....

....

"Με το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων”



Φαίνεται πως δύσκολα γίνεται αποδεκτό και πιστευτό στις μέρες μας, ότι είναι δυνατό να προσπαθεί κάποιος να κάνει απλά καλά τη δουλειά του ή το καθήκον του, χωρίς να εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα ή μικροκομματικές επιδιώξεις.
Μετά την επίσκεψη του κ. Μακάριου Λαζαρίδη και του κ. Νίκου Χαριτόπουλου στο χώρο του Κ.Υ. Πρίνου, ακολούθησε ένα αλαλούμ αδικαιολόγητων αντιδράσεων με κάποιους Συριζαίους να με χαρακτηρίζουν Νεοδημοκράτη, κάποιοι Νεοδημοκράτες ως Συριζαίο, άλλοι ως φιλικά προσκείμενο στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Μ. Λαζαρίδη και κάποιοι Δημοτικοί παράγοντες να κάνουν άκομψα και προσβλητικά σχόλια.
Στον απόηχο όλων αυτών των αδικαιολόγητων αντιδράσεων βρίσκομαι στην περίεργη θέση να πρέπει να υπερασπιστώ το αυτονόητο και το προφανές. Ο κ. Μ. Λαζαρίδης επισκέφθηκε κατ’ αρχήν το Κ.Υ. Πρίνου χωρίς να προτάξει την κομματική του ιδιότητα ως ένας πολίτης με Θάσια καταβολή και έκδηλο ενδιαφέρον για τα υγειονομικά ζητήματα που απασχολούν το Κ.Υ. Πρίνου και το νησί της Θάσου. Τον ενημέρωσα διεξοδικά γιατί θεώρησα ότι είχα την υποχρέωση να το πράξω και γιατί διέκρινα το ειλικρινές ενδιαφέρον ενός οξυδερκή ανθρώπου να βοηθήσει στα ζητήματα αυτά. Προσφέρθηκε να βοηθήσει στην επίλυση μίας παρεξήγησης που είχε δημιουργηθεί με την οικογένεια του Δ. Χαριτόπουλου και το αποδέχτηκα με ευχαρίστηση όχι τόσο για τη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης προς τον «Σύλλογο Υποστηρικτών» του Κ.Υ. Πρίνου αλλά περισσότερο για να αποκατασταθεί η σχέση μας με μία οικογένεια που έχει την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων των εργαζομένων του Κ.Υ. Πρίνου για όλα τα ευεργετήματα που σεμνά και διαχρονικά μας προσέφερε.
«Κομίζοντας ίσως γλαύκας εις Αθήνας» πρέπει να τονίσω ότι ο χώρος της Υγείας δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και επιδιώξεις. Σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας οι ιατρικές υπηρεσίες και η Φροντίδα Υγείας απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, ηλικίας, αντιλήψεων, κοινωνικής θέσης ή πολιτικών προτιμήσεων. Ο γιατρός οφείλει να προσφέρει σε όλους και να είναι ο συνήγορος του κάθε πολίτη για κάθε θέμα υγείας που τον αφορά.
Ο Διευθυντής ενός Κ. Υγείας συντονίζει την λειτουργία του, φροντίζει για την διαρκή αναβάθμισή του και έχει εκτός των άλλων την υποχρέωση να συνομιλεί και να ενημερώνει τον κάθε ενδιαφερόμενο για υγειονομικά ζητήματα.
Ο Σύλλογος Υποστηρικτών του Κ.Υ. Πρίνου ο «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» αποδέχεται με απόφαση του Δ.Σ. την υποστήριξη και την καλοπροαίρετη βοήθεια από κάθε πολίτη, σύλλογο, φορέα, επιχείρηση ή εταιρία εκδίδοντας παραστατικά, αποδείξεις και ευχαριστήρια υπό την εποπτεία της ελεγκτικής επιτροπής, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια.
Προ 2,5 περίπου ετών είχε δημοσιευθεί μία άλλη ανοιχτή επιστολή με τίτλο “οι πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων του Κ.Υ. Πρίνου”. Νομίζω πως είναι πλέον καιρός να αποτυπωθεί η σημερινή πραγματική κατάσταση καθώς και οι ενέργειες και οι προσπάθειες που έγιναν όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Την Άνοιξη του 2016 είχαμε εναπομείνει 4 γιατροί Γενικής Ιατρικής και 1 Αγροτική γιατρός, που έπρεπε να στηρίξουμε την ενεργή εφημέρευση του Κ. Υγείας και την λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων. Παράλληλα είχαν εναπομείνει 5 πληρώματα ασθενοφόρου (3 με οργανική θέση, 1 με μετακίνηση από το Κ.Υ. Ελευθερούπολης και 1 οδηγός του Δήμου Θάσου. Ο δρόμος μπροστά μας οδηγούσε σε Γολγοθά με σίγουρη «Σταύρωση» και αμφίβολη «Ανάσταση». Η λειτουργία του Κ.Υ. Πρίνου τέθηκε πραγματικά σε κίνδυνο αλλά με την απόλυτη στήριξη 3 συναδέλφων με ατσαλένια θέληση, αντοχή, επιμονή και υπομονή (κ. Μ. Τσοχαταρίδου, κ. Μ. Μαλλιαρού και κ. Σ. Αντωνιάδου) αλλά και όλου του υπολοίπου Ιατρικού, νοσηλευτικού, εργαστηριακού προσωπικού και την γενναία προσπάθεια των 5 πληρωμάτων ασθενοφόρου καταφέραμε – αφού δεχθήκαμε ζωτικές βοήθειες – να κρατήσουμε όρθιο το Κ.Υ. Πρίνου, να το αναβαθμίσουμε και να το οδηγήσουμε στη σημερινή κατάσταση, που δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παραλάβαμε.
Όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αν δεν υπήρχε η αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων:
  1. Η καθολική αποφασιστική βούληση όλων των εργαζομένων του Κ.Υ. Πρίνου να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους, τη λειτουργία του.
  2. Το συνεχές ενδιαφέρον και οι καταλυτικές δράσεις του Θάσιου κυβερνητικού βουλευτή Γ. Παπαφιλίππου.
  3. Η υλοποίηση ευεργετικών για το Κ.Υ. Πρίνου αποφάσεων κρατικών παραγόντων, όπως του διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Ευστράτιου Πλωμαρίτη, του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Γ. Γιαννόπουλου, Αν Γ. Γραμματέα κ. Στ. Βαρδαρού, του προέδρου Δ.Σ. του ΕΚΑΒ κ. Κ. Καρακατσιανόπουλου και του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη.
  4. Η διαρκής συμπαράσταση και βοήθεια με πολλούς τρόπους από την Δημοτική αρχή της Θάσου.
  5. Η αξιοθαύμαστη δράση και αποτελεσματικότητα του Συλλόγου Υποστηρικτών του Κ.Υ. Πρίνου.
Την Άνοιξη του 2016 με αποφάσεις του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ έγιναν μετακινήσεις Ιατρικού προσωπικού από τα όμορα Κ.Υ. του νομού Καβάλας. Μετακινήθηκαν συνολικά 28 !!! γιατροί (18 ειδικοί Γεν. Ιατρικής και 10 ειδικευόμενοι). Στη μετακίνηση ειδικευομένων βοήθησε και η ιδιότητά μου ως συντονιστής εκπαίδευσης για το Νοσοκομείο Καβάλας.
Ο Δήμος Θάσου μας παραχώρησε για αρκετούς μήνες διοικητικό υπάλληλο ενώ εξακολούθησε να μας ενισχύει με υπάλληλο καθαριότητας και οδηγό για το ασθενοφόρο. Παράλληλα μας προσέφερε πολύτιμη τεχνική υποστήριξη  σε προβλήματα που προέκυπταν.
Μετά την προσωπική μου επαφή με τους επιχειρηματίες Δ. Χαριτόπουλο, Ι. Μητσόπουλο και Χαρ. Φιλιππίδη ο σύλλογος Υποστηρικτών αποκτώντας την οικονομική δυνατότητα, ανέλαβε τη μισθοδοσία και την παραχώρηση στο Κ.Υ. Πρίνου 2 διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρου και 2 νοσηλευτριών.
Στη συνέχεια η ανταπόκριση του κόσμου, επιχειρηματιών, ιδιωτών, συλλόγων και φορέων υπήρξε συγκινητική, είτε με απ’ ευθείας χορηγίες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, επιδεσμικού υλικού, υλικών καθαριότητας κ.λ.π. είτε με την μορφή οικονομικής ενίσχυσης προς το Σύλλογο Υποστηρικτών. Ενδεικτικά μόνο μπορώ να αναφέρω επιχειρηματίες (Δ. Χαριτόπουλος, Ι. Μητσόπουλος, Κοθάλης Α.Ε., Χ. Φιλιππίδης, Στ. Συνοδιάς, Pitsas Camp, Ν. Φυλακτάκης, το ζεύγος Beaumont, την κα Αn. Var Der Western Van Niftril κ.α.)  ιδιώτες,  ο όμιλος Rotary, το τμήμα Αχέπανς Θάσου, Σύλλογοι (όπως Γυναικών Λιμεναρίων, International Friends of Thassos,  Φαρμακοποιών Θάσου, Συνταξιούχων Καλλιράχης, Πολιτιστικός Σύλλογος Θεολόγου, Πολιτιστικός Σύλλογος Καζαβητίου,  Πολιτιστικός Σύλλογος Κοινύρων, τηn Τράπεζα ALPHA, η Φαρμακευτική εταιρία MENARINI HELLAS, και πάρα πολλοί ακόμη προσέφεραν με πρωτοφανή γενναιοδωρία τη στήριξη τους.
Με παρεμβάσεις του Γ. Παπαφιλίππου αλλά και των δύο άλλων κυβερνητικών βουλευτών του νομού έγινε δυνατή η συνάντησή μου με τον Αν. Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Στ. Βαρδαρό, τον Γ. Γραμματέα Γ. Γιαννόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Κ. Καρακατσιανόπουλο και τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη.
Ακολούθησαν δύο καίρια στοχευμένες παρεμβάσεις της πολιτείας που έλυσαν τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα του Κ.Υ. Πρίνου.
1) Άλλαξε το οργανόγραμμα των Περιφερειακών Ιατρείων της Θάσου και αποκτήσαμε 4 επιπλέον θέσεις Ιατρών, στις οποίες μάλιστα χορηγήθηκε το ειδικό επίδομα άγονης θέσης (+ 400€). Έτσι οι θέσεις των Περιφερειακών Ιατρείων της Θάσου από αζήτητες έγιναν περιζήτητες. Επιπλέον προκηρύχθηκαν από το Οργανόγραμμα 2 θέσεις ειδικών ιατρών. Το Κέντρο Υγείας ενισχύθηκε με 6 συνολικά γιατρούς (2 ειδικούς και 4 Αγροτικούς). Μετατράπηκε 1 θέση Γ. Ιατρικής σε θέση 2η Παιδιάτρου, έγινε η προκήρυξη και αναμένεται η τοποθέτησή του. Εγκρίθηκε και θα προκηρυχθεί άμεσα οργανική θέση ακτινολόγου ιατρού. Το “ιατρικό” πρόβλημα του Κ. Υγείας λύθηκε οριστικά και δεν θα είναι μακριά η μέρα που σε κάθε Περιφερειακό Ιατρείο της Θάσου θα υπάρχει ειδικός Γενικός Ιατρός, αφού τις θέσεις των Π. Ιατρείων μπορούν να τις καταλάβουν μόνιμοι ειδικοί Γενικοί Ιατροί.
2) Με παρέμβαση του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη και απόφαση του προέδρου του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ κ. Κ. Καρακατσιανόπουλου υλοποιήθηκε επιτέλους το αίτημά μας για ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στη Θάσο. Μία πραγματικά ευεργετική απόφαση για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού. Τοποθετήθηκαν 6 διασώστες του ΕΚΑΒ στον τομέα μας και μαζί με 1 επικουρικό διασώστη με ετήσια σύμβαση της 4ης ΥΠΕ κατορθώσαμε να έχουμε τον μαγικό αριθμό 12 πληρωμάτων ασθενοφόρου και να μπορούμε να καλύπτουμε πλήρως σε 24ωρη βάση το νησί. Επιπλέον άλλοι 7 τουλάχιστον διασώστες θα επιχειρούν κατά την θερινή περίοδο μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος που ενέκρινε για τη Θάσο ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ. Οριστικοποιήθηκε επίσης η μετάθεση Θάσιου διασώστη του ΙΕΚ ΕΚΑΒ από το Κ.Υ. Ελευθερούπολης σε κενή οργανική θέση του Κ.Υ. Πρίνου. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι στο παρελθόν και στις “καλές” εποχές, to K.Y. Πρίνου διέθετε 7 έως 8 οδηγούς – πληρώματα ασθενοφόρου και κανένα διασώστη μπορεί εύκολα να κατανοήσει τη σημαντική διαφορά. Επιπλέον υποστηρικτικές ενέργειες τόνωσαν τη λειτουργία του Κ.Υ. Πρίνου, όπως η μετάθεση Θάσιας νοσηλεύτριας από νοσοκομείο των Αθηνών, η ετήσια σύμβαση, με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, νοσηλεύτριας με δυνατότητα παράτασης έως 3 χρόνια, παρόμοια σύμβαση με διοικητικό υπάλληλο και η ετήσια σύμβαση της 4ης ΥΠΕ με επικουρική θέση ενός διασώστη. Βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο η προσπάθεια για μετακίνηση και οριστική μετάθεση σε κενή οργανική θέση του Κ.Υ. Πρίνου νοσηλεύτριας από νοσοκομείο των Αθηνών.
Τέλος άνοιξε προ ολίγων ημερών η “πλατφόρμα” για αιτήσεις επικουρικού προσωπικού και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε πολύτιμες επικουρικές θέσεις.
Θα ρωτούσε εύλογα κανείς “έχετε λοιπόν λύσει όλα σας τα προβλήματα ;;;” Όχι , αλλά είμαστε πλέον πολύ κοντά σ’ αυτό το στόχο. Χρειάζεται οπωσδήποτε η προκήρυξη 1-2 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων, 1 θέσης νοσηλεύτριας κενωθείσας λόγω θανάτου, 1 θέσης ΤΕ ή ΔΕ χειρίστριας ακτινολογικού και 1 θέσης ΤΕ Ιατρικών εργαστηρίων  ή ΔΕ Παρασκευαστριών για το Μικροβιολογικό εργαστήριο.
Εν κατακλείδι αποκτήσαμε 14 θέσεις μόνιμου προσωπικού και χρειαζόμαστε ακόμη 4-5 θέσεις.
Δεν είχα καμία πρόθεση να κρίνω τη συνολική κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Υγείας ούτε έχω καμία αρμοδιότητα για να το κάνω. Προσπάθησα με απόλυτη ειλικρίνεια και με το χέρι στην καρδιά να περιγράψω τα όσα έγιναν για το Κ.Υ. Πρίνου και να αποτυπώσω την πραγματική σημερινή κατάσταση της λειτουργίας του.
Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να μην είμαι άδικος και ποτέ δεν υπήρξα αχάριστος. Γι αυτό θα τολμήσω να πω δύο πράγματα που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.
  1. Η κυβέρνηση αυτή μου ανέθεσε δύο θέσεις ευθύνης, τόσο στο Κ.Υ. Πρίνου όσο και στο 6ο παράρτημα ΕΚΑΒ Καβάλας, χωρίς να είμαι κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Για πρώτη φορά άκουσα από επίσημα χείλη του Υπουργείου Υγείας να ομολογούν: “ Ναι μεροληπτούμε υπέρ του Δημοσίου συστήματος Υγείας”. Νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση και πρέπει να διατηρηθεί από την μελλοντική ηγεσία του Υπουργείου της οποιαδήποτε κυβέρνησης, γιατί είναι απολύτως αναγκαία, μέσα στο σκληρό δημοσιονομικό περιβάλλον που όλοι μας βιώνουμε.

Ευχαριστώ
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Γ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΙΝΟΥ
Πηγή: kavala.news

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.