....

....

Ιδρύεται Σταθμός ΕΚΑΒ στην Μακρακώμη!


Με αφορμή το  πρόσφατο τροχαίο ατύχημα στη Μακρακώμη όπου ένας 50χρονος οδηγός παρέμεινε αιμόφυρτος σχεδόν μία ώρα στο δρόμο μέχρι να ειδοποιηθεί και να κινηθεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την Λαμία επανέρχεται το θέμα χρήσης των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας..
Το τραγικότερο όλων είναι ότι το ατύχημα έγινε 150 μέτρα μακριά από το Κέντρο υγείας Μακρακώμης το οποίο διαθέτει ασθενοφόρο αλλά δεν έχει οδηγό!
Βέβαια όπως έχει αποκλειστικά μεταδώσει εδώ και 20 ημέρες ο ΛΑΜΙΑ FM-1 στα άμεσα σχέδια του ΕΚΑΒ Λαμίας είναι και η  ίδρυση Σταθμού ΕΚΑΒ στην Μακρακώμη και επομένως λύνεται οριστικά  το θέμα διακομιδών ασθενών από την Δυτική Φθιώτιδα.
Το βράδυ που έγινε το συγκεκριμένο τροχαίο αρχικά διατυπώθηκαν αιτιάσεις κατά του ΕΚΑΒ οι οποίες όμως ήταν ανυπόστατες σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Λαμίας Δημήτρη Χαλεπλή.
Όπως ανέφερε στο χτεσινό κεντρικό δελτίο του ΛΑΜΙΑ FM-1  "από την στιγμή που δόθηκε εντολή στο ασθενοφόρο να φύγει για το τροχαίο ως την ώρα άφιξης του στην Μακρακώμη χρειάστηκαν  22 λεπτά".
Επίσης τον τραυματία οδηγό επισκέφθηκε στο σημείο του ατυχήματος γιατρός του Κ.Υ.αλλά δεν  υπήρχε δυνατότητα διακομιδής του στο Κέντρο υγείας.
Επ αυτού εργαζόμενος στο χώρο της υγείας μας απέστειλε σχετικό Νόμο που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4368 ΦΕΚ Α 21/21-2-2016

Άρθρο 78.Οδηγοί ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας
Στις περιοχές όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας, τα οποία δεν διαθέτουν προσωπικό για τη λειτουργία των ασθενοφόρων τους ή που το προσωπικό τους δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη μεταφοράς ασθενών, δύναται:
α) προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και
β) προσωπικό των Ο.Τ.Α. να οδηγεί τα ασθενοφόρα που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας, κατόπιν αιτήματος αυτού, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις.
Το ως άνω προσωπικό πρέπει να διαθέτει επαγγελματική άδεια οδήγησης και να έχει εκπαιδευτεί ταχύρρυθμα σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.
Η διακομιδή των ασθενών θα γίνεται με συνοδεία υγειονομικού προσωπικού από το αντίστοιχο Κέντρο Υγείας.
Περαιτέρω λεπτομέρειες για την εκπαίδευση της προηγούμενης παραγράφου θα ρυθμίζονται με εγκύκλιο του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το Αρχηγείο του Π.Σ. και τους αντίστοιχους Ο.Τ.Α..
Το περιεχόμενο των ως άνω διατάξεων δεν έχει εφαρμογή στη λειτουργία των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.
ΥΓ είναι άγνωστο εάν η διεύθυνση του Κ.Υ Μακρακώμης έκανε χρήση αυτής της διάταξης.
ΥΓ 2 Ποιά υπηρεσία έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση πυροσβεστών ή υπαλλήλων  των ΟΤΑ σύμφωνα με την παράγραφο β;

ΠΗΓΗ lamia fm -1 96,2

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.