....

....

Συναυλία Αλληλεγγύης 2017 από το ΣΥΝΠΟΛΙΣ: «Στόχος» φέτος το… ΕΚΑΒ


Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, λένε. Εδώ όμως δεν πρόκειται για… έπαινο, ούτε φυσικά για «διαφήμιση», αλλά απλώς για ένα, επιπλέον, προσωπικό κάλεσμα σε μια βραδιά σημαντική. Ο λόγος για την ερχόμενη Βραδιά Αλληλεγγύης (10/7, Δ. Κήπος) στην πόλη μας από το Σύλλογο «ΣΥΝΠΟΛΙΣ», του οποίου υπερήφανα δηλώνω πως έχω υπάρξει ενεργό μέλος, πριν πλεύσω για άλλες πολιτείες…
«Ένα χρόνο μετά τη δωρεά του αναισθησιολογικού μόνιτορ για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, αξίας 7.000€, ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου ΣΥΝΠΟΛΙΣ, καλεί όλες και όλους, για ακόμη μια φορά, να υποστηρίξουν την 6η Βραδιά Αλληλεγγύης. Κι εφέτος ο σκοπός είναι ιδιαίτερος, ευαίσθητος και σημαντικός! Η αγορά εξοπλισμού του Τομέα ΕΚΑΒ Ρεθύμνου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017, από τις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, με πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους. Ελάτε όλοι μαζί να ενώσουμε τα χέρια μας και τις δυνάμεις μας και να στηρίξουμε τον ευαίσθητο Τομέα ΕΚΑΒ Ρεθύμνης!».
Αυτά αναφέρουν σε ένα εισαγωγικό τους σημείωμα οι άνθρωποι του ΣΥΝΠΟΛΙΣ, θέλοντας να δώσουν με λίγα λόγια το στίγμα και τη σημασία -και- της εφετινής Συναυλίας Αλληλεγγύης. Της υπ’ αριθμόν «6», όπως σημειώνεται. Μια βραδιά δηλαδή, που έχει -ή τείνει να- γίνει θεσμός σε τοπικό επίπεδο, μια συναυλία που την περιμένει το ρεθεμνιώτικο, και όχι μόνο, κοινό πια και δη ακόμη περισσότερο, κατά κάποιον τρόπο, οι τόσοι φορείς, που χρειάζονται -δυστυχώς- την εθελοντική προσφορά και την έμπρακτη ενίσχυση, σε εποχές που το κράτος… «κωφεύει» ή δεν μπορεί να βοηθήσει.
Το τελευταίο τείνει να καταντήσει κλισέ με τη σειρά του, τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η ζοφερή πραγματικότητα το επιβεβαιώνει οικτρά. Διαφορετικά, τομείς της υγειάς (βλ. Γενικό Νοσοκομείο και -τώρα- το τμήμα ΕΚΑΒ) και φορείς της κοινωνικής πρόνοιας (βλ. Κοινωνικό Παντοπωλείο ή Φιλόπτωχο Ταμείο Μητροπόλεως) ή δομές που δεν τυγχάνουν χρηματοδοτήσεων (βλ. Ειδικό Σχολείο και Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό) δε θα είχαν ανάγκη κανένα ΣΥΝΠΟΛΙΣ και καμιά οικονομική βοήθεια! Καμία συναυλία αλληλεγγύης και κανένα κάλεσμα ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού δε θα ήταν απαραίτητο. Για όποιον δεν κατάλαβε -ή δε θυμάται- οι πρότερες παρενθέσεις αποτελούν τους αποδέκτες των «καρπών» (τροφίμων, χρημάτων ή υλικών) της εκάστοτε βραδιάς/συναυλίας αλληλεγγύης του συλλόγου μας.   
Εστιάζοντας στο φετινό στόχο, ο σκοπός είναι ξανά ιερός, σημαντικός και μας αφορά όλους. Στα χρόνια της κρίσης και ο τομέας του ΕΚΑΒ επλήγη, είδε τις συνέπειες των ελλείψεων του, ζει με τα προβλήματά του σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ μπορεί να φανταστεί και ο πιο… αισιόδοξος τι μπορεί να σημαίνει η μη απολύτως εύρυθμη λειτουργία ενός τμήματος που καλείται να τρέξει πρώτο για όλους μας, όταν δυσμενείς καταστάσεις το απαιτήσουν.
Τα προβλήματα αναμφισβήτητα δε θα λυθούν, αλλά και αυτός ο τομέας δικαιούται να πάρει μια ανάσα, μια παροδική ανακούφιση, που και πάλι, πέρα για πέρα, αφορά τον ίδιο τον πολίτη και «επιστρέφεται» σε αυτόν. Στον άνθρωπο, που θα χρειαστεί τις υπηρεσίες των διασωστών και του προσωπικού του ΕΚΑΒ, στον πολίτη, που θα καλέσει για την επείγουσα συνδρομή τους, στον, για κάποια στιγμή, αβοήθητο, που θα βρει βοήθεια από ένα τομέα, που δημιουργήθηκε για να μεσολαβεί μεταξύ του συμβάντος/γεγονότος και της περίθαλψης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Ο «στόχος» λοιπόν είναι ξεκάθαρος και οι μέρες πλησιάζουν. Προσωπικά, αδυνατώ να παραβρεθώ στη σημαντική συναυλία, γιατί απλούστατα δε δύναμαι να βρίσκομαι στην πόλη μου (θα είμαι ακόμη στη Στοκχόλμη). Καλώ όμως όλους, συμπολίτες, τόσους και τόσους φοιτητές που δουλεύουν εκεί τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς και τους επισκέπτες να γεμίσουν για μια ακόμη χρονιά ασφυκτικά το χώρο της Συναυλίας.
Η καρδιά του καλοκαιρινού, καθόλα τουριστικού, Ρεθύμνου πρέπει την ερχόμενη Δευτέρα, 10 του μηνός, να χτυπά στο Δημοτικό Κήπο. Σε έναν γεμάτο από ανθρωπιά, αλληλεγγύη και «προσφορά στο συνάνθρωπο και τον εαυτό σου τελικά», όπως έχω ξαναγράψει στο παρελθόν. Διότι, όταν ενισχύει κανείς δομές, που δρουν ανταποδοτικά, με όλη τους την έννοια, απλώς συναινούν σε μια καλύτερη κοινωνία, που ζει πραγματικά αλληλέγγυα και γνωρίζει καλά να βοηθά και να βοηθιέται…
Νίκος Πολιουδάκης,
Δημοσιογράφος
και «συν-πολίτης»
πηγη : rethemnosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.