....

....

Τρία επιπλέον ασθενοφόρα στη βάση του ΕΚΑΒ στην Καλαμάτα (βίντεο)


Τρία επιπλέον ασθενοφόρα στη βάση του ΕΚΑΒ στην Καλαμάτα (βίντεο)
Με τρία επιπλέον ασθενοφόρα θα εξοπλιστεί η βάση του ΕΚΑΒ στην Καλαμάτα, δήλωσε στην “Ε” ο Μιλτιάδης Μυλωνάς αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας, ο οποίος βρέθηκε χθες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τον Σταμάτη Μπακόπουλο διευθυντή του παραρτήματος Τρίπολης του Κέντρου.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Γ. Μπακόπουλος
Ο Μ. Μυλωνάς ανακοίνωσε επίσης τη συνεργασία του ΕΚΑΒ με το εθελοντικό σωματείο “Γαία” στο Λεύκτρο του Δήμου Δυτικής Μάνης, τα μέλη του οποίου θα εκπαιδευτούν ως διασώστες και πλήρωμα ασθενοφόρου. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το σωματείο, το οποίο πρόσφατα προμηθεύτηκε από το εξωτερικό ένα ασθενοφόρο, κίνησε τη διαδικασία για να το παραχωρήσει στο ΕΚΑΒ, προκειμένου το όχημα να λειτουργήσει συμπληρωματικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου, που εμφανίζονται αυξημένες κάθε καλοκαίρι, λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης στην περιοχή της Δυτικής Μάνης.
Αντιδιαστέλλοντας, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ πρόσθεσε ότι ανάλογη πρωτοβουλία θα πρέπει να υπάρξει και από την πλευρά του Δήμου Πύλου – Νέστορος σχετικά με το ασθενοφόρο που διαθέτει ο δήμος στην περιοχή της Χώρας και για το οποίο έχουν ήδη γίνει επαφές με τον δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον Μ. Μυλωνά.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι της βάσης Καλαμάτας του ΕΚΑΒ μετέφεραν στα δύο στελέχη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εστιάζοντας στην έλλειψη -όπως είπαν- ικανού αριθμού αξιόπιστων ασθενοφόρων, καθώς μόνο τα δύο είναι σύγχρονα. Παράλληλα, επισήμαναν και τις δυσκολίες ως προς τη συντήρηση του χώρου στον οποίον φιλοξενείται το ΕΚΑΒ, στο Ανατολικό Κέντρο, με κυριότερες την ελλιπή μόνωση των οικίσκων από την υγρασία, αλλά και τα σοβαρά ζητήματα με την αποχέτευση των ομβρίων, καθώς οι αγωγοί έχουν χρόνια να καθαριστούν.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ
Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς, μιλώντας στην “Ε” σχετικά με τον εξοπλισμό της βάσης Καλαμάτας, σημείωσε τα εξής, μεταξύ άλλων: “Τους επόμενους μήνες είμαστε στη διαδικασία να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για να πάρουμε 7 ασθενοφόρα για τη συγκεκριμένη περιφέρεια της Πελοποννήσου. Τα ασθενοφόρα θα πάνε στο παράρτημα ΕΚΑΒ της Τρίπολης και από από εκεί θα γίνει η διανομή στις άλλες περιοχές. Πιστεύουμε ότι σε πρώτη φάση στην Καλαμάτα θα ενισχυθούν με δύο ή τρία ασθενοφόρα.

Τα παλαιά ασθενοφόρα ήταν από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΕΚΑΒ. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές και το έχουμε δηλώσει επίσης δεκάδες φορές. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αγοράστηκαν το 2030 τα τελευταία. Οπως καταλαβαίνετε από το 2003 έως το 2015 δεν είχε προμηθευτεί το ΕΚΑΒ καινούργια ασθενοφόρα. Οταν έχεις έναν στόλο που τον παίρνεις στα χέρια σου το 2015 και έχει κάνει ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα, αυτό αυτόματα σου δένει τα χέρια γιατί δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα πάνω σε έναν τέτοιο στόλο. Ηδη με μία αλληλέγγυα κίνηση του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου καταφέραμε και πήραμε ως ΕΚΑΒ 143 ασθενοφόρα για όλη τη χώρα ως δωρεά. Το δεύτερο είναι ότι για πρώτη φορά το ΕΚΑΒ -από την ημέρα ιδρύσεως το 1985- έχει πλέον το δικό του ταμείο, με αποτέλεσμα να έχουμε μία χρηματοδότηση δική μας και έτσι κάναμε τον πρώτο διαγωνισμό για να πάρουμε δικά μας ασθενοφόρα”.
Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Μπακόπουλος διευθυντής του παραρτήματος Τρίπολης του ΕΚΑΒ, πρόσθεσε ότι “ήδη στην Καλαμάτα έχουν έρθει 3 καινούργια ασθενοφόρα και μάλιστα έχουμε στείλει μονάδα νεογνών, αλλά και μονάδα ενηλίκων. Αυτά προέρχονται από τη δωρεά που έκανε το Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Παράλληλα, προγραμματίζουμε από τα 7 που θα πάρουμε μέσω του νέου διαγωνισμού του ΕΚΑΒ, επιπλέον δύο με τρία να έλθουν στην Καλαμάτα”, υποστηρίζοντας παράλληλα, ως προς τις ανάγκες στελέχωσης της υπηρεσίας ότι “το προσωπικό επαρκεί για την Καλαμάτα, είναι η πολυπληθέστερη βάση. Βέβαια ποτέ δεν λέμε όχι για νέο προσωπικό, όμως για άλλους τομείς, όχι εδώ”.
ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ
Εξ άλλου, αναφερόμενος ο Μ. Μυλωνάς στη συνεργασία του ΕΚΑΒ με την εθελοντική ομάδα “Γαία” στο Λεύκτρο, επισήμανε μεταξύ άλλων: “Προέκυψε μια σημαντική κίνηση που έχει να κάνει με τη Δυτική Μάνη, μία περιοχή που το καλοκαίρι έχει ανερχόμενη τουριστική κίνηση και μόνο ένα Κέντρο Υγείας, του Αγίου Νικολάου. Οι εθελοντές της ομάδας “Γαία” που υπάρχει εκεί -και οι οποίοι προσφέρουν πάρα πολύ σοβαρό και σημαντικό έργο-, διαπιστώσαμε ότι είναι άνθρωποι με όρεξη και διάθεση να εκπαιδευτούν, όπως ακριβώς εκπαιδεύονται οι διασώστες και τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Η “Γαία” διαθέτει ασθενοφόρο, από δωρεά, αλλά αυτή τη στιγμή έχει μπλέξει σε μία γραφειοκρατική διαδικασία πινακίδων και αδειών. Ομως με τη συνεργασία που έχουμε εμείς ως ΕΚΑΒ με τη “Γαία”, αλλά και με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, με την οποία έχουμε ήδη έρθει σε επαφή, θα μπορέσουμε να διευκολύνουμε να ξεπεραστούν όλες οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και σε συνεννόηση με τη “Γαία” να παραχωρηθεί το ασθενοφόρο της στην 6η ΥΠΕ και εν συνεχεία στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου, για να το χρησιμοποιούν τόσο οι οδηγοί του Κέντρου Υγείας, οι διασώστες, όσο και η εθελοντική ομάδα της “Γαίας”. Αυτό μας διευκολύνει, γιατί με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ουσιαστικά μία νέα βάση του ΕΚΑΒ, αφού εκπαιδεύουμε ανθρώπους και τους κάνουμε να έχουν τις γνώσεις να αντιμετωπίσουν περιστατικά, όπως τα έμπειρα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Από την άλλη μεριά, γίνεται και ένα άνοιγμα προς την κοινωνία για να νιώθει καλύτερα και μεγαλύτερη ασφάλεια στη συγκεκριμένη περιοχή”.
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ εκτίμησε ότι ανάλογη πρωτοβουλία για συνεργασία θα πρέπει να υπάρξει και για το ασθενοφόρο που διαθέτει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος στην περιοχή της Χώρας: “Πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες και οι δημοτικές αρχές όπως και οι ΥΠΕ, στα ζητήματα υγείας να συνεργαζόμαστε, ώστε να έχουμε αποτελεσματικότητα γιατί με τη συνεργασία λύνουμε τα προβλήματα των πολιτών και αυτό είναι το σημαντικότερο. Πρέπει επομένως να δούμε σοβαρά και το ζήτημα της δυτικής Μεσσηνίας, όπως είναι η περιοχή της Πύλου η οποία έχει μία αυξανόμενη συνεχώς τουριστική προσέλευση. Σαφώς εκεί υπάρχει το Κέντρο Υγείας Πύλου, αλλά πρέπει να δούμε -σε συνεργασία με την ΥΠΕ- πώς ακριβώς θα στελεχωθεί περισσότερο και ακόμα και να δούμε και ένα ασθενοφόρο, το οποίο ήδη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Χώρας, πώς θα έλθουμε σε συνεργασία με τον δήμαρχο. Αν και έχουμε κάνει μια-δυο επαφές, ζητούμε εμείς από τον δήμαρχο να συνεργαστεί μαζί μας. Επιτέλους να συνεργαστεί μαζί μας. Εχω έρθει σε επαφή μαζί του, του ζήτησα να στελεχώσουμε τη συγκεκριμένη περιοχή. Υπάρχει ασθενοφόρο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από το ΕΚΑΒ. Το να έχει ένας δήμος ασθενοφόρο -χωρίς να έχει πληρώματα ασθενοφόρου, χωρίς να έχει διασώστες- και να πιστεύει ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα με το να οδηγεί το ασθενοφόρο ο άνθρωπος που οδηγεί το απορριμματοφόρο, δεν είναι λύση. Δεν είναι καν λύση, απλώς είναι τίποτα. Είναι μηδέν”.

 δείτε το video
πηγή eleftheriaonline.gr

2 σχόλια:

  1. Κανονικά, θα έπρεπε αντί για δύο στο ασθενοφόρο να δουλεύει ένας. Μ αυτό το τρόπο μέσα σε μία μέρα θα είχαμε στη διάθεση του κόσμου διπλάσια ασθενοφόρα και θα μπορούσαν άνετα εκτός από εξιτήρια, το ΕΚΑΒ να κάνει και μεταφορές υλικών επίπλων μεταξύ νοσοκομείων, φαγητών προς τα κέντρα υγείας (φακές, παστίτσιο, κριθαράκι, φιδέ κτλ. Τις ημέρες που απεργούν τα ΜΜΜ το ΕΚΑΒ θα κάνει υπηρεσίες ΤΑΧΙ, γιατί και αυτό προς όφελος του κόσμου θα είναι. Είναι δυνατόν να χρειάζονται 11 άτομα για να δουλέψει ένα ασθενοφόρο; Προς όφελος της κοινωνίας πάντα έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχαλίνωτη η ισοπέδωσή σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.