....

....

Καλοκαιρινές «διακοπές» για το ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου


Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα παρουσιάζει το ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και των αυξημένων αναγκών τουριστών και κατοίκων.
Σε συνέχεια των στοιχείων που έδωσε προ ημερών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τουλάχιστον 22 νησιά του Αιγαίου που δεν έχουν ασθενοφόρο, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή Breakfast με τον Γιάννη Λαυράνο, τόνισε ότι ακόμα και σε νησιά που υπάρχει ικανός αριθμός ασθενοφόρων, το προσωπικό οδηγοί και διασώστες είναι ελάχιστοι.
«Νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Νάξος έχουν ασθενοφόρα, αλλά με 7-8 άτομα προσωπικό δεν βγαίνουν οι βάρδιες ούτε τον χειμώνα, αφού για να λειτουργήσει μια δομή χρειάζονται κατ’ ελάχιστον 11 άτομα», όπως είπε. Τόνισε ότι προς το παρόν πραγματοποιούνται εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών το καλοκαίρι στα νησιά κατά την διάρκεια της άδειάς τους.
Ο κ. Μαθιόπουλος απέρριψε τις αναφορές του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ. «Ακούμε για 9.000 και 10.000 προσλήψεις αλλά η αλήθεια είναι ότι πάνω από 1.000 σε όλο το ΕΣΥ δεν έχουν γίνει. Σε μας έτρεχε μια προκήρυξη από το 2014 για 186 διασώστες και τώρα εκκρεμεί άλλη μια για 95, ενώ υπάρχουν και πολλές συνταξιοδοτήσεις».
Όπως υπογράμμισε, «υπάρχει ένας αριθμός 4.000 καταρτισμένων διασωστών αποφοίτων της σχολής του ΕΚΑΒ που μπορούν άμεσα να προσφέρουν και να καλύψουν τις ανάγκες. Δεν ζητάμε να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά στάνταρντ αλλά τουλάχιστον να μπορεί να βγαίνει ένα ασθενοφόρο την ημέρα», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα για το Αιγαίο τόνισε ότι θα πρέπει να φτιαχτούν επιπλέον δομές τριτοβάθμιας υγείας σε μεγάλα νησιά όπως η Λέσβος, η Ρόδος και η Σύρος και εκεί να λειτουργούν βάσεις διακομιδών ώστε να μην υπάρχουν 2.000 με 3.000 διακομιδές το χρόνο με ιδιώτες που απαιτεί τεράστιο κόστος για το κράτος, για τους συνοδούς των ασθενών αλλά ενέχει και κινδύνους για τους ασθενείς.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ χωρίς ασθενοφόρο είναι τα νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος.
πηγη : athina984.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.