....

....

Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας

ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Είναι γνωστό ότι η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα, είναι μία ανοιχτή πληγή, η οποία διαρκώς αιμορραγεί εδώ και χρόνια, κοστίζοντας σε ανθρώπινες ζωές, σε αναπηρίες σωματικές αλλά και ψυχικές και σε μεγάλο οικονομικό κόστος στην Εθνική Οικονομία.

Το ΕΚΑΒ ως ο Πάροχος υπηρεσιών Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας στην Ελλάδα, είναι κατ’ αρχήν ο φυσικός αποδέκτης του πόνου ενός τροχαίου συμβάντος μέσω της αντιμετώπισης των περιστατικών και της επείγουσας διακομιδής των θυμάτων.

Παράλληλα όμως είναι και χρήστης του οδικού δικτύου, έχοντας έτσι άμεση συνάφεια με τις οδικές συνθήκες κυκλοφορίας, αντιμετωπίζοντας στρεβλώσεις και προβλήματα, από τους τρεις παράγοντες της παράγοντες της Οδικής Ασφάλειας, δηλ. τον Άνθρωπο, το Οδικό Περιβάλλον και το Όχημα.
Με αυτήν την διπλή ιδιότητά του το ΕΚΑΒ, θεωρώντας ότι θα πρέπει να είναι από τους βασικούς συμμέτοχους στην προσπάθεια για την μείωση των τροχαίων συμβάντων, θέλοντας να συμβάλει ουσιαστικά στον εθνικό αυτό στόχο, επανενεργοποιεί μετά από χρόνια, τον Τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων εσωτερικά στην υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα έχει ορίσει εκπρόσωπους στην Εθνική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας.

Θεωρούμε ότι η ύπαρξη συνδέσμου στην ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ δηλ. στο www.ekab.gr, θα αποτελέσει ένα εργαλείο στην παραπάνω κατεύθυνση, χρήσιμο και αποτελεσματικό για όλους, αλλά κυρίως για τους συναδέλφους οι οποίοι είναι συνεχώς σε επαφή με το οδικό δίκτυο.

Κ. Γ. Καρακατσιανόπουλος Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΑΒ



ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Α. Συγκρότηση Τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων.


Με την υπ αρ.Α1β/Γ.Π. 4551-2/3/2018 απόφαση του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Γ. Γιαννόπουλου ορίστηκαν ως μέλη του Τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων του ΕΚΑΒ οι:

  • ΚΟΥΒΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, μέλος Ε.Σ. ΕΚΑΒ, γιατρός Ακτινολόγος Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ του ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο»,
  • ΑΜΠΑΤΖΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ, μέλος Ε.Σ. ΕΚΑΒ, Χειρουργός, Διευθυντής ΕΣΥ του ΕΚΑΒ Πάτρας,
  • ΞΕΝΙΑΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, Διασώστης Πλήρωμα Ασθενοφόρου, Κ.Υ. ΕΚΑΒ, πτυχιούχος Τμήματος Πληροφορικής ΕΑΠ.
Διαβάστε – Κατεβάστε την απόφαση.
Β. Ορισμός εκπροσώπων στο Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.
Με την υπ. αρ. 10848- 8/3/2018 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ ορίστηκε ως εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ στο ΕΣΟΑ (Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας):


  • O τ. Καθηγητής Ιατρικής κ. Ιωάννης Στ. Παπαδόπουλος ο οποίος διετέλεσε συντονιστής του Τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων από το 1986 έως το 2003.
  • Ως αναπληρωτής του ορίστηκε ο κ. Σπυρίδων Λαζούρας, υπάλληλος κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ΕΚΑΒ.


ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ SaveLIVES
Στις αρχές του 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εξέδωσε έναν οδηγό για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο SaveLIVES (Σώστε ΖΩΕΣ). Τα κεφαλαία γράμματα στον αγγλικό τίτλο SaveLIVES είναι τα αρχικά των 6 αξόνων στους οποίους στηρίζεται η ολιστική προσέγγιση για την Οδική Ασφάλεια:

  • Speed management (Διαχείριση της ταχύτητας).
  •  Leadership on road safety (Ηγεσία των φορέων για την Οδική Ασφάλεια).
  • Infrastructure design and improvement (Σχεδιασμός και βελτίωση των υποδομών).
  • Vehicle safety standards (Πρότυπα ασφαλείας των οχημάτων).
  • Enforcement of traffic laws (Επιβολή της νομοθεσίας για την κυκλοφορία).
  • Survival after a crash (Επιβίωση μετά τη σύγκρουση).
Το εγχειρίδιο μεταφράστηκε στα ελληνικά με πρωτοβουλία του συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα και εκδόθηκε σε 10.000 αντίτυπα με απόφαση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση για να διανεμηθεί δωρεάν σ όλες τις εμπλεκόμενες με τον σχεδιασμό της οδικής ασφάλειας υπηρεσίες. Στο ΕΚΑΒ διατέθηκαν 2.500 αντίτυπα.


Είναι η πρώτη φορά πού ένα από τα πολλά ντοκουμέντα του Π.Ο.Υ. για το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας εκδίδεται στα ελληνικά.

Διαβάστε – Κατεβάστε το SAVE LIVES
https://itter.com/dramathess/status/9793686

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.