....

....

Αγώνας δρόμου για να σταθεί στα πόδια του το ΕΚΑΒ στη Ρόδο!Η οικονομική κρίση, τα μνημόνια και η εποπτεία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ενίσχυση του ΕΚΑΒ στη Ρόδο με επιπλέον προσωπικό, ωστόσο καταβάλλονται προσπάθειες και ενδεχομένως αυτό να καταστεί εφικτό, στο μέτρο που επιτρέπουν οι παρούσες συνθήκες.

Αυτό δήλωσε στον ρ/σ Παλμός και στην εκπομπή της Μαίρης Φώτη, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος με αφορμή το γεγονός πως ήδη διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και το ΕΚΑΒ της περιοχής μας παραμένει υποστελεχωμένο.

Όπως έχει γράψει κατ΄επανάληψη η «δημοκρατική», το υπάρχον προσωπικό του ΕΚΑΒ Ρόδου μπορεί να καλύψει επαρκώς μόνον τις βάρδιες για τρία ασθενοφόρα σε όλο το νησί και παρά το γεγονός ότι μεσούσης της τουριστικής περιόδου οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της εξυπηρέτησης και των τουριστών, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει μετακινηθεί προσωπικό προς την Ρόδο. Οι τέσσερις βάρδιες ασθενοφόρου, εκτελούνται αποσπασματικά χάρις στην θέληση των διασωστών να περικόψουν άδειες και ρεπό για να καλύψουν τις ανάγκες της περιόδου.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Κ. Καρακατσιανόπουλος, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του προσωπικού για την θερινή περίοδο, και ενδεχομένως αυτό να καταστεί δυνατό.
«Η κρίση χτύπησε και το ΕΚΑΒ»
«Η κρίση που χτύπησε την Ελλάδα λόγω των μνημονίων, χτύπησε και το ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υπηρεσίες υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτημένες. Ηδη με προκήρυξη του 2016, η Ρόδος ενισχύθηκε με επιπλέον τέσσερα άτομα και συνολικά το Αιγαίο με 43 επιπλέον διασώστες. Στον καιρό της κρίσης δεν είναι πολλά τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ωστόσο ξέρουμε πού είναι οι “τρύπες” του συστήματος και προσπαθούμε να θεραπεύσουμε αυτά τα σημεία. Επιπλέον, με νέες προσλήψεις 100 ατόμων που προωθούνται –υπάρχει σοβαρή περίπτωση αυτό να γίνει και μέσα στο καλοκαίρι – προβλέπονται 16 άτομα για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Υπάρχει επίσης και μια άλλη προκήρυξη για 40 θέσεις, εκ των οποίων τέσσερις με πέντε διασώστες θα ενισχύσουν τη Ρόδο, ωστόσο πρέπει πρώτα να γίνει αναδιάρθρωση και ανακατάταξη του προσωπικού μέσα στο ΕΚΑΒ για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο».
«Δεν είμαστε “μάγοι” για να γεννάμε προσωπικό»
Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ ανέφερε πάντως ότι απώτερος στόχος είναι το ΕΚΑΒ Ρόδου να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Νοτίου Αιγαίου: «Προβλέπεται το ΕΚΑΒ Ρόδου να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Ν. Αιγαίου. Αυτό σημαίνει καλύτερη διαχείριση των κλήσεων του 166 και παράλληλα θα διερευνήσουμε με ποιον τρόπο θα υπάρχει άμεση τηλεπικοινωνία του κέντρου με όλα τα ασθενοφόρα οχήματα στο Νότιο Αιγαίο, που σημαίνει ότι θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα και μεγαλύτερες ταχύτητες.

Για το σκοπό αυτό, θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη Ρόδο με βάση τις δυνατότητές μας. Δεν έχουμε στη διάθεσή μας 500 άτομα για να τα μοιράσουμε όπου θέλουμε. Υπάρχει συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική στον Τομέα της Υγείας, η οποία θεωρώ ότι κάνει αρκετά καλά πράγματα, κάτω από το καθεστώς Επιτροπείας στο οποίο βρισκόμαστε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε όλες τις περιοχές της χώρας, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης μόνο η Ρόδος αλλά όλη η Ελλάδα και το προσωπικό που έχουμε είναι πολύ συγκεκριμένο. Μάγοι δεν είμαστε για να “γεννάμε” προσωπικό και προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση. Ο,τι ενίσχυση μπορούμε να κάνουμε για την Ρόδο θα την κάνουμε, αυτό είναι δεδομένο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την σημασία που έχει για έναν τουρίστα να ξέρει ότι έχει μια υγειονομική ασφάλεια εκεί που κάνει τις διακοπές του. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε υπό τις παρούσες συνθήκες για να βελτιώσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της υπηρεσίας».
«Εξαιρετικό το ανθρώπινο 
δυναμικό»
«Εχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που υπερβάλλει εαυτόν. Όλοι οι συνάδελφοι της ακτογραμμής, ιδιαίτερα στα νησιά με το προσφυγικό έχουν σηκώσει πάρα πολύ μεγάλο βάρος και είναι άξιοι συγχαρητηρίων», δήλωσε ο κ. Καρακατσιανόπουλος αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι τα πληρώματα των ασθενοφόρων γίνονται πολλές φορές δέκτες παραπόνων ακόμα και προπηλακισμών, χωρίς να φταίνε.
«Αψογη η συνεργασία 
με την Περιφέρεια»
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο που λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας: «Το ζητούμενο είναι να βελτιωθούν οι υποδομές. Αυτή την περίοδο και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε με ό,τι διαθέτουμε στα χέρια μας, να ενισχύσουμε όσο μπορούμε όλες τις επιχειρησιακές βάσεις του ΕΚΑΒ ανά την Ελλάδα και ήδη έχουμε ξεκινήσει.

Είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, περιμένουμε να βγει στον αέρα η πρόσκληση για 12 οχήματα στο Νότιο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την Ρόδο με ένα όχημα 4Χ4 κι ένα μικρού όγκου που θα επιχειρεί μέσα στην πόλη. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία πάλι με την Περιφέρεια, ολοκληρώνονται κάποιες εργασίες που έπρεπε να γίνουν στο κτήριο του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, το οποίο βρίσκεται πίσω από το Νοσοκομείο, προκειμένου να μεταστεγαστεί εκεί η Υπηρεσία.

Παράλληλα, διερευνούμε τρόπους να ενισχύσουμε και τους τομείς των αεροδιακομιδών. Ηδη ο κ. Γ. Χατζημάρκος μου έχει αποστείλει πρόσκληση για την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης (σχετικά έγραψε χθες η «δ») και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συναντηθούμε για να εξετάσουμε τις δυνατότητες ενίσχυσης όχι μόνο της Ρόδου αλλά συνολικά του Νοτίου Αιγαίου. Διερευνούμε επίσης την δυνατότητα, να εγκατασταθεί ένα πλωτό ασθενοφόρο στη Ρόδο για να εξυπηρετεί τα γύρω νησιά.

 Όπως αντιλαμβάνεσθε βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά πράγματα, τα οποία αφορούν κυρίως τις υποδομές. Δεν πρόκειται για πυροτεχνήματα, ή ένα φαντασμαγορικό θέματα που θα διαρκέσει κάποια δευτερόλεπτα, εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει δουλειά σε βάθος χρόνου. Στρεβλώσεις 30ετίας, δεν είναι δυνατόν να θεραπευθούν μέσα σε ένα ή δύο χρόνια».
Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Κ. Καρακατσιανόπουλος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόταση του περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να ενισχυθεί η Υπηρεσία με ανθρώπινο δυναμικό, επισημαίνοντας πως αυτή θα εξεταστεί άμεσα. «Υπάρχει καλή διάθεση και από την πλευρά της Περιφέρειας και από την πλευρά του ΕΚΑΒ. Εχουμε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας προς όφελος της κοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι ο κ. περιφερειάρχης έχει κάθε καλή διάθεση και κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει.
Εμας μας ενδιαφέρει να υπερασπιστούμε την δημόσια υγεία και τις ανάγκες της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Καρακατσιανόπουπολος, ο οποίος στο προσεχές διάστημα θα επισκεφθεί το νησί μας.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.