....

....

ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΙ ΕΚΑΒΙΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΖΩΕΣ

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

Οι πνιγμοί λουόμενων στην λουτρόπολη της Αιδηψού και άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, κυρίως ηλικιωμένων από καρδιακά επεισόδια, προβλημάτισαν το ΕΚΑΒ Ευβοίας και τον Τομεάρχη Νικόλαο Κόκκο.


“Ετοιμάζουμε σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή την πιλοτική εφαρμογή μοτοσυκλετών ταχείας ανταπόκρισης που θα στελεχώνονται με πτυχιούχους διασώστες κατάλληλα καταρτισμένους. Ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας είναι πλήρες, ανάλογος ενός ασθενοφόρου,  ώστε να παράσχει άμεσα πρώτες βοήθειες σε κρίσιμα περιστατικά. Η ευελιξία και η αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών συνθηκών δίνουν την δυνατότητα στον διασώστη να ανταποκριθεί άμεσα στο περιστατικό, ώσπου να φθάσει το ασθενοφόρο και να γίνει η διακομιδή αν αυτή χρειάζεται. Ζητούμε από τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, στα πλαίσια της συνεχούς μας αγαστής συνεργασίας, την κάλυψη των εξόδων διαμονής και σίτισης των διασωστών για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες” δήλωσε στο ΙΣΤΙΑΙΑ NEWS ο κ. Κόκκος.


Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης

Οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούνται διεθνώς, από όλα τα σύγχρονα Συστήματα Ιατρικών Επειγόντων, για δύο λόγους:

- Αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών συνθηκών στα κέντρα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.
- Ταχεία ανταπόκριση σε κρίσιμα περαστικά, στον προβλεπόμενο χρόνο κάτω των 5 λεπτών, με την διαθεσιμότητα των ασθενοφόρων να μην το επιτρέπει.

Ο ρόλος των μοτοσυκλετών είναι πολλαπλός:

- Ταχεία ανταπόκριση, σε κρίσιμα συμβάντα, ιδίως καρδιολογικά, με αποτέλεσμα την επιτυχή ανάταξη περισσότερων ανακοπών, σε σύγκριση με την περίοδο χωρίς λειτουργία μοτοσυκλετών.
- Βοήθεια σε ασθενοφόρο, ιδίως σε περιπτώσεις ατυχημάτων με πολλά θύματα.
- Αποσαφήνιση κλήσεων για μεταφορά ασθενούς, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της διαθεσιμότητας των ασθενοφόρων, τα οποία πλέον μπορούν να απασχολούνται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.
- Κάλυψη ειδικών συμβάντων τα οποία απασχολούσαν για πολύ χρόνο ασθενοφόρα, όπως απειλές αυτοκτονίας, ή φωτιές με πιθανά θύματα.
- Κάλυψη διαδηλώσεων και θυμάτων στο κέντρο αυτών, συμβάντα στα οποία δεν μπορούσαν με ευκολία να προσεγγίσουν τα ασθενοφόρα.
- Κάλυψη αθλητικών εκδηλώσεων, λόγω της δυνατότητας κίνησης στο πλήθος, παρακολούθησης δρομέων κλπ.

Το τμήμα στελεχώνεται αποκλειστικά με διασώστες πτυχιούχους ΙΕΚ ΕΚΑΒ και κατόχους διεθνών πιστοποιήσεων (ERC/BLS, ILS, ALS - PHTLS, PALS), οι οποίοι επανεκπαιδεύονται διαρκώς. Η ασφάλεια των διασωστών - αναβατών διασφαλίζεται με πλήρεις στολές ατομικής προστασίας υψηλών προδιαγραφών, τις οποίες παρέχει το ΕΚΑΒ. Η ταχύτητα του μέσου δεν στηρίζεται στην επικίνδυνη οδήγηση, αλλά στην ίδια την ευελιξία του, γι’ αυτό ο δείκτης ατυχημάτων του τμήματος έως σήμερα είναι μηδενικός.

Ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνει:

- Διαγνωστικό monitor 12 απαγωγών.
- Παλμικό οξύμετρο, πιεσόμετρο, στηθοσκόπιο, σακχαρόμετρο, φορητή αναρρόφηση.
- Πλήρες κιτ αεραγωγού, με ασκό ενηλίκων, παίδων, με στοματοφαρυγγικούς αεραγωγούς και λαρυγγικές μάσκες όλων των μεγεθών.
- Κιτ τραύματος, εγκαυμάτων, τοκετού.
- Σετ φλεβοκέντησης με τους αντίστοιχους ορούς.
- Αερονάρθηκες, αυχενικά κολάρα.
- Φιάλη Ο2, με μάσκες χορήγησης.πηγή: istiaianews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.