....

....

Η απεργία στο απόσπασμα «Κλείδωσε» η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου


Με… ανοιχτούς λογαριασμούς για την υστέρηση 800 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα στην είσπραξη των άμεσων φόρων του 2017 (και τις τυχόν επιπτώσεις της στο 2018), αλλά και με την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ σήμερα από το Euro Working Group, συνεχίζονται σε Αθήνα και Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την πορεία εκτέλεσης του μνημονίου. Οι «θεσμοί» ζητούν να περάσει η κυβέρνηση πλέον «από την θεωρία στην πράξη» και οι συναντήσεις στο Χίλτον εστιάζουν κυρίως σε θέματα πρακτικής εφαρμογής των μέχρι τώρα ψηφισθέντων μέτρων.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ – ΑΠΕΡΓΙΑ
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στα εργασιακά «κλείδωσε» η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, και συγκεκριμένα η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίαςΓια την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας.
Για να «χρυσώσουν το χάπι», κυβερνητικοί αξιωματούχοι «διευκρινίζουν» ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις, ενώ -όπως λένε από το υπουργείο Εργασίας- δε θα συζητηθούν άλλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, όπως, για παράδειγμα, ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας και οι λόγοι απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.
Σε ό,τι αφορά στην λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να συντάξει μελέτη την οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2018. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να καθοριστεί και η ανεξάρτητη αρχή η οποία θα συντάξει την σχετική έκθεση.
ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών. Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα, με στόχο να χορηγείται αυξημένο επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο.
Σήμερα το επίδομα για κάθε παιδί ανέρχεται σε 40 ευρώ μηνιαίως. Ένα από τα σενάρια που προτείνει η Τράπεζα είναι το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί να είναι 60 ευρώ για τρία και περισσότερα 90 ευρώ. Δηλαδή, μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα λαμβάνει 90 αντί 160 ευρώ (40Χ4) μηνιαίως.
Σε κάθε περίπτωση, από το «μικροσκόπιο» των δανειστών θα περάσουν τα 25 διαφορετικά επιδόματα που χορηγούν σήμερα τέσσερα υπουργεία και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και σύμφωνα με την προτροπή της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας θα πρέπει να αλλάξει και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την χορήγησή τους.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
Στις «διαπραγματεύσεις» της Τετάρτης, επίσης, «κλείδωσε» η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις που θα δώσει ανάσα σε περίπου 100.000 οφειλέτες.
Στο μικροσκόπιο των δανειστών μπήκε, επίσης, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη έχουν παραδοθεί στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης βρίσκονται 133.998 αιτήσεις. Σε αυτές συγκαταλέγονται 42.707 αιτήσεις για τις οποίες δίνεται προσωρινή σύνταξη.
Πηγή : ergasianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.