....

....

Μ. Κόνσολας «Σε οριακή κατάσταση ο Τομέας του ΕΚΑΒ στη Λέρο λόγω της έλλειψης προσωπικού»


Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Τομέας του ΕΚΑΒ στη Λέρο αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στον Τομέα του ΕΚΑΒ στη Λέρο υπηρετούν μόνο 8 διασώστες, ενώ για να καλυφθούν πλήρως οι βάρδιες και οι ανάγκες απαιτούνται 10 έως 11 διασώστες.
Η λήξη των συμβάσεων 4 διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιδείνωσε την κατάσταση με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο για να καλύπτει τις βάρδιες. Με δεδομένο ότι επίκεινται δύο ακόμα συνταξιοδοτήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα του ΕΚΑΒ έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, προκειμένου να καλύπτουν όλες αυτές τις αυξημένες ανάγκες. Αναγκάζονται να δουλεύουν με εξαντλητικούς ρυθμούς, τους οφείλονται πολλά ρεπό, ενώ είναι φύσει αδύνατον να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας αφού θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία του τομέα.
Παράλληλα, αναφέρει ότι ο χώρος στον οποίο στεγάζεται ο Τομέας του ΕΚΑΒ στη Λέρο, ένας παλιός στρατώνας κατασκευασμένος επί ιταλοκρατίας, έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνος, σύμφωνα με έκθεση του ιατρού εργασίας.
Ο Μάνος Κόνσολας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στη Λέρο, αφού ο Τομέας του ΕΚΑΒ καλύπτει τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών, του Νοσοκομείου, του Τμήματος Οξέων Ψυχιατρικών περιστατικών Δωδεκανήσου, του Γηροκομείου, αλλά και του κέντρου φιλοξενίας και παραμονής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στο οποίο βρίσκονται περί τα 700 άτομα.
Παράλληλα, καλύπτει τις ανάγκες διακομιδών από όμορα νησιά προς το Νοσοκομείο της Λέρου, όπως η Πάτμος, οι Αρκιοί, το Αγαθονήσι και οι Λειψοί.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά την άμεση ενίσχυση του Τομέα του ΕΚΑΒ στη Λέρο με προσωπικό αλλά και τη μετεγκατάστασή του σε ένα νέο και ασφαλές κτήριο.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό του Τομέα του ΕΚΑΒ στη Λέρο»

Κύριε Υπουργέ,

Οι τομείς του ΕΚΑΒ στα νησιά της Δωδεκανήσου ήταν μια καινοτομία και ένα ουσιαστικό βήμα προόδου αλλά και αναβάθμισης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές. Έχοντας αναλώσει τις προσπάθειές μου στην αναγκαιότητα ίδρυσης των τομέων του ΕΚΑΒ σε νησιά όπως η Λέρος, θλίβομαι από την εικόνα υποστελέχωσης και εγκατάλειψης του τομέα.
Αυτή τη στιγμή στον Τομέα του ΕΚΑΒ στη Λέρο υπηρετούν μόνο 8 διασώστες, ενώ για να καλυφθούν πλήρως οι βάρδιες και οι ανάγκες απαιτούνται 10 έως 11 διασώστες.
Η λήξη των συμβάσεων 4 διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιδείνωσε την κατάσταση με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο για να καλύπτει τις βάρδιες. Με δεδομένο ότι επίκεινται δύο ακόμα συνταξιοδοτήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.
Ο Τομέας του ΕΚΑΒ στη Λέρο καλύπτει αυξημένες ανάγκες, που πολλαπλασιάζονται την τουριστική περίοδο. Παράλληλα, καλύπτονται οι ανάγκες διακομιδών από όμορα νησιά προς το Νοσοκομείο της Λέρου, όπως η Πάτμος, οι Αρκιοί, το Αγαθονήσι και οι Λειψοί.
Επίσης, ο Τομέας του ΕΚΑΒ στη Λέρο καλύπτει τις ανάγκες του Νοσοκομείου, του Τμήματος Οξέων Ψυχιατρικών περιστατικών Δωδεκανήσου, του Γηροκομείου αλλά και του κέντρου φιλοξενίας και παραμονής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στο οποίο βρίσκονται περί τα 700 άτομα.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα του ΕΚΑΒ έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, προκειμένου να καλύπτουν όλες αυτές τις αυξημένες ανάγκες. Αναγκάζονται να δουλεύουν με εξαντλητικούς ρυθμούς, τους οφείλονται πολλά ρεπό, ενώ είναι φύσει αδύνατον να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας αφού θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία του τομέα.
Είμαι υποχρεωμένος, επίσης, να επισημάνω ότι στην τελευταία προκήρυξη για την πρόσληψη διασωστών (6Κ/2016) δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των κενών θέσεων στον τομέα του ΕΚΑΒ στη Λέρο.
Αξίζει, επιπλέον, να τονιστεί ότι ο χώρος στον οποίο στεγάζεται ο Τομέας του ΕΚΑΒ στη Λέρο, ένας παλιός στρατώνας κατασκευασμένος επί ιταλοκρατίας, έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνος, σύμφωνα με έκθεση του ιατρού εργασίας.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης στον Τομέα του ΕΚΑΒ στη Λέρο και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση ενίσχυσή του με προσωπικό.
2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για τις προσλήψεις διασωστών του ΕΚΑΒ το επόμενο διάστημα και ποιες θέσεις προτίθεται να κατανείμει για τον τομέα του ΕΚΑΒ στη Λέρο.
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την μετεγκατάσταση του Τομέα του ΕΚΑΒ σε ένα νέο και κατάλληλο κτήριο που να πληροί τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας. 
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου


 Πηγή: dimokratiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.