαμε να έχουμε εκεί βάρδιες κάποιων οδηγών ασθενοφόρων. Θα ζητήσουμε και την βοήθεια της 6ης ΥΠΕ να υπάρχουν κάποιοι οδηγοί εκεί, διότι ξέρουν την περιοχή και μπορούν να επιληφθούν του περιστατικού άμεσα» επισήμανε η κ. Καφαντάρη.
 
Επίσης η διοικήτρια του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος συναντήθηκε και με τον περιφερειάρχη για την συντήρηση ασθενοφόρων, όπου υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα και με την δαπάνη αυτή, δέκα επιπλέον ασθενοφόρα θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν και να εξυπηρετήσουν πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. «Μέσα σε 6 μήνες θα έχουμε διπλασιάσει τον στόλο. Αυτή την στιγμή έχουμε 50 ασθενοφόρα και με αυτά τα 10, που θα φτιάξουμε, πάμε στα 60 σε όλη την Δυτική Ελλάδα. Είμαστε σε θέση και χιλιόμετρα να κόψουμε από τα υπάρχοντα, έτσι ώστε να μην διαλυθούν, και να βοηθήσουμε τα Κ.Υ. στα σημεία, που χρειαζόμαστε» ανέφερε η διοικήτρια του ΕΚΑΒ Δυτ. Ελλάδος, συμπληρώνοντας ότι «τρέχει και νέος διαγωνισμός και είναι σε τελικό στάδιο για προμήθεια 14 ακόμα καινούργιων ασθενοφόρων, εκ των οποίων τα 3 θα είναι μονάδα».
 
Στη συνέντευξή της «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» η διοικήτρια του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος, Βασιλική Καφαντάρη μίλησε και για το προσωπικό, υπογραμμίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έχουν ένα πάρα πολύ μεγάλο βαθμό φιλοτιμίας. Κάνουν πράγματα, τα οποία δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι με τόσα λίγα μέσα. Νομίζω ότι τους το χρωστάμε να βοηθήσουμε αυτό τον Οργανισμό να πατήσει στα πόδια του γερά, διότι θα είναι όφελος για όλους μας».
stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.