....

....

Περί αναγκαιότητας ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου


Κύριε διευθυντά,
με αφορμή το θλιβερό περιστατικό που συνέβη στις 16/8 στην Κίσσαμο θα θέλαμε να σας εκθέσουμε την άποψη της Υπηρεσίας μας σαν άμεσα εμπλεκόμενοι στη διαχείριση του περιστατικού. Στις 12:09 μ.μ. το τηλεφωνικό κέντρο του  ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση για πιθανό πνιγμό στην περιοχή Μαύρος Μόλος στην Κίσαμο. Ηδη στο περιστατικό ήταν “παρών” και προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν τρεις ιατροί παραθεριστές, οι οποίοι και εκτέλεσαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε αυτόν.
Το Κέντρο Υγείας την προηγούμενη μέρα του συμβάντος είχε δηλώσει βλάβη και στο δεύτερο ασθενοφόρο του, χωρίς να γίνει αίτημα αντικατάστασής του από τη Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Κισσάμου, με αποτέλεσμα όταν έγινε κλήση για το περιστατικό  να ενημερωθεί ο οδηγός του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου ο οποίος μετέβη με δύο ιατρούς του Κέντρου Υγείας για άμεση παροχή πρώτων βοηθειών στον πάσχοντα στην περιοχή Μαύρος Μόλος. Άμεσα είχε ξεκινήσει και ασθενοφόρο από τα Χανιά για περαιτέρω βοήθεια. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης επιτόπου και στο Kέντρο Υγείας οι οποίες δυστυχώς δεν απέδωσαν.
Όσον αφορά στο θέμα της παλαιότητας των ασθενοφόρων του κέντρου Υγείας που αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κισσάμου και εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας, το ΕΚΑΒ στα πλαίσια τις συνεργασίας με την ΥΠΕ και βλέποντας ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας ανάφερε συχνά βλάβες στο ασθενοφόρο του, ανταποκρίθηκε άμεσα και πριν ενάμιση μήνα παραχώρησε μόνιμα και δεύτερο ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο που παρεδόθη, ήταν ενεργό στην κίνηση, ελεγμένο από το ΚΤΕΟ και τον μηχανικό της Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ  με πιστοποίηση λειτουργικότητάς του μέχρι και την παραχώρησή του, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Υγείας Κισάμου είναι το μόνο Κέντρο Υγείας σε όλη την Κρήτη που διαθέτει δύο ασθενοφόρα και παρόλα αυτά το δημοσίευμα στα Χ.Ν. της 17/8/2018, αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ανεπάρκεια του συστήματος υγείας στην περιοχή .
Η αναφορά του δημάρχου για αναμονή δύο ωρών για μετάβαση ασθενοφόρων από Χανιά για Κίσσαμο αποτελεί ανακρίβεια, αφού ο μέσος χρόνος που απαιτείται από ένα ασθενοφόρο δεν ξεπερνά την μισή ώρα, αποβαίνοντας  προσβλητικός σε μια υπηρεσία που προσφέρει κοινωνικό έργο με ανιδιοτέλεια.
Ανακριβής επίσης είναι ο αριθμός των ασθενοφόρων που αναφέρει ο δήμαρχος, που διατέθηκαν στον Τομέα Χανίων τα οποία αποκτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ ενάμιση χρόνο πριν αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ Χανίων, και που δεν διατέθηκαν  σε κανένα Κέντρο Υγείας αλλά ζητά από αυτά να διατεθεί ασθενοφόρο για το Κέντρο Υγείας Κισσάμου. Εάν πάλι η αναφορά γίνεται στη χορηγία ασθενοφόρων από το Ίδρυμα Νιάρχος προς το ΕΚΑΒ, που από αυτά ωφελήθηκε και η Περιφέρεια Κρήτης, πριν από έξι μήνες, αυτό και μόνο σαν σενάριο είναι ουτοπιστικό αφού αναφερόμαστε σε οχήματα που διατέθηκαν αφενός και μόνο για την υπηρεσία του ΕΚΑΒ και αφετέρου ο εξοπλισμός τους, η λειτουργία τους και ο χειρισμός τους, απαιτούν εξειδίκευση που μόνο οι διασώστες του ΕΚΑΒ διαθέτουν, και που το Κέντρο Υγείας δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει.
Καλό θα ήταν ωστόσο, ο εκάστοτε δήμαρχος ή δημόσιο πρόσωπο που δεν έχει πλήρη γνώση της κατάστασης όπως και της διαχείρισης επειγόντων περιστατικών να ενημερώνεται από τους αρμοδίους φορείς (ΕΚΑΒ – ΥΠΕ) για τις δράσεις αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στον Δήμο του, για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση και να μην δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.

Πυροβολάκης Ανδρέας
αναπλ. προϊστάμενος
Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΕΚΑΒ Κρήτης


Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.