....

....

ΕΚΑΒ Χαλκιδικής : Το καλοκαίρι έφυγε, τα κενά στις βάρδιες επέστρεψαν


Χωρίς κάλυψη θα βρίσκονται από τον Οκτώβριο πολλές βάρδιες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στις πέντε βάσεις της Χαλκιδικής.
Το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου σηματοδοτεί την αποχώρηση των εργαζόμενων, οι οποίοι ενίσχυσαν το νομό κατά τους μήνες αιχμής. Από το βράδυ της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου έως το μεσημέρι της Παρασκευής 29 του μηνός η περιοχή βρίσκεται χωρίς κάλυψη και τα περιστατικά καλούνται να τα αντιμετωπίσουν οι βάσεις της υπόλοιπης Χαλκιδικής. Κενές θα είναι και οι νυχτερινές βάρδιες του Σαββατοκύριακου (30/9-1/10).
Ο πρόεδρος του εργασιακού σωματείου ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Γιαννιτσών και Έδεσσας) Γιώργος Παλαιολόγου, αναλύει στο halkidikifocus.gr την κατάσταση όπως διαμορφώνεται από τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα,
- στη βάση του ΕΚΑΒ των Νέων Μουδανιών υπηρετούν 11 άτομα, αριθμός που κρίνεται σχετικά επαρκής.
- στη βάση της Κασσάνδρας (Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας) 7 άτομα
- στη βάση της Σιθωνίας (Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου) 4 άτομα
- στη βάση της Βόρειας Χαλκιδικής (Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου) 6 άτομα
- στη βάση του Πολυγύρου (Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής) μόλις 3 από τα 4 συνολικά άτομα, καθώς ένας εργαζόμενος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.
«Σε όλες τις παραπάνω περιοχές θα υπάρχουν κενές βάρδιες σε μηνιαία βάση. Για παράδειγμα στην Κασσάνδρα στη διάρκεια του Οκτωβρίου αναμένεται να μείνουν ακάλυπτα από 20 έως 24 οκτάωρα (βάρδιες)», αποκαλύπτει ο κ. Παλαιολόγου.
«Κανείς δεν πρέπει να… αρρωστήσει όταν δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε κάθε περιοχή ενώ όποιος είναι τυχερός θα ζήσει», σημειώνει με νόημα.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του εργασιακού σωματείου, όταν προκύψει περιστατικό π.χ. σε κάποια περιοχή της Κασσάνδρας και η βάρδια δεν καλύπτεται στη δεδομένη χρονική στιγμή θα κληθεί το ασθενοφόρο που βρίσκεται στην πλησιέστερη περιοχή και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τα Νέα Μουδανιά. «Όταν το περιστατικό συμβεί στο Παλιούρι ή στη Νέα Σκιώνη το ασθενοφόρο που θα ξεκινήσει από τα Νέα Μουδανιά θα χρειαστεί έως και 40 λεπτά προκειμένου να φτάσει. Έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του ασθενούς», υπογραμμίζει ο κ. Παλαιολόγου.
Ανάμεσα στους 32 συνολικά εργαζόμενους, οι οποίοι στελεχώνουν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, συμπεριλαμβάνονται και πέντε άτομα που ενσωματώθηκαν από το Νοσοκομείο Πολυγύρου και τα Κέντρα Υγείας, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το ωράριο εργασίας τους είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με τους διασώστες για δημοσιονομικούς κυρίως λόγου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλέον δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία των πληρωμάτων.
Σημαντικό μειονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της Νέας Καλλικράτειας δεν διαθέτει ασθενοφόρο και βάση του ΕΚΑΒ παρά το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή σημειώνονται εκατοντάδες περιστατικά.
Στο αρχείο οι μηνυτήριες αναφορές
Η καθυστέρηση στην άφιξη του ασθενοφόρου σε πολλά περιστατικά απέβη μοιραία για τη ζωή συνανθρώπων μας. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση τον περασμένο Απρίλιο στην Ουρανούπολη, όπου ένας 38χρονος άφησε την τελευταία του πνοή από πνευμονικό οίδημα. (δείτε εδώ)
«Προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται άδικα εξαιτίας των ελλείψεων και των παραλείψεων, ωστόσο οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έβαλαν την υπόθεση στο αρχείο ενώ ο κόσμος πεθαίνει στο δρόμο», καταγγέλλει στο Ηalkidikifocus ο κ. Παλαιολόγου.
Πηγή : halkidikifocus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.