....

....

Ένα ασθενοφόρο για Σάπες και Οργάνη


Κατατέθηκαν δύο ερωτήσεις από τον βουλευτή Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμαπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ
Κατατέθηκαν χθες δύο ερωτήσεις από τον βουλευτή Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμαπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ. Η πρώτη αφορά την δωρεάν παραχώρηση από την 4η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας-Θράκης παροπλισμένου ασθενοφόρου του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής στο Πολυδύμανο Ιατρείο Οργάνης, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αρριανών.
Η δεύτερη ερώτηση αφορά την πλήρη επαναφορά ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Σαπών και όχι μόνο αποσπασματικά και κατά περίπτωση. 

Οι ερωτήσεις: 

Παραχώρηση ασθενοφόρου για το Πολυδύναμο Ιατρείο Οργάνης Δήμου Αρριανών Π.Ε. Ροδόπης 

Κατά την συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου 2016, το διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, έλαβε την υπ’ αριθμόν -91.2.- απόφαση, για την υποβολή πρότασης στην 4η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας-Θράκης για την έγκριση δωρεάν παραχώρησης του φέροντα πλαίσιο πινακίδας κυκλοφορίας, “ΚΗΥ 7200” μάρκας FIAT παροπλισμένου ασθενοφόρου του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, στο Πολυδύναμο Ιατρείο Οργάνης του Δήμου Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα μετά από αίτημα με αριθμό πρωτοκόλλου 14110/22-11-2016, του Δήμου Αρριανών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.  Παρόλα αυτά, αν και έκτοτε παρήλθαν τέσσερις μήνες από την κατάθεση του αιτήματος προς τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, ουδεμία ανταπόκριση υπάρχει και πληροφορία σχετικά με την τύχη του αιτήματος που βασίζεται σε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Κομοτηνής, μετά από την σχετική πρόταση του οικείου Δήμου Αρριανών, στην χωρική ενότητα του οποίου ανήκει η Τοπική Ενότητα της Οργάνης.
Η πρώην Κοινότητα και νυν Τοπική Ενότητα Οργάνης έχει πραγματικό πληθυσμό 2.825 κατοίκους, βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας που φθάνει και τα 800 μέτρα για τους πιο ορεινούς οικισμούς της και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Κομοτηνή και 35 περίπου χιλιομέτρων από την έδρα του δήμου Αρριανών, μέσα από δύσβατη και ιδιαίτερης δυσκολίας διαδρομή, που καθίσταται απροσπέλαστη πολλές φορές στην διάρκεια του χειμώνα.    

Οι ανάγκες των κατοίκων για παροχή υπηρεσιών υγείας δεν μπορούν να αναμένουν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας ούτε να υπόκεινται στην καλή θέληση των αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών. Ένα εύλογο αίτημα που έχει υποβληθεί από τον Δήμο Αρριανών από τις 22-11-2016, δεν έχει ακόμα βρει τον δρόμο της εφαρμογής του και ανθρώπινες ζωές τίθενται συχνά σε διακινδύνευση χωρίς λόγο και αιτία.     

Κατόπιν των ανωτέρων ερωτάσθε: Θα ικανοποιηθεί και πότε, το αίτημα του Δήμου Αρριανών καθώς και η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής για την έγκριση δωρεάν παραχώρησης τουφέροντα πλαίσιο πινακίδας κυκλοφορίας “ΚΗΥ 7200” μάρκας FIAT παροπλισμένου ασθενοφόρου του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, στο Πολυδύναμο Ιατρείο Οργάνης του Δήμου Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης; 

Πλήρης επαναφορά ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Σαπών και όχι μόνο αποσπασματικά και κατά περίσταση

Εδώ και πολλά χρόνια το ασθενοφόρο που υπήρχε στο Κέντρο Υγείας Σαπών, είχε μεταφερθεί στην Κομοτηνή. Κατά συνέπεια μέχρι πρόσφατα το Κέντρο Υγείας Σαπών της Π.Ε. Ροδόπης δεν διέθετε καν όχημα ασθενοφόρου. Το παραπάνω θέμα αναδείχθηκε με ερώτησή μου που κατέθεσα προς εσάς ήδη από τις 20-12-2016 ενώ και το 2015 σε ανάλογη ερώτησή μου που δεν έτυχε απαντήσεως σας,  είχαμε καταθέσει το ομόφωνο ψήφισμά του Δημοτικού Συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών, στο οποίο καταγγελλόταν ως απαράδεκτη η διαχρονική συνολική υποβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σαπών. Σημειωτέον ότι συγκεκριμένο Κ.Υ., καλείται να καλύψει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ολόκληρης της ανατολικής Ροδόπης, με πληθυσμό τουλάχιστον 20.000 κατοίκων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Υγείας Σαπών εξυπηρετεί κάθε χρόνο περισσότερα από σαράντα χιλιάδες περιστατικά, καλύπτοντας τον μισό νομό Ροδόπης, γεγονός που καταδεικνύει και τον φόρτο εργασίας της Μονάδας. Το θέμα τέθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Κομοτηνή από τον  διευθυντής του Κ.Υ. Σαπών. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η παρουσία ενός ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Σαπών, για μια βάρδια 8 ωρών και μόνο για δύο ή το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα. Αν και η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα βήμα σε σχέση με το παρελθόν, δυστυχώς δεν καθησυχάζει ούτε ικανοποιεί πλήρως τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής.
Οι Σάπες χρειάζονται ένα πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο ασθενοφόρο για 24 ώρες το 24ωρο, για 7 ημέρες την εβδομάδα και σε χώρο που ήδη έχει παραχωρήσει το Κέντρο Υγείας της περιοχής. Διαφορετικά είναι σαν να ζητάτε από τους κατοίκους της περιοχής Σαπών να αρρωσταίνουν μόνο δυο φορές την εβδομάδα, κατά τις πρωινές ώρες και στο 8ωρο που βρίσκεται στις Σάπες το ασθενοφόρο! Όλα αυτά συνιστούν ημίμετρα και όχι οριστική και μόνιμη λύση ενός μείζονος προβλήματος για την υγεία και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες της ευρύτερης επαρχίας Σαπών.     

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάσθε: Σκοπεύετε και πότε, να δώσετε εντολή προκειμένου ένα πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο ασθενοφόρο να παρέχει τις υπηρεσίες του  για 24 ώρες το 24ωρο, για 7 ημέρες την εβδομάδα στους πολίτες των Σαπών και της ευρύτερης επαρχίας και συνολικά του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών;  

πηγη : xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.