....

....

Σημαντική η ενίσχυση του έργου του ΕΚΑΒ από τις αεροδιακομιδές στο νομό Χαλκιδικής!!!




Δύο άτομα μέσα στο σαββατοκύριακο μεταφέρθηκαν από την Χαλκιδική μέσω αεροδιακομιδής σε νοσοκομεία  της Θεσσαλονίκης. Σημαντική η βοήθεια του ελικοπτέρου για την γρήγορη αντιμετώπιση περιστατικών που πρέπει να μεταφερθούν στα νοσοκομεία, υποστηρίζουν η διευθύντρια Κ. Μακεδονίας και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Το πρώτο περιστατικό αφορά 21χρονη κοπέλα με κρανιοεγκεφαλική κάκωση που έπρεπε να μεταφερθεί από το Κέντρο Υγείας του Αγ. Νικολάου Σιθωνίας στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης και το δεύτερο ένα 3χρονο αγοράκι από την Ρουμανία που ανασύρθηκε από τη θάλασσα και διακομίστηκε με ελικόπτερο της πυροσβεστικής και το ιατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.
 
Σύμφωνα με την διευθύντρια του ΕΚΑΒ Κ. Μακεδονίας Χρ. Ματσικούδη η κοπέλα τραυματίστηκε στο κεφάλι και χρειαζόταν άμεσα αξονικό τομογράφο που δεν διέθετε το νοσοκομείο Πολυγύρου και νευρολογική νοσηλεία οπότε ήταν απαραίτητη η μεταφορά της στο «Παπαγεωργίου».
 
Το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας χρησιμοποιεί για τις αεροδιακομιδές ελικόπτερο μεταφοράς προσωπικού (συντονιστικό/διασωστικό ΒΚ227 του Πυροσβεστικού Σώματος), στελεχωμένο από γιατρό και διασώστη του ΕΚΑΒ.

Το ελικόπτερο το οποίο πραγματοποιεί την Παρασκευή και τα Σαββατοκύριακα αεροδιακομιδές μέσω συνεργασίας της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ έχει μπει σε λειτουργία από την 1 Μαϊου και θα παραμείνει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Μάλιστα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και τις μέρες πριν και μετά τον 15Αυγουστο.  Για «άψογη συνεργασία» με την πυροσβεστική έκανε λόγο η διευθύντρια του ΕΚΑΒ μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και για την πολύτιμη συνδρομή του προσωπικού του ΕΚΑΒ το οποίο λαμβάνει και την απόφαση για το πότε και αν θα πετάξει το ελικόπτερο.
 
Να σημειωθεί ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ συμμετέχει στις αεροδιακομιδές σε εθελοντική βάση φροντίζοντας να μην διαταραχθεί η λειτουργία των κινητών μονάδων των ΕΚΑΒ.
 
Τα οφέλη από την εκκίνηση των αεροδιακομιδών είναι πολλαπλά, καθώς εξυπηρετείται τόσο ο νομός Χαλκιδικής, ένας δύσκολος νομός λόγω ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και ειδικά την τουριστική περίοδο όπου οι επισκέπτες είναι παρά πολλοί.

«Η λειτουργία αυτή δεν στερεί από τα Κέντρα Υγείας γιατρό και υπόλοιπο προσωπικό, διευκολύνει συνολικά την δουλειά που κάνει το ΕΚΑΒ μέσω των κινητών μονάδων. Βοηθάει φυσικά στην ταχεία μεταφορά ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση και σε καλύτερες συνθήκες, χωρίς κραδασμούς» αναφέρει ακόμη η κ. Ματσικούδη.
 
Από την έναρξη της λειτουργίας του, το ελικόπτερο  πραγματοποίησε 12 αεροδιακομιδές κατά μέσο όρο το μήνα και καλύπτει τόσο τον νομό Χαλκιδικής και την ευρύτερη περιοχή.
 
«Οι αεροδιακομιδές έχουν βοηθήσει πολύ την αντιμετώπιση των περιστατικών σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περίοδο λόγω τουριστικής σεζόν στην Χαλκιδική ενώ παράλληλα το ελικόπτερο είναι έτοιμο να υποστηρίξει και αεροδιακομιδές στην Θάσο αλλά και την Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα σε δύο περιστατικά με ανθρώπους που είχαν υποστεί εγκεφαλικό βοήθησε στην γρήγορη διακομιδή τους σε νοσοκομεία καθώς με τα επίγεια μέσα μεταφοράς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος καθυστέρησης, λόγω π.χ. τροχαίων σε κάποιο δρόμο κτλ και ο χρόνος είναι σε όλες τις περιπτώσεις είναι πολύτιμος» σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κ. Καρακατσιανόπουλος και προσθέτει:
«Διεκδικούμε και ελπίζουμε να μπορέσουμε να στελεχώσουμε το ελικόπτερο με δικό μας προσωπικό και φυσικά να διευρυνθεί η λειτουργία του έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε την πυροσβεστική που τώρα απασχολεί προσωπικό της για τις αεροδιακομιδές».

πηγη : stokokkino.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ALPHA TV 




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.